Portale novate.ru pateikiama patarimų, ką daryti, kad namuose kauptųsi mažiau dulkių.

1. Siurbkite ir plaukite čiužinį

Atrodytų, kaip iš čiužinių dulkės gali sklisti po namus? Vis tik jame kaupias daug mikroorganizmų, taip pat ir dulkių erkučių. Vadinasi, miegodami mes kvėpuojame dulkėmis. Kad taip nenutiktų, čiužinį reikia reguliariai siurbti ir plauti, o kas tris – penkis mėnesius nuvežti išvalyti į cheminę valyklą.

2. Reguliariai tvarkykite patalynės dėžę po sofa ar po lova

Patalynės dėžėje po sofa ar po lova laikome patalynę ir įvairius tekstilės gaminius. Dulkės patenka net į uždaras dėžes, todėl būtina palaikyti tvarką. Periodiškai išvėdinkite užsigulėjusius patalynės užvalkalus, o nereikalingus geriau kam nors atiduoti. Kuo daugiau vietos patalynės dėžėje, tuo lengviau palaikyti joje tvarką. Savaime suprantama, ir dulkių namuose bus mažiau.

3. Rinkitės patalynės užvalkalus iš satino

Patalynės užvalkalai iš natūralių medžiagų kvėpuoja, yra pralaidūs drėgmei. Tačiau medvilnės audiniuose gausiai kaupiasi dulkės. Variantas – patalynės užvalkalai iš satino. Jie brangesni, tačiau juose mažiau kaupsis dulkių.

Dulkės

4. Džiovinkite skalbinius džiovyklėje

Džiovyklė – patikima pagalbininkė, kovojant su dulkėmis. Džiovinimo metu visas dulkės iš drabužių surenkamos į atskirą filtrą. Skalbinius iš džiovyklės išsiimsite sausus, minkštus, maloniai kvepiančius ir be dulkių. Pakabinus skalbinius džiūti balkone ar lauke, ant jų akimirksniu sėda dulkės, kurios vėliau patenka į spintas, o galiausiai – ant žmonių.

5. Saikingai vėdinkite kambarius

Patalpas vėdinti reikia, bet tam pakanka 15–20 minučių. Per šį laiką įeis gryno oro, o dulkės nespės susikaupti ant paviršių. Jeigu laikysite langus pastoviai pravirus, iš lauko prieis daugiau dulkių ir nešvarumų, nei gryno oro.

6. Siurbkite baldus ir užuolaidas

Dulkės kaupiasi ne tik ant kilimų, ant grindų, bet ir ant užuolaidų, minkštuose balduose. Būtent todėl reikėtų reguliariai siurbti minėtus daiktus. Užuolaidoms ir minkštiems baldams galima įsigyti specialų rankinį siurblį.

7. Dažniau valykite kilimėlį prie durų

Ant kilimėlio prie lauko durų kaupiasi dulkės, nešvarumai, todėl jį patartina nusiurbti kasdien. Turėkite du kilimėlius – vieną išskalbkite, o kol džius, patieskite kitą. Nuo nevalyto durų kilimėlio nešvarumai nešasi po visus namus.

8. Parėję iš lauko, iš karto nuvalykite apavo padus

Dulkių iš lauk parnešame su avalyne. Paskui šios dulkės patenka ant kilimėlio prie durų, galiausiai pasklinda po namus. Patartina iš karto, parėjus iš lauko, nuvalyti avalynės padus drėgna šluoste ar nuplauti.

9. Nesezoninius drabužius laikykite vakuuminėse pakuotės

Dulkės patenka net į uždarytas spintas, kuriomis retai naudojatės. Čia jums pravers vakuuminės pakuotės. Sudėkite į jas nesezoninius drabužius, o juos – į spintą. Visų pirma, namuose bus tvarkingiau, antra – kaupsis mažiau dulkių.

10. Dažniau šukuokite augintinius

Dulkių kaupiasi net jūsų augintinio kailyje. Sprendimas – dažniau šukuokite katinus ir šunis, o pastaruosius dar ir maudykite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)