Gausėjant balinių vėžlių populiacijai gamtoje, regioninių parkų specialistams vis lengviau surasti balinių vėžlių kiaušinių dėtis, iš kurių kiaušinių išsiritusiais vėžliukais pirmaisiais, sunkiausiais jų gyvenimo metais, rūpinasi Lietuvos zoologijos sodo specialistai. Kiek sunkiau specialistams gamtoje sekasi surasti po vandeniu besislepiančius raudonpilvių kūmučių ikrelius. Dėl keletą vasarų iš eilės trukusios sausros, pastaraisiais metais į gamtą buvo paleista vos keliolika šių ryškiapilvių varlyčių.

Tačiau praėjusi vasara buvo palanki raudonpilvėms kūmutėms neršti, todėl šiemet į gamtą bus paleistos net 318 raudonpilvės kūmutės. Tai - rekordinis paleidžiamų raudonpilvių kūmučių jauniklių skaičius.

Birželio 11 dieną, Metelių regioninio parko lankytojų centre, nuo 12 iki 13 valandos, bus galima gyvai pamatyti balinių vėžlių ir raudonpilvių kūmučių jauniklius, prieš paleidžiant juos į laukinę gamtą. Specialistai pasidalins žiniomis apie šias retas gyvūnų rūšis, jų išsaugojimo svarbą. Sužinosime kaip kiekvienas iš mūsų galime prisidėti prie nykstančių gyvūnų išsaugojimo. Vėliau vėžliukai bus vežami į paleidimo vietas, kurios renginio dalyviams nebus atskleidžiamos.

Šie metai paskutiniai, kai Lietuvos zoologijos sodas kartu su partneriais vykdo projektą „Gamtosauginių bei gamtotvarkinių priemonių įgyvendinimas išsaugojant ir pagausinant balinių vėžlių ir raudonpilvių kūmučių populiacijas“. Tačiau tęstinė projekto veikla bus vykdoma ir toliau, tad kitąmet Lietuvos gamta ir vėl pasipildys būriu vėžliukų ir raudonpilvių kūmučių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją