Dėl atnaujinimo darbų iškirto pusšimtį medžių

Praėjusių metų rugsėjį Alytuje esanti Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazija ėmėsi projekto, skirto mokyklos prieigoms atnaujinti, įgyvendinimo. Mokyklos teritorijoje yra planuojama iškloti trinkeles, įrengti automobilių stovėjimo aikštelę, pastatyti suoliukus, sceną, surenkamą lauko klasę. Šį projektą inicijavo gimnazija, projekto finansavimą patvirtino Alytaus miesto savivaldybė, gimnazijai skirsianti kiek daugiau nei 50 tūkst. eurų.

Tačiau Alytuje kilo tikras ažiotažas, kai visuomenė sužinojo, kokia šio projekto įgyvendinimo kaina. Pasirodo, tam, kad būtų atlikti visi minėti darbai, iš gimnazijos teritorijos jau pašalinta 50 ąžuoliukų. Negana to, prabilo ir savivaldybės atstovai, teigiantys, kad gimnazijai pristatant projektą ir tariantis dėl jo finansavimo, apie medžių šalinimą nebuvo nė užsiminta.

Spėja, kad projekto neviešino tyčia

Vienas pirmųjų apie Alytuje susidariusią situaciją prakalbo Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys Valerijus Vencius. Savo „Facebook“ paskyroje jis pasidalino Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos teritorijoje vykdomų darbų nuotrauka. Vyras piktinosi, kad jo lankytoje mokykloje vyksta rekonstrukcija, o tokių darbų sumanytojus vadino vandalais.

Delfi susisiekus su minėtu savivaldybės tarybos nariu, jis išsamiai papasakojo apie A. Ramanausko-Vanago gimnazijos prieigose jau prasidėjusius darbus.

Vyras aiškina, kad gimnazija šį projektą sumanė dar 2013-aisiais. Po kelių nesėkmingų gimnazijos bandymų sulaukti savivaldybės patvirtinimo projektui finansuoti, žalia šviesa galiausiai užsidegė 2019-aisiais. V. Vencius atkreipia dėmesį, kad tuomet visi akcentai buvo dedami tik ant finansavimo klausimų, o kalbų apie medžių šalinimą išvis nebuvo. Nežinoję apie techninį planą, savivaldybės nariai patvirtino finansavimą gimnazijos inicijuotam projektui.

Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazija (V. Venciaus nuotr.)

Vyras priduria, kad žinia apie medžių naikinimą nebuvo paviešinta iki pat šių metų balandžio 20 dienos, nors sutartis su rangovu pasirašyta jau balandžio 6 dieną.

„Man asmeniškai šis projektas atrodo žiaurus. Pirmiausia, nuo savivaldybės tarybos narių buvo nuslėpta apie planuojamus iškirsti medžius. Antra, apie naikinamus ąžuolus ir klojamas trinkeles sužinojome tik balandžio 20 dieną, kai dalis medžių jau buvo iškirsti. Manau, kad informacija apie projektą buvo nutylima specialiai – kitaip būtų kilęs triukšmas“, – sako Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys.

Kad projektas paviešintas per vėlai, pritaria ir Alytaus miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Vida Mačernienė. Anot jos, projektas turėjo būti aptartas su bendruomene pirminėje jo stadijoje, 2013-aisiais, o tokie veiksmai, kai darbai yra pradedami anksčiau negu viešinimas, nėra toleruojami.

Tikina, kad medžiai – nevertingi

Medžių kirtimo situaciją pakomentavo ir pats A. Ramanausko-Vanago gimnazijos direktorius Virginijus Skroblas. Apie vykdomus atnaujinimo darbus vyras turi savo nuomonę.

Pirmiausia gimnazijos direktorius paaiškina, kaip kilo mintis gimnazijos prieigose pradėti rekonstrukciją. Jis teigia, kad dar 2014-aisiais mokyklos teritorijoje buvo įrengtas sporto aikštynas, atnaujintas vidinis gimnazijos kiemelis. Šios naujovės paskatino pradėti darbus gimnazijos teritorijoje, kurioje ir augo ąžuoliukai.

Paklaustas, kodėl nusprendė sunaikinti 50 ąžuolų, vyras atsako: „Projektas parengtas įvertinus, kad ąžuoliukai buvo susodinti mažais atstumais, formuojami kaip gyvatvorė, nuolat karpomi. Be to, dauguma medžių buvo pažeisti. Jei ąžuoliukai, Jūsų vadinami ąžuolais, būtų vertingi, atsižvelgdami į griežtus aplinkosaugos reikalavimus, tokio projekto net nebūtume pradėję rengti.“

Nors V. Skroblas konstatuoja, kad gimnazijos teritorijoje augę medžiai buvo pažeisti, visgi leidimą medžiams kirsti turėjo išduoti speciali Želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisija. Kaip teigia V. Mačernienė, minėtoji komisija keletą kartų vyko į gimnazijos teritoriją, įvertino medžių būklę, juos nufotografavo bei priėmė išvadą: anot komisijos narių, dalis želdinių buvo pažeisti defoliacijos, puvinio, džiūstantys, besiremiantys į pastatą. Dėl šios priežasties, gimnazijai sumokėjus atkuriamosios vertės sumą (11 814 eurų), buvo išduotas leidimas medžiams kirsti.

Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazija (Loretos Baliukynienės nuotr.)

Tačiau klausimų kyla ir šioje istorijos dalyje. Štai savivaldybės tarybos narys V. Vencius teigia kalbėjęs su rekonstrukciją vykdžiusiais darbininkais, kurie tikino, kad medžiai – sveiki.

„ Asmeniškai bendravau su darbininkais ir statybų aikštelių vadovu. Jie sakė nesupratę, kokiu tikslu reikia sunaikinti sveikus medžius. Darbuotojai sakė klausę direktoriaus, ar tikrai ąžuolus reikia naikinti, o jis tik patvirtinęs“, – pasakoja V. Vencius.

Vyras priduria ir tai, kad Želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisija, balandį lankiusis gimnazijos teritorijoje ir išdavusi leidimą medžiams kirsti, neva numanė, jog dėl to gali kilti visuomenės ažiotažas, tačiau kartojusi, kad atėjo laikas pokyčiams.

Galiausiai, paklaustas, ką galėtų atsakyti dėl A. Ramanausko-Vanago gimnazijos teritorijoje atliekamų darbų pasipiktinusiems alytiškiams, gimnazijos direktorius V. Skroblas atsako, kad vienas iš gimnazijos tikslų – ugdyti kūrybišką ir nuolatos pažangos siekiančią asmenybę, o šalia gimnazijos kuriamos estetiškos ir saugios erdvės atliepia šią ugdymo įstaigą pasirenkančių mokinių ir jų tėvų lūkesčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (175)