„Dažnai skaitmeninės transformacijos arba inovacijų diegimo iniciatyvos sustoja ne dėl kūrybiškumo, strateginio požiūrio ar verslo ambicijų stokos, o dėl „dinozaurų laikus“ menančių monolitinių, saugumo prasme kiaurų sistemų, kurias labai sunku pajudinti ir modernizuoti. Tokiose sistemose pokyčiai brangūs ir užtrunka labai ilgai, o kiekvienas pokytis sukelia papildomas saugumo ar verslo tęstinumo problemas“ – sako V. Sakalas.

Daug metų dirbdamas su įvairiais verslais, Vytenis Sakalas matė, kaip nemažai jų daliai nepavyko atsigauti po krizių ar tiesiog išlikti rinkoje konkurencingais vien todėl, kad jų turimos IT sistemos buvo sukurtos gana seniai. Dargi, taip, kad jas atnaujinti ir modernizuoti itin sudėtinga arba neįmanoma.

Anot profesionalo, itin svarbu, kad sistemos, kuriomis remdamasis dirba vienas ar kitas verslas, privalo turėti penkias svarbiausias savybes. Tuomet didelių problemų versle dėl IT srities neiškils.

Gebėjimas prisitaikyti prie pokyčių

„Pirmiausia reikėtų kalbėti apie moduliškumą. Standartiškai sistemos, kurios naudojamos organizacijose, yra monolitiškos. Tai reiškia, kad jos suprogramuotos prieš daug metų taip lyg sudarytų monolitinį pastatą. Jį tobulinti, pakeisti tam tikras savybes yra itin sudėtinga. Šios monolitinės sistemos yra vienas dažniausių kliuvinių, kodėl verslas negali toliau sėkmingai vystytis ir augti. Taigi, versle naudojamos sistemos turi būti moduliškos, pastatytos ant skirtingų platformų, kurios gali veikti atskirai. Kaip, tarkime, automobilio variklis, kuris dirba ir atskirai. Geras sprendimas būtų naudoti struktūrizuotas aplikacijas kaip mikro paslaugų, „konteinerių“ kolekcijas. Pasitelkti modernius sprendimus tokius, kokius siūlo: „Amazon“, „Kubernetes“, „Google“, „Microsoft“. Daryti tai tam, kad sistemos būtų lankstesnės.

Verslui tai reiškia, kad bus paprasčiau valdyti IT komandas, nes jos galės būti atskirtos į klasterius. Skirtingi IT specialistai galės dirbti su skirtingais verslo domenais. Paprasčiau įtraukti naujus komandos narius. Kompanijoms gana sunku suformuoti IT profesionalų komandas, tačiau turint moduliškas sistemas, žmogus gali telkti dėmėsį į atskirus modulius, užuot dirbęs su visa sistema iš karto“– pasakoja V. Sakalas.

Vytenis Sakalas

Kita savybė, kuria turi pasižymėti versle naudojama sistema, anot profesionalo, yra lankstumas, elastingumas. Kitaip tariant, gebėjimas pristaikyti prie sumažėjusio arba padidėjusio paslaugų poreikio. „Pandemija buvo labai geras pavyzdys, kuomet gamybos ir paslaugų poreikis daugumoje įmonių sumažėjo. Tie, kurie nesugebėjo pristaikyti, susidūrė su labai didelėmis išlaidomis IT srityje. Iš tiesų, viena konkurencingiausių modernaus verslo savybių yra gebėjimas prisitaikyti prie pokyčių. Ypač kalbant apie sezoninį ar ciklišką verslą“– kalba „BTT Cloud“ „Cloud divizijos“ vadovas.

Būtina įvertinti sistemos saugumą

Trečioji savybė, kurią mini V. Sakalas yra automatizavimas. Nors šiandien mes itin vertiname tai, kas pagaminta rankomis, tačiau versle tai reiškia labai dideles išlaidas ir ilgą procesą.

„Mes turime pakeisti mąstymą. Suprasti, kad automatizacija verslui leis geriau panaudoti resursus, o IT specialistai dirbs produktyviau. Jie labiau koncentruosis į verslo vystymą, užuot darę, kas gali būti padaryta automatiškai. Ilgalainiui tai sutaupo nemažai išlaidų“– kalba specialistas.

Netylančios kalbos apie įvairius saugumo pažeidimus ir duomenų nutekėjimą, rodo, kad verslai vis dar per mažai dėmesio skiria sistemų saugumui. „Dar nemažai kompanijų sistemų saugumui neteikia didelės reikšmės. Apie jį pagalvojama, kai sistemų kūrimo ir diegimo darbai eina į pabaigą. Iš tiesų, tai yra tas pats kaip pastatyti namą, kurio sienos plonos kaip popierius, o tada aptverti jį didžiule, tvirta tvora ir tikėtis, kad ji apsaugos namą. Jei organizacija negarantuos saugumo, ji gali prarasti reputaciją, klientus, pačiam verslui kritiškai svarbius duomenis ar intelektinę nuosavybę“– įspėja V. Sakalas.

Penktoji, bet ne mažiau svarbi sistemų savybė yra atsparumas. „Nesėkmės versle labai dažnai susiję su spragomis IT sistemose, kurios negali susitvarkyti su laikinomis nesėkmėmis ar atsigauti po jų. Kai planuojame kurti verslą, kuriame IT dalį, reikia galvoti apie sistemų atsparumą. Verslui tai reiškia mažiau nesėkmių, mažiau prarastų, mažiau nepatenkintų klientų“– kalba ekspertas.

Evoliucija, o ne revoliucija

Daugelio verslų Lietuvoje IT sistemos buvo programuojamos seniai ir tapo dideliais sudėtingais monolitais. Dėl to dabar susiduriama su nemažai problemų. Visgi, vienintelė išeitis, anot V. Sakalo, jas perdaryti ar pakeisti. Tai ilgas procesas, kurį reikėtų pradėti nuo supratimo, kokia yra dabartinė sistema.

„Dažnai problema yra, kad net nežinoma, kokia yra dabartinė sistema. Darbuotojai keičiasi, o viskas kraunama sluoksniais – lyg koks pyragas formuojamas. Ilgainiui tampa neiašku, kas ten yra po apačia, nuo ko pradėti, kaip sistemą skaidyti. Taigi, pirmiausia reikia priimti sprendimą: ar sistemą perdaryti, ar bandyti taisyti. Keitimui laiko reikia daug. Dažniausiai teisingiausias kelias yra susidaryti planą ir žingsnis po žingsnio jį vykdyti. Evoliucionuoti, o ne revoliucionuoti. Nebus taip, kad verslas nustos veikti ir lauks, kol IT specialistai sutvarkys sistemas. Todėl svarbu identifikuoti problematiškiausias vietas ir paskirstyti prioritetus. Iš praktikos žinau, jog įmonės sistemų modernizavimą vis atidėlioja, nes jis nepatogus. Kaip jau minėjau, imlus laikui, pinigams ir kitiems resursams. Vis dėlto, tai padaryti anksčiau ar vėliau reikės“– kalbą baigia ekspertas.

„BTT Cloud“ „Cloud divizijos“ vadovo V. Sakalo pranešimą konferencijoje LOGIN galite žiūrėti ČIA, o visi LOGIN 2021 pranešėjų įrašai yra ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)