Pasak laidos vedėjos Linos Liubertaitės, pirmiausia reikėtų įsivardinti, kokios vejos norime: „Jei trokštame tobulo ir išpuoselėto žolės kilimo, kokį galime išvysti golfo laukuose, tuomet tikrai teks imtis rimtų priemonių tokiam tikslui įgyvendinti. Gali tekti idealiai išsilyginti dirvožemį ir pasisėti naują veją ar tiesti ruloninę. Žinoma, tai gana greitas, tačiau nepigus sprendimas“.

L. Liubertaitė ragina nepamiršti, kad kai mes kalbame apie idealią veją, turime suprasti, kad tai yra specialiai tam skirtas žolių mišinys, kurio trumpa antžeminė dalis ir sekli požeminė dalis, t. y. šaknys yra paviršinės. Todėl tokiai vejai reikia ypač daug laistymo, tręšimo ir nuolatinio šienavimo.

Bet jei jūs turite sodybą, į kurią atvažiuojate tik vasarą ar savaitgaliais, arba nuolat gyvenate aplinkoje, kurioje veja užima didelius plotus, ir nesinori viso laisvalaikio skirti šienavimui, geriau, kai veja yra atsparesnė.

„Paprastoje kaimo pievelėje augalų įvairovė labai didelė. Čia turime ir labai giliai po žeme besidriekiančių šaknų, kurios gali semtis drėgmės iš gilesnių žemės sluoksnių, todėl ši veja gerokai atsparesnė, lyginant su aukščiau minėta. Aišku, patręšti ją būtų neprošal. Kaimiška veja yra pati atspariausia ir sodybose ją siūlau išlaikyti“, – pataria žinoma sodininkė.

Anot „Delfi TV“ laidos vedėjos, svarbu žinoti, kad ne visos žolės vienodai pakenčia pjovimą, todėl nuolat šienaudami mes keičiame pievos rūšinę sudėtį: „Tai reiškia, kad žolės, kurios nepakenčia pjovimo, ilgainiui išnyksta, o tos, kurioms tai nė motais, klesti ir užima nunykusiųjų vietą. Nuolat šienaudami galime susikurti labai gražią pievą, nors nekeitėme dirvožemio, nesėjome naujai, netvarkėme žemės ir t.t. Tam reikės tik šiek tiek laiko ir kantrybės“.

Kitas labai svarbus dalykas yra mulčiavimas. Nupjautą žolę galima surinkti ir išmesti arba ten pat ir išbarstyti. Pjaunant dažnai, paprastai žolės nebūna daug, ji suyra ir turime mulčią. Vejos dirvožemis paprastai nebūna labai derlingas, tad tokiu būdu mes jį patręšiame ir suteikiame maisto medžiagų, kartu pasilengviname ir savo darbą – nereikia rinkti žolės.

Dar sodininkė pataria gerai apžiūrėti dirvą ir jei ji nėra daugiau mažiau lygi, būtinai išlyginti, kitu atveju gali kilti problemų naudojant vejapjoves. Kad jų negadintume, taip pat reikia išsisklaidyti ir kurmiarausius. Beje, niekada neužkimškite tos skylės, kurią jie sau yra pasidarę kvėpavimui, nes jie tokiu atveju pasidarys kitą kur nors kitur.

Portale laidas rasite čia.

Naują „Delfi TV“ laidą „Geltonas karutis“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 9:30 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)