Lietuviškos braškės po 5 eurus

Garsiausias Pietų Lietuvoje Veisiejų turgus nuo neatmenamų laikų veikia neįprastą savaitės dieną – ketvirtadieniais. Todėl ten patogu suvažiuoti savaitgaliais kitose šalies turgavietėse prekiaujantiems sendaikčių pardavėjams, o niekur neskubantys Lazdijų rajono dzūkai, paežerių sodybų ir Druskininkų sanatorijų poilsiautojai prie tokios tvarkos nesunkiai prisitaikė.

Šviežios bulvės šią savaitę Veisiejuose kainuoja nuo 1,5 iki 2 eurų už kilogramą, lietuviškos braškės – po 5 eurus, kaimiški kiaušiniai – nuo 1,5 iki 2 eurų už dešimtį, nedidelis saldaus pieno sūris – apie 2 eurus.

Veisiejų turgus

„Čia pirmutinės, ką tik nuskintos. Turguje galit rasti braškių ir po 3 eurus, bet ten bus lenkiškos, o lietuviškos dar ne taip seniai po 7 kainavo“, – sakė pardavėjas.

Vis dėlto didžiausia pirkėjų eilė nutįso prie lenkiškas daržoves pardavinėjančio pietietiškos išvaizdos vyriškio, pusėtinai pramokusio lietuviškai, stalo. Dailiai prisirpusius avietinius pomidorus jis parduoda po 2,20 euro už kilogramą, trumpavaisius agurkus – 1,80 euro, trešnes – 7 eurus.

Medelių sodinimo metas jau akivaizdžiai pasibaigęs, kas liko neparduota, jau sulapojo arba nuvyto. Pomidorų ir agurkų daigų dar galima įsigyti po 0,80 euro, bet jais praeiviai domisi tik iš smalsumo, tarsi norėdami suskaičiuoti, kiek sutaupė išdaigindami patys.

Pusė euro už kankorėžį

Didžiąją turgaus dalį vasarą užpildo iš visos Lietuvos suvažiavę sendaikčių, dėvėtų drabužių, naudotų baldų, sodo technikos ir visokių buities smulkmenų pardavėjai. Raustis jų prekių dėžėse, matuotis nuo 5 eurų kainuojančias garsaus gamintojo basutes arba po eurą išparduodamas tolimų kraštų saulės išblukintas kepures – pramoga, kurią labiausiai pamėgo Dzūkijoje poilsiaujantys didmiestiečiai.

Veisiejų turgus

Tarp subraižytų regėjimo akinių ir nežinomų modelių telefonų dėkliukų aptikusi paprasčiausią pušies kankorėžį pirkėja Irma ne visai rimtai klausia jo kainos.

„Pusė euro“, – kuo rimčiausiai atsakė pardavėjas.

Sodybų savininkai Veisiejų turguje šiemet pasigenda pigių iš Vakarų Europos atgabentų ir suremontuotų vejapjovių. Karantininiai kelionių ribojimai ypatingai skaudžiai palietė šį verslą. Už vienintelę šį ketvirtadienį Veisiejuose eksponuotą itin seno modelio „Klippo“ vejapjovę pardavėjas prašė 90 eurų, nesikuklindamas girtis, kad jos variklis dar iš tų laikų, kai technika buvo kuriama tarnauti kone amžinai.

Naujų rūbų pardavėjams Veisiejuose tenka derintis prie čiabuvių poreikių ir galimybių, todėl veža dzūkams tai, kas pigiausia. Kur dar pamatysite po 0,30 euro už porą išparduodamas kojines arba vyriškus apatinius su pusnuogėmis gražuolėmis.

Veisiejų turgus

Prekiautojai piktinasi nenupjauta žole

Daigais prekiaujantis dzūkas atvežė parduoti ir savo ūkyje išperintų bei paaugintų jaunų vištaičių. Parduoda jas pigiau, negu paukštynų kurjeriai, vos po 5 eurus, o perkantiems 5 vištas gaidį žada pridėti dovanų.

Jo kaimynystėje įsitaisiusi ūkininkė iš Teizininkų kaimo Rita Opolskienė, vos užkalbinta, ima piktintis Veisiejų turgaus naujovėmis. Faktiškai Veisiejuose vienas prie kito veikia du turgūs: privačios bendrovės valdoma aptverta turgavietė ir ūkininkų turgus gretimoje gatvelėje. Pastarasis keletą metų buvo neįteisintas ir tik nuo birželio 10 d. įsigaliojo nauja tvarka, kad iš prekiautojų po 3 eurus renka Veisiejų seniūnijos darbuotojai.

„Ryte atėjo seniūnas, patikrinti ar visi užsimokėjo, tai aš jam sakiau, kad bent žolę pakelėse nupjautų, jeigu jau pinigus renka. Nusipirkau visam mėnesiui vietą už 15 eurų, bet niekas negrąžins, jeigu, pavyzdžiui, susirgčiau. Vietos nesunumeruotos, jei vėliau atvažiuosiu, čia jau bus užimta. Nežinau, kas čia jiems taip šovė galvon“, – kalbėjo R. Opolskienė.

Veisiejų turgus

Veisiejų seniūnas Zenonas Sabaliauskas pasakojo, kad turgaus laukia didelės permainos.

„Jau mano pasiūlymui rajono valdžia pritarė padaryti naują didelį turgų kitoje kelio pusėje, vietoje tų brūzgynų. Bus daugiau ploto pardavėjams ir automobilių stovėjimo aikštelė, nes čia jau spaudžiasi, tai reikia kažką daryti“, – džiaugėsi seniūnas.

Jo teigimu, apie metus užtruks planavimas, o 2022 m. jau gali prasidėti darbai. Kol kas nenuspręsta ar valstybinėje žemėje įsikursiantį turgų bus patikėta eksploatuoti privačiam verslui, ar tai darys kažkuri savivaldybės įmonė.

„Mano manymu, geriau būtų, jeigu liktų vienas turgaus savininkas. Konkurencija yra gerai, bet pradėjus žaisti kainų skirtumais gali nė vienam nesisekti. Pirmiausiai reikia sukurti infrastruktūrą, o tada pamatysim, kad bus ir čia, ir ten pilna“, – sakė Z. Sabaliauskas.