Bręsta tokie technologiniai perversmai, kaip trimačiu būdu spausdinamos tabletės ar individualiai pacientui pritaikyti vaistai. Kai kurios šių naujovių jau bandomos ir Lietuvoje.

Kita vertus, net pusė vaistų pasaulyje vartojami nederamai; šiuo atžvilgiu drausme nepasižymi ir lietuviai. Neišnyko ir atsparumo antibiotikams problema. Tad šalies vaistinėse dirbantys vaistininkai atlieka kur kas didesnį darbą, nei tik išduoda reikiamą vaistą: jie kvalifikuotai konsultuoja apie vaistų sudėtį, saugų jų vartojimą, šalutinį poveikį, suderinamumą.

„Vaistininką pasiekti lengviau nei gydytoją, o jo konsultacija – ne mažiau kvalifikuota ir patikima“, – pastebi Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Farmacijos fakulteto Klinikinės farmacijos katedros lektorė Rima Minkutė.

Kaip rengiami ateities specialistai?

Apklausos rodo: vaistininkas – gerbiama, turinti autoritetą specialybė. Kad galėtų suprantamai paaiškinti pacientui apie vaistą, jo vartojimą, vaistininkas privalo turėti ne tik profesinių žinių bei įgūdžių, bet ir gebėjimą išklausyti, patarti, žmogui. Empatija, atjauta, pagarba pacientui ugdomi studijų metu.

Taip pat įgaunama žinių apie žmogaus fiziologiją, išmokstama atpažinti daugelį simptomų ir pagal tai parinkti tinkamą vaistinį preparatą. Integruotas probleminis mokymas, semestrais vykstančios studijos ir daugybė praktikos valandų – privalumai, kuriuos dažniausiai mini ir patys studentai.

Stiprinant būsimųjų vaistininkų įgūdžius, šiemet LSMU Farmacijos fakultete duris atvėrė nauja imitacinė mokomoji vaistinė. Toks būdas mokytis – studentams ir patrauklus, ir naudingas.

Visiškai taip pat, kaip tikra vaistinė įrengtose patalpose galima kiek tik reikia praktikuotis, mokytis teikti farmacines paslaugas, išmokti konsultuoti pacientą apie vaistų sudėtį ir suderinamumą, įgyti farmacinės rūpybos įgūdžių. Kol vieni studentai praktikuojasi, kiti jų veiksmus stebi ir su dėstytojais aptaria nuotoliniu būdu.

Jau veikia ir kita naujovė – e-recepto auditorija, kurioje mokomasi dirbti specialiai pritaikyta e-recepto versija.

„Mokomasi ir iš klaidų. Nauji mokymosi būdai padės formuoti vaistų vartojimo, sveikatos stiprinimo bei išsaugojimo įgūdžius, mokys dirbti komandoje, priimti sprendimus, prisiimti atsakomybę, įgyti lyderystės įgūdžių. Viena labiausiai darbdavių vertinamų LSMU Farmacijos fakulteto absolventų savybių – puikus praktinis pasirengimas“, – pastebi Farmacijos fakulteto dekanė prof. Ramunė Morkūnienė.

Prof. Ramunė Morkūnienė

Farmacijos moksle laukiama proveržio

Moderniame Naujausių farmacijos ir sveikatos technologijų centre esantis LSMU Farmacijos fakultetas rengia ne vien būsimuosius vaistininkus.

Kadangi čia pat įsikūrę moderniausia įranga aprūpintos laboratorijos, studentai gali anksti įsijungti į mokslinę veiklą, drauge su farmacijos mokslininkais atlikti įvairius tyrimus – ir planuoti mokslininko, tyrėjo, vaistų kūrėjo karjerą.

Fakulteto mokslininkai pastaraisiais metais itin išplėtojo kūrimą ir gamybą inovatyvių medikamentų ir kosmetikos produktų su natūraliomis biologiškai aktyviomis sudėtinėmis medžiagomis.

„Visuose mano mokslo tyrimuose gausiai dalyvauja jaunimas. Džiugu, kad jaunieji mokslininkai taip entuziastingai įsitraukia į mokslo veiklą, žavi jų smalsumas, noras atrasti“, – sako LSMU Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedros vadovė profesorė Jurga Bernatonienė.

Prof. Jurga Bernatonienė

Profesorė – taip pat LSMU absolventė. Jos tyrimai veikliųjų junginių srityje įvertinti Lietuvos mokslo premija. Mokslininkei yra tekę kurti inovatyvių vaistų bei odos priežiūrai skirtų produktų su tokiais ingredientais, kaip Negyvosios jūros mineralai, augalų kamieninės ląstelės, placenta, ryžių vanduo, ožkos priešpienis, rudieji dumbliai, juodieji perlai.

Vadovaujami prof. J.Bernatonienės, jaunieji tyrinėtojai vertingų veikliųjų junginių atrado muskato riešutuose, dobilų žieduose.

„Artėja individualiai pacientui pritaikytų vaistų ir kosmetikos priemonių gamybos era. Vaistų gamybai pasitelkus trimačius spausdintuvus, šioje srityje laukiama didžiulio perversmo“, – sako prof. J. Bernatonienė, su kolegomis jau bandanti trimačio tablečių spausdinimo galimybes: ieškoma, kaip į vieną tabletę „įspausdinti“ keturias skirtingas veikliąsias medžiagas.

Farmacija: galimybių studijos

Tad dirbti vaistininku – tik viena iš farmacijos studijas baigusio specialisto veiklos sričių.

O galimybių baigusiesiems žinomiausią Lietuvos farmacijos specialistų kalvę – LSMU Farmacijos fakultetą – atsiveria itin daug: nuo vaistų kūrimo laboratorijose iki jų gamybos ar tiekimo pacientams, nuo mokslinių tyrimų iki atstovavimo farmacijos kompanijai.

„Farmacijos sritis – itin dinamiška, konkurencinga ir labai priklauso nuo naujausių mokslinių tyrimų ir technologijų. Tad šiuolaikinis farmacijos specialistas turi būti išmokęs naujausių farmacijos mokslo žinių, metodų, gebėti juos taikyti praktikoje, suprasti sveikatos politiką, koordinuoti teikiant farmacines paslaugas, būti pasirengęs dirbti mokslinį darbą“, – sako LSMU Farmacijos fakulteto dekanė prof. R. Morkūnienė.

Puikų jaunųjų specialistų parengimą patvirtina ir jų paklausa: pirmaisiais metais po baigimo pagal specialybę įsidarbina net 96 proc. LSMU Farmacijos fakulteto absolventų.

Farmacijos studijos LSMU – tai galimybių studijos, užtikrinančios darbą bet kurioje pasaulio šalyje ir karjeros perspektyvas siekiant pripažinimo tiek tarp kolegų, tiek ir akademinėje srityje.

Plačiau apie farmacijos studijas LSMU: https://www.studijuoklsmu.com/farmacija.

Užsakymo nr.: PT_87422951