Atsinaujinusiame kultūros komplekso SODAS 2123 kiemelyje vyksiančioje diskusijoje dėmesys kryps į miestų aikštes, parkus, skverus ir kiemelius. Kūrybiškas šių viešųjų erdvių atgaivinimas gali padėti atskleisti jų unikalumą, institucijų ir bendruomenių tapatybę bei šias vietas paversti svarbiu urbanistiniu resursu. Kokia galėtų būti įdomi ir miestiečių mylima viešoji erdvė? Renginio „Kūrybiška vietokūra“ dalyviai bus kviečiami diskutuoti apie tai, kaip į šių erdvių atgaivinimą gali įsitraukti skirtingos interesų grupės – vietos bendruomenės, kūrėjai, savivalda, verslai ir organizacijos. Pristatomi pavyzdžiai padės įsivaizduoti, kaip kultūra ir meninės praktikos gali padėti naujai atrasti jau egzistuojančių viešųjų erdvių potencialą, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

„Labai džiaugiuosi, jog pradėsime daugiau kalbėti apie kontekstą – apie vietą ne tik kaip tūrių ir medžių ploto standartą, bet ir kaip unikalių (at)minčių, veiklų ir nuotaikų erdvę“, – sako renginių serijos kuratorė Gabija Strockytė.

Renginyje bus pristatyti du projektai – Jazdovo miesto sodas ir pačio kultūros komplekso SODAS 2123 Skulptūrų sodas, kuriame ir vyks diskusija, bei kiti komplekso viešosiose erdvėse vykstantys kultūriniai ir fiziniai pokyčiai. Jazdovo miesto sodo projektą pristatys Ujazdowski pilies Šiuolaikinio meno centro Varšuvoje kuratorė Anna Czaban, o apie kultūros kompleksą SODAS 2123 papasakos ir čia vykstančius viešųjų erdvių pokyčius pristatys kuratorė, meno kritikė, LTMKS pirmininkė ir viena iš SODAS 2123 iniciatorių bei jo vadovė Danutė Gambickaitė kartu su LTMKS nariu, medijų menininku, menotyrininku, vienu iš SODAS 2123 iniciatorių Vytautu Michelkevičiumi. Diskursą praplės ir jį papildys architektas, urbanistas Donatas Baltrušaitis bei dailininkas, filosofas, kultūros teoretikas ir kultūros politikos ekspertas Arūnas Gelūnas. Renginį ves ir diskusiją moderuos Eugenijus Kaminskis ir Eglė Vitkutė iš „Xwhy / Supratimo agentūros“.

Renginys vyks kultūros komplekso SODAS 2123 skulptūrų sode adresu Vitebsko g. 23, Vilnius, birželio 16 d. 19 val. Renginys nemokamas. Juo bus įkontekstintas jau kitą dieną, birželio 17-tą, prasidėsiantis „besirandančių meno formų“ diskursą plėtosiantis festivalis „Ūmėdė“.

Renginių serija „Kultūros sodas“

„Renginių serija „Kultūros sodas“ siekiame nagrinėti aktualius urbanistinius ir kultūrinius miesto klausimus. Skirtingais formatais, nuo pranešimų ar diskusijų iki kūrybinių dirbtuvių ir filmų peržiūrų, šioje renginių serijoje sieksime pristatyti užsienio ir Lietuvos erdvinių praktikų pavyzdžius, kurie megztų dialogą su mūsų aktualijomis. Ši serija nėra suplanuota iš anksto, norime pasilikti erdvės stebėti ir reaguoti į aplinkybes, tad vėlesnių renginių temos ir klausimai gims su laiku. Šiuo metu tik įvardijame savo kryptį, tačiau galvose jau rezgame mintis, kokiu kampu galėtume pristatyti kūrybiško pernaudojimo (angl. upcycle), santykio su medžiagomis, politinio aktyvizmo ir inovatyvių ekonominių modelių temas“, – teigia Architektūros fondo direktorius Martynas Germanavičius, kviesdamas sekti Architektūros fondo naujienas ir nepraleisti vėlesnių šios serijos renginių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)