„Vakar sužinojome apie pirmąjį delta atmainos atvejį Lietuvoje. Jau esu anksčiau sakęs, kad būtų labai optimistiška tikėtis, kad mums pavyks nuo jos išsisukti. Tačiau tai nėra „mirties nuosprendis“ ir nereikėtų jau pradėti kalbėti apie „ketvirtąją bangą“. Kiek galiu vertinti iš žiniasklaidos pranešimų, tai tikimybė šios atmainos pasklidimui tarp kitų populiacijos narių neturėtų būti didelė. Svarbu, kad ji staigiai neplistų“, – teigė M. Stankūnas.

Jis pateikė ir kitų šalių pavyzdžių – atvejų augimas vyksta tose šalyse, kur ši atmaina yra absoliučiai vyraujanti, pvz.: Jungtinė Karalystė, Rusiją.

„Tačiau yra visą eilė šalių, kuriuose yra nustatyti pavieniai jos atvejai ir ten COVID–19 atvejų augimas nefiksuojamas“, – duomenimis dalijosi profesorius.

M. Stankūnas taip pat pasidžiaugė ir gerėjančiais Lietuvos epidemiologiniais rezultatais Europos kontekste.

„Europos ligų kontrolės ir prevencijos centras (ECDC) paskelbė naujausią ataskaitą apie COVID–19 epidemiologinę situaciją ES šalyse. [1] Lietuvoje toliau slenka „topu“ žemyn pagal 14 d. naujų atvejų skaičių 100 000 gyventojų. Šiuo metu esame devintoje vietoje. Priminsiu, kad prieš savaitę buvome šešti, o dar savaitę anksčiau – pirmi“, – feisbuke rašė LSMU profesorius.

Dabar Lietuva – devintoje vietoje. Pirmojoje Latvija su 153 atvejais 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, toliau Danija, Nyderlandai, Ispanija, Švedija, Slovėnija, Graikija ir Belgija.

Ketvirtadienį Lietuvoje pasiskiepyti buvo galima be išankstinės registracijos. M. Stankūnas rašė, jog tikėjosi kiek didesnių skaičių.

Statistikos departamentas skelbia, kad tokiu būdu buvo pavakcinuota 9694 asmenys pirma skiepų doze. Palyginimui dieną prieš (06.16) – 6682. O dar dieną atgal (06.15) – 8083. Hm.. gal kiek tikėjausi didesnio skaičiaus, bet manau, kad tai pasiteisino ir rekomenduočiau tokią tvarką taikyti ir toliau“, – rašė jis.

LSMU profesorius M. Stankūnas taip pat pasidžiaugė ir dar viena gera žinia – per praėjusią parą mirė tik 1 žmogus nuo COVID–19.

„Tokio skaičiaus nematėm nuo 2020 m. spalio 1 dienos“, – rašė M. Stankūnas.

Praėjusią parą šalyje nustatyti 72 nauji COVID–19 atvejai, nuo šios infekcinės ligos mirė vienas žmogus, penktadienį pranešė Statistikos departamentas.

Šalyje atlikti 6018 molekulinių (PGR) ir 5632 antigeno tyrimai dėl įtariamo koronaviruso.

Pastarųjų 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 83,4 atvejo. Teigiamų diagnostinių tyrimų dalis per pastarąsias septynias dienas siekia 1,1 procento.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID–19 susirgo 278 tūkst. 254 žmonės.

Statistiškai pasveiko ir šiuo metu yra gyvi 265 tūkst. 23 asmenys, deklaruota 213 tūkst. 450 pasveikusiųjų. Statistiškai šiuo metu serga 3075 asmenys, deklaruotas sergančiųjų skaičius siekia 54 tūkst. 648.

Profesorius Mindaugas Stankūnas

Deklaruotu sergančiuoju Statistikos departamentas laiko asmenį, kuriam buvo patvirtintas ligos atvejis, o ligos pabaiga nepatvirtinta gydytojo. Statistinis sergantysis yra asmuo, kuriam liga patvirtinta per pastarąsias 28 dienas. Praėjus šiam terminui, žmogus laikomas statistiškai pasveikusiu.

Anot departamento, statistinių sergančiųjų rodiklis gali būti tikslesnis vertinant populiacijos sergamumą, nes tarp deklaruotų sergančiųjų gali būti atvejų, kai asmuo jau nebeserga, bet šeimos gydytojas nėra patvirtinęs ligos pabaigos.

Nuo COVID–19 Lietuvoje iš viso mirė 4360 žmonių. Su šia infekcine liga – tiesiogiai ir netiesiogiai – siejama 8838 mirtys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)