Kas yra arbatos grybas (angl. scoby)?

Kaip rašo „EatingWell“, pirmiausia galite išsigąsti vadinamo arbatos grybo (angl. scoby) – glitaus, simbiotinio bakterijų ir mielių organizmo, kuris plūduriuoja kombučios stiklainyje fermentacijos metu. Tačiau bijoti nėra ko. Šį grybą galite be baimės liesti – būtent nuo jo priklauso kombučios magija. Gerai prižiūrėkite arbatos grybą ir galėsite gamintis kombučią metų metus.

Kaip pasigaminti kombučią namuose

1 žingsnis: gaukite arbatos grybą

Prieš pradėdami gaminti kombučią pagal šį receptą, pirmiausia įsigykite arbatos grybą. Pigiausias būdas tai padaryti – paprašyti pasidalyti draugų ar pažįstamų, kurie jau gaminasi kombučią. Arbatos grybas auga gana greitai, tad jie gali lengvai nulupti jo sluoksnį ir padovanoti kitiems. Jei nepažįstate nieko, kas gamintų kombučią, arbatos grybą galite nesunkiai susirasti internete.

Natūralių maisto produktų parduotuvėse taip pat galite įsigyti džiovintą arbatos grybą. Sekite instrukcijas ant pakuotės, kaip naudoti tokį grybą. Tiesa, kad pasigamintumėte pirmąją partiją kombučios iš tokio grybo, jums reikės šiek tiek daugiau laiko.

Arbatos grybas

Šviežia bakterijų bei mielių kultūra laikoma stiklinėje kombučios iš ankstesnės partijos. Tokia kombučia vadinama pradine kombučia (angl. starter kombucha). Jeigu jūsų grybas neplūduriuoja pradinėje kombučioje arba jūs įsigijote džiovintą grybą, pradinei kombučiai galite naudoti ir pirktinę kombučią. Pradinė kombučia yra gyvybiškai būtina bakterijų ir mielių kultūrai, kad ji išgyventų ir padėtų jums pasigaminti pirmąją partiją gėrimo.

2 žingsnis: išsivirkite saldžios arbatos

Kai būsite pasiruošę gaminti kombučią, išsivirkite arbatos. Dideliame puode užvirinkite 2,8 l vandens. Kai vanduo užvirs, išjunkite viryklę, suberkite puodelį (maždaug 200 ml) cukraus ir įmerkite 6 arbatos maišelius.

Patarimas: rinkitės juodąją arbatą. Žolelių arbata nesuveiks, todėl nenaudokite nei mėtų, nei ramunėlių arbatų.

3 žingsnis: atvėsinkite arbatą ir įleiskite arbatos grybą

Atvėsinkite arbatą iki kambario temperatūros (tam prireiks maždaug 2 – 3 valandų). Ištraukite arbatos maišelius, tuomet supilkite arbatą į 3 l stiklainį. Atsargiai įleiskite į jį arbatos grybą ir supilkite stiklinę pradinės kombučios.

Patarimas: jei norite, kad arbata greičiau atvėstų, išsivirkite 2 l arbatos, o tuomet atskieskite ją 2 l šalto vandens.

4 žingsnis: pastatykite arbatą fermentuotis

Uždenkite stiklainį orui pralaidžiu audiniu ar popieriniu rankšluosčiu ir užveržkite jį gumyte. Pastatykite stiklainį tamsioje ir šiltoje (idealiausia temperatūra – 24 laipsniai šilumos pagal Celcijų) vietoje ir laikykite savaitę. Venkite vėsių patalpų, nes gali susidaryti pelėsis. Fermentacijs metu bakterijų ir mielių kultūra gali plūduriuoti paviršiuje arba nugrimzti į žemyn – pernelyg dėl to nesijaudinkite. Šis organizmas yra jautrus oro temperatūrai, bet atsigauna, jei yra netrukdomas.

Kombučia

Po kelių dienų stiklainio paviršiuje susidarys naujas kultūros sluoksnis, kuris padengs visą stiklainio kakliuko plotą.

Patarimas: kombučią itin mėgsta vaisinės muselės. Kad apsaugotumėte nuo jų savo gėrimą, uždenkite stiklainį keliskart sulenktu nebereikalingų trikotažinių marškinėlių audiniu.

5 žingsnis: paragaukite kombučią ir, jei reikia, fermentuokite toliau

Po savaitės paragaukite kombučią ir pažiūrėkite, ar ji gatava. Ji turėtų būti šiek tiek aštroko, vaisinio skonio. Jeigu jos skonis vis dar primena saldžią arbatą, leiskite jai fermentuotis dar dieną ar dvi. Jei norite, fermentuokite (ir ragaukite) kombučią iki 30 dienų, kol pasieksite trokštamą skonį.

6 žingsnis: perkoškite ir supilkite kombučią į butelius

Pašalinkite arbatos grybą ir nupilkite stiklinę kombučios – juos panaudosite sekančiai kombučios partijai. Perkoškite kombučią per tankų tinklelį, kad joje neliktų jokių nuosėdų, ir supilstykite ją į stiklinius, užsukamus butelius.

Patarimai: naudokite butelius su užspaudžiamais kamščiais – jie geriausiai išsaugo burbuliukus. Pašalinę arbatos grybą, galite pratęsti fermentacijos procesą, suteikdami kombučiai vaisių skonio. Prieš išpilstydami kombučią į butelius, galite pridėti į ją tokių priedų kaip greipfrutų žievės, įvairios uogos, kriaušių ar obuolių gabaliukai. Kai jau pilstysite kombučią į butelius, šiuos vaisius nukoškite.

7 žingsnis: fermentuokite kombučią toliau, kad susidarytų burbuliukai

Uždarykite butelius ir grąžinkite juos į šiltą bei tamsią vietą. Palaikykite butelius bent vieną dieną, kad kombučia natūraliai karbonizuotųsi.

Kombučia

Patarimas: namų gamybos kombučia gali būti sprogi. Dauguma žmonių pataria maždaug kas 12 valandų atidaryti sekundei butelius ir išleisti iš jų dujas.

Kai pasieksite pageidaujamą putojimo lygį, perkelkite butelius į šaldytuvą. Mėgaukitės atvėsinta kombučia, kurią šaldytuve galite laikyti iki dviejų savaičių.

8 žingsnis: pasidėkite arbatos grybą ateičiai

Kai ištrauksite arbatos grybą iš pirmosios kombučios partijos, galėsite jį naudoti ir toliau. Laikykite jį sandariame inde, vienoje stiklinėje kombučios, kurią nupylėte nuo pasigaminto gėrimo. Indą su bakterijų ir mielių kultūra laikykite šaldytuve, kol būsite pasiruošę gaminti naują kombučios partiją. Arba pradėkite ją gaminti jau dabar, pradėdami nuo antrojo žingsnio.

Arbatos grybas naujos fermentacijos metu užaugins naują sluoksnį. Kai susiformuos bent keli sluoksniai, galėsite juos nulupti ir pasidalinti su kitais žmonėmis (arba tiesiog išmesti). Bakterijų ir mielių kultūra gali gyvuoti ilgai, bet jeigu ji pajuoduos ar pradės pelyti, daugiau jos nebenaudokite – įsigykite naują grybą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)