„Antradienį ryte, nuo 03:45 iki 03:49, rytinėje pusėje nuo Vilniaus pastebėjau danguje greitai skrendantį objektą. Nufotografavau. Smalsu, kas tai“, – parašė vilnietis Saulius Kizas, laišką redakcijai atsiuntęs birželio 15 dieną, 04 val. 58 min.

Vyras teigė, kad dažnai stebi praskriejančius lėktuvus danguje, tačiau tokios trajektorijos ir tokio dūmų šleifo dar nėra matęs. Anot jo, objektas skriejo į rytų ar pietryčių pusę nuo Vilniaus, jis galėjo būti ir Baltarusijos teritorijoje. Paklaustas, ar išvydęs objektą danguje girdėjo kokį garsą, vilnietis Saulius tikino, kad jokio garso nebuvo.

Objektas danguje netoli Vilniaus sukėlė įtarimų. S. Kizos nuotr.

Oro erdvės kontrolieriai: jokie lėktuvai tuo metu aplink Vilnių neskrido

Delfi susisiekė su VĮ „Oro navigacija“ ir pasiteiravo, ar tuo metu (apie 00:45–00:49 UTC; Lietuvos laiku 03:45–03:49) oro erdvėje aplink Vilnių buvo užfiksuotas skrendantis orlaivis.

„Eurokontrolės terminalo duomenimis pirmas orlaivis, įskridęs į Vilniaus SIR (šalies oro erdvę), užfiksuotas 04:01 vietos laiku [birželio 15 d. 01:01 UTC laiku – red. past.]. Tai tranzitu skridęs orlaivis, jis įskrido į Lietuvos oro erdvę iš Latvijos pusės“, – teigė Valstybės įmonės „Oro navigacija“ komunikacijos vadovė Lina Nuobarienė.

Apie 04:01 Lietuvos laiku (01:01 UTC) Lietuvos oro erdvę ties Rokiškiu kirto tranzitinis AirFrance komnpanijos orlaivis skrendantis maršrutu Seulas-Paryžius.. Flightradar24.com iliustr.

Delfi patikrino skrydžių sekimo svetainėje flightradar24.com pateiktus duomenis, iš kurių matyti, kad vienintelis panašiu metu (apie 04:00) į Lietuvos oro erdvę įskridęs orlaivis buvo ties Rokiškiu.

Tai buvo kompanijos „AirFrance“ lėktuvas, skridęs iš Seulo į Paryžių. Tuo metu aplink Vilnių maždaug 300 km spinduliu ore nebuvo jokio kito orlaivio (Minsko ir Kaliningrado oro uostuose lėktuvai tuo metu buvo dar nepakilę).

Apie 03:45-03:49 Lietuvos laiku (00:45-00:49 UTC) jokių orlaivių netoli Vilniaus nebuvo. Flightradar24.com iliustr.

Apie tai, jog tuo metu neskrido ir jokie kariniai lėktuvai, tvirtino ir Lietuvos kariuomenės Karinės oro pajėgos.

„Jokie Karinių oro pajėgų orlaiviai tuo metu toje vietoje neskrido“, – trumpai į užklausą apie karinius orlaivius atsakė Karinių oro pajėgų vyr. ltn. Milda Gudaitytė.

Jei, anot tarnybų, nei civilinių, nei karinių orlaivių aplink Vilnių tuo metu nebuvo, kas tai galėjo būti?

Galėjo būti meteoroidas

Delfi pateikė užfiksuotas nuotraukas Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto direktorei habil. dr. Gražinai Tautvaišienei ir pasiteiravo, ar tai galėjo būto kosminis kūnas, įskriejęs į Žemės atmosferą. Anot profesorės, pagal pateiktas nuotraukas tiksliai pasakyti, ar tai į atmosferą įskriejęs dangaus kūnas, – sudėtinga.

Objektas danguje netoli Vilniaus sukėlė įtarimų. S. Kizos nuotr.

„Tai galėjo būti įskriejęs meteoroidas arba kosminė šiukšlė. Tačiau tai nustatyti sunku. Nuotraukoje lyg ir matyti, kad ten tarsi kažkas dega. Tačiau galėjo ir lėktuvas palikti tokį ženklą danguje. O jei tai būtų didesnis degantis objektas, matytųsi tarsi bumbulas jo pradžioje. Be to, jei būtų meteoroidas, uodega būtų melsvai žalsvos spalvos, o čia labiau gelsva ir labai trumpa“, – aiškino habil. dr. Gražina Tautvaišienė.

Meteoras.

VU Teorinės fizikos ir astronomijos instituto vyriausiasis mokslo darbuotojas dr. Kazimieras Černis portalui Delfi teigė, kad jei, anot nuotraukų autoriaus, objektas danguje buvo matomas apie 4 minutes, vadinasi, tai negalėjo būti meteoroidas [meteoroidas – nedidelis kietasis kosminis kūnas, kuris įskriejęs į Žemės atmosferą sukelia meteoro arba bolido reiškinį. Nukritęs ant Žemės paviršiaus meteoroidas vadinamas meteoritu – red. past.]

„Neįtikėtina, kad objektas skriejo labai greitai ir danguje buvo matomas net 4 minutes. Nieko panašaus į meteorą ar bolidą. Meteoras kitaip atrodo, ta uodega būtų kitokia. Gali būti, kad tai – karinis lėktuvas, jei nėra užfiksuota duomenų bazėje. Iš nuotraukų man susidaro įspūdis, kad tai buvo lėktuvas“, – tikino dr. Kazimieras Černis.

Nesutampa nuotraukų padarymo laikas

Nuotraukas atsiuntęs skaitytojas Saulius teigė, kad objektas danguje užfiksuotas keturių minučių laikotarpiu maždaug nuo 03:45 iki 03:49. Delfi patikrino, kad automatiškai sugeneruotoje skaitmeninio fotoaparato (Panasonic Lumix) nuotraukų informacijoje (Properties/Details/Date taken) nurodyta, kad nuotraukos padarytos 2021 birželio 15 d., 05:27–05:29 val.

Tačiau laišką redakcijai skaitytojas Saulius atsiuntė birželio 15 dieną, 04:58 val., t. y. pusvalandžiu anksčiau, negu rodomas automatiškai sugeneruotas nuotraukos padarymo laikas. Tikėtina, kad nuotraukų autoriaus fotoaparato laikmatis nustatytas netinkamai ir rodo netikslų laiką, tačiau iš užfiksuotų nuotraukų matyti, kad paros laikas yra brėkštant, t. y. saulė dar nepatekėjusi. Remiantis day.lt pateikiamais duomenimis, birželio 15 dieną, saulė teka 04:42 val.

Kadangi skaitytojo Sauliaus fotoaparate netiksliai veikia laikmatis, nėra galimybės įvardyti, kokiu metu buvo nufotografuotas objektas danguje. Kontrolinėse nuotraukose, kurias vėliau atsiuntė Saulius, taip pat yra apie +50 min. laiko paklaida nuo to, kada, kaip teigiama, kadras buvo padarytas.

Tad, remiantis Flightradar24.com duomenimis, apie 04:30 Lietuvos laiku netoli Vilniaus į rytų pusę skrido lėktuvai kryptimis Kaliningradas–Maskva ir Lježas–Maskva. Kitas pro Vilnių skridęs lėktuvas ta pačia kryptimi užfiksuotas apie 05:20, t. y. visiškai prašvitus. Tikėtina, kad Sauliaus užfiksuotose nuotraukose galėjo būti lėktuvas Lježas – Maskva.

Lėktuvas Lježas - Maskva.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (287)