Žmogaus teisių aktyvistų teigimu, jam vadovaujant Malio krepšinio federacijai, šalyje vyko sistemiškas krepšininkių išnaudojimas.

H. Niangas nusprendė laikinai stabdyti savo įgaliojimus JAV dienraščiui „The New York Times“ rengiantis paviešinti žurnalistinį tyrimą apie dešimtis jaunų žaidėjų Malyje, patyrusių seksualinį priekabiavimą ir išnaudojimą.

69-erių FIBA prezidentas ir Malio politikas kol kas nėra kaltinamas tiesiogiai, bet jam prikišama tai, kad 1999-2011 metais eidamas Malio sporto ministro ir krepšinio federacijos vadovo pareigas ignoravo šią temą.

H. Niangas neatsakė į konkrečius „The New York Times“ klausimus, tik pareiškė, jog „neturėjo jokios informacijos apie krepšininkių patiriamą priekabiavimą“.

FIBA taip pat paskelbė suspenduojanti du įtariamus Malio krepšinio trenerius ir aukštą federacijos pareigūną.

Per keletą mėnesių „The New York Times“ apklausė ne vieną esamą ir buvusią žaidėją. Daugelis jų priekabiavimą patyrė būdamos paauglės.

Anonimiškumą norėjusios išlaikyti krepšininkės teigė, jog treneris Cheick Oumar Sissoko nepadoriai graibė jų krūtines ir sėdmenis naktiniame klube, kuriame komanda šventė pergalę.

Teigiama, kad tą patį vakarą tame pačiame klube buvo ir H. Niangas, kuris ne tik nesudraudė trenerio, bet ir skatino tokį jo elgesį.

Hamane Niangas (kairėje), Kamilis Novakas

„Treneriai ir funkcionieriai sportuojančias moteris Malyje laiko ne profesionalėmis, o mėsos gabalais, su kuriais galima užsiimti seksu“, – teigė 31-erių buvusi nacionalinės rinktinės žaidėja Aissata Tina Djibo, dabar esanti sporto reformos aktyviste.

Ji tvirtino žinanti mažiausiai šimtą priekabiavimą patyrusių žaidėjų ir tuziną trenerių bei federacijos pareigūnų, kurie kaltinami nederamu elgesiu.

Kitas FIBA suspenduotas specialistas – 51-erių Malio merginų jaunimo rinktinės vairininkas Amadou Bamba. Jis kaltinamas reikalavęs žaidėjų permiegoti su juo mainais į vietą komandos sudėtyje, o atsisakiusioms tai padaryti grasinęs ar baudęs kitais būdais.

Politiškai nestabilioje Vakarų Afrikos šalyje lyčių nelygybė yra vertinama kaip viena didžiausių pasaulyje. Bet krepšinio aikštėje Malio moterys kur kas pranašesnės už vyrus, o ne atvirkščiai.

FIBA reitinge Malio vyrų rinktinė užima 77-ą vietą, o moterų nacionalinė komanda klasifikuojama 30 pozicijų aukščiau. Tik 15 laiptelių ją skiria nuo Lietuvos moterų rinktinės.

Malio jaunių (iki 18 metų) ekipa 7 kartus laimėjo Afrikos pirmenybes ir 2019-aisiais tapo pirmąja Juodajame žemyne, pasiekusia pasaulio čempionato (iki 19 metų) ketvirtfinalį.

Suaugusiųjų lygmenyje Malio rinktinė 2007-aisiais vienintelį kartą tapo žemyno čempione ir yra iškovojusi dar penkis kitų spalvų medalius. Be to, malietės 2008-aisiais debiutavo Pekino olimpinėse žaidynėse, o 2010-aisiais – ir pasaulio pirmenybėse.

Primename, kad FIBA prezidento postas yra simbolinis – realiai pasaulio krepšiniui vadovauja FIBA generalinis sekretorius, šias pareigas eina graikas Andreas Zagklis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)