Delfi siūlo prisiminti šiuos įvykius.

Pavilionio karas su Nausėda – nuo prezidento rinkimų priešaušrio

Šiomis dienomis garsiai nuskambėjęs Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko, konservatoriaus Žygimanto Pavilionio žodžių mūšis su šalies Prezidentu Gitanu Nausėda, panašu, nėra spontaniškas patyrusio diplomato neapdairumas.

Greičiau tai galima pavadinti užsitęsusiu ilgai trunkančių politinių varžytuvių karu, kurį ambasadoriaus diplomatinį rangą turintis politikas Ž. Pavilionis pradėjo kariauti dar tuomet, kai G. Nausėda buvo paprastas ekonomistas ir vieno iš šalies komercinių bankų prezidento patarėjas finansų klausimais.

2018-ųjų metų vasarį Seimo konservatorius Žygimantas Pavilionis kreipėsi į SEB banko akcininkus, teigdamas, kad jam nerimą kelia „dviprasmiška ir pavojinga situacija, kuomet vienas žinomiausių šalies ekonomistų vienu metu atstovauja SEB bankui ir yra įvardijamas kaip vienas iš potencialių kandidatų į Lietuvos prezidentus“.

„Gerbiamasis Peteri Wallenbergai, „Wallenberg Foundations AB“ prezidente, gerbiamasis Magnusai Schöldtzai, fondo ryšiams su užsieniu vadove, Gitanas Nausėda savo veikla ir reputacija yra įrodęs, kad gali kandidatuoti į renkamas Lietuvos valstybės pareigas – dėl to abejonių nekyla. Jis savo patirtimi prisidėtų prie valstybės gerovės. Tačiau neramina kitas dalykas. Jis, kaip minėta, dėl ilgametės veiklos asocijuojasi su bankiniu sektoriumi ir užsienio investicijomis – jautriomis sritimis, kurios, kilus politinei kovai, atsidurtų dviprasmiškoje padėtyje. Kad tokie nuogąstavimai turi pagrindo, primena ir penkiolikos metų senumo istorija, kurioje tiesiogiai ir nelinksmomis aplinkybėmis teko dalyvauti ir SEB grupei priklausančiam bankui. 2003 m. prie tuometinio Vilniaus banko nutįso žmonių eilės – jie skubėjo atsiimti indėlius dėl neva kritinės banko padėties, kuri pasirodė tėra piktas gandas. Buvo įtariama, kad bankas tapo tuometinės rinkimų kovos tarp dviejų pagrindinių kandidatų įkaitu, nors įrodymų ir nebuvo pateikta“, – buvo rašoma laiške SEB banką valdančios bendrovės vadovams.

Toks kolegos žingsnis tuomet nustebino net pačius konservatorius. Juolab kad, kaip vėliau paaiškėjo, pretendentu tapti konservatorių keliamu kandidatu 2019-ųjų prezidento rinkimuose turėjo ir jis pats.

Po metų, 2019-aisiais, paaiškėjo, kas rašė Ž. Pavilioniui minėtus laiškus ir kieno iniciatyva jie gimė.
Darius Gudelis – buvęs Prezidento Valdo Adamkaus patarėjas ir tuometinis valstiečių premjero Sauliaus Skvernelio konsultantas bei tuomet viešųjų ryšių konsultavimo bendrovės „vipcommunications“ akcininkas. Šis asmuo ir jo komanda buvo tie, kas Ž. Pavilionį suviliojo kariauti konkurencinius karus su asmeniu, dar net neapsiskelbusiu, kad ketina sukti į politinę veiklą.

Reikia paminėti, kad tuo metu D. Gudelio bendrovė teikė viešųjų ryšių paslaugas SEB konkurentui – „Swedbankui“.

Paaiškėjus šioms aplinkybėms, D. Gudeliui teko pamiršti kelią į S. Skvernelio Vyriausybės kabinetus ir atsisveikinti su valstiečių politinės komunikacijos konsultanto statusu.

Pats Ž. Pavilionis neigė, kad tai buvo bandymas patraukti žiniasklaidos dėmesį ir pašalinti galimą konkurentą iš politinės kovos arenos. Vėliau dėl savo laiško jis atsiprašė.

Tačiau karo su G. Nausėda nebaigė. Tiesa, prieš tai dar panašiu būdu iš konservatorių kandidatų kovos pašalino Vygaudą Ušacką, o vėliau tapo uoliu konservatorių kandidatės į prezidentus Ingridos Šimonytės rinkiminės kampanijos nariu.

Skandalas vijo skandalą

Jau išrinkus G. Nausėdą LR prezidentu, dėl Ž. Pavilionio – šalies Užsienio reikalų komiteto pirmininko „mažųjų karų“ ir neįtikėtino sugebėjimo sukelti skandalus – Jo Ekscelencijai teko raudonuoti mažiausiai du kartus.

Paskutinį kartą – šią savaitę, po to, kai garsūs Rusijos provokatoriai Vladimiras Kuznecovas (Vovan) ir Aleksejus Stoliarovas (Leksus) „YouTube“ platformoje paskelbė įrašą su Ž. Pavilioniu, kalbančiu su Aleksejaus Navalno štabo vadovu Leonidu Volkovu apsimetusia porele.

Paviešintame pokalbyje Ž. Pavilionis tariamam pašnekovui siūlė nekreipti dėmesio į G. Nausėdos požiūrį.

„Tu nekreipk dėmesio. Mes dabar – Vyriausybė. Ingrida [Šimonytė – aut. past.], mano premjerė, galvoja kaip aš. Užsienio reikalų ministras galvoja kaip aš, mes – pati didžiausia partija, pas mus – parlamentinė respublika, o prezidentas – simbolinis. Ir viskas“, – kalbėjo politikas.

Tame pačiame įraše jis pasisako ir apie Gruziją (Sakartvelą), teigia, kad dalyvauja asmeniniame kare prieš valdančiosios Sakartvelo partijos „Gruzijos svajonė“ pirmininką, milijardierių Bidziną Ivanišvilį, liaupsina buvusį Gruzijos prezidentą Michailą Saakašvilį, kuriam Gruzija yra pareiškusi įtarimus ir reikalauja jo išdavimo.

Toks pasakymas sukėlė didžiulę pasipiktinimo bangą tarp Gruzijos politikų. Šalies premjeras Iraklis Garibašvilis lietuvį Ž. Pavilionį viešai išvadino Gižimantu, o tai kartvelų kalba reiškia „išprotėjusį Mantą“.

Pabrėžtina, kad šis skandalas kilo Prezidento G. Nausėdos oficialaus vizito į Sakartvelą išvakarėse.

Tbilisis epicentre – ne pirmą kartą

Tačiau ir tai – ne pabaiga politiko kovų. Šių metų vasarį Tbilisyje piktintasi lietuvio vizitu, kai jis, nuvykęs tarpininkauti vykstant Gruzijos parlamento valdančiųjų ir opozicijos ginčui, atvirai stojo į opozicijos pusę ir grasino, kad opozicionieriaus Nikanoro Melijos areštas sulauks tarptautinio atsako bei galimų sankcijų.

Tada Sakartvelo premjeras Iraklis Garibašvilis pareiškė, kad „įžeidžianti“ Ž. Pavilionio retorika yra nepriimtina.

Yra įtarimų, kad prieš atskrisdamas į Tbilisį, Ž. Pavilionis tuomet Stambulo (Turkija) oro uoste buvo susitikęs su M. Saakašviliu, kuris į Kijevą (Ukraina) iš Amsterdamo (Nyderlandai) skrido per Stambulą (Turkija).

Dar anksčiau, 2015-aisiais, Ž. Pavilionis įsivėlė į diplomatinį karą, kai sukėlė skandalą dėl gauto ordino.

2015 m. vasario 23-iąją Lietuvos ambasadoje JAV, Vašingtone, surengtoje iškilmingoje ceremonijoje jis priėmė oficialų Gruzijos valstybinį apdovanojimą – Garbės ordiną – iš tuomet jokių politinių pareigų valstybėje neužėmusio, o, atvirkščiai – įtarimų sulaukusio ir iš šalies pabėgusio buvusio Gruzijos Prezidento M. Saakašvilio rankų.

Tuometinė Gruzijos parlamento Europos reikalų komiteto pirmininkė Tinatin Khidasheli labai griežtai vertino tokius kadenciją Lietuvos ambasadoje JAV bebaigiančio ambasadoriaus Ž. Pavilionio ir teisėsaugos ieškomo buvusio prezidento M. Saakašvilio veiksmus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (627)