Projekto „Sėkmės tandemas“ žiūrovai ne tik iš arti susipažino, kaip ir ką reikia pasiruošti einant pas investuotoją, kada jo ieškoti ir pan., bet ir su valstybės per Ekonomikos ir inovacijų ministeriją ir INVEGĄ įsteigtais rizikos kapitalo fondais, kuriems steigti panaudotos Europos Sąjungos (ES) fondų lėšos. Taip valstybė remia inovatyvų, sparčiai plėstis ir globaliai augti galintį verslą.

Verslininkus vertino investuotojų taryba, kurią sudarė savo sričių ekspertai: Verslo angelų fondo II vadovaujantysis partneris Arvydas Strumskis, rizikos kapitalo fondo „Iron Wolf Capital“ partneris Tomas Martūnas, „70V“ rizikos kapitalo fondo partneris Gytenis Galkis, „Startup Wise Guys“ investicijų portfelio vadovas Marijus Andrijauskas ir Lietuvos verslo angelų tinklo LitBAN įkūrėja ir valdybos narė Rita Sakus. Visi jie ne tik vertino projekto dalyvių verslo perspektyvas, bet ir sprendė dėl savo fondų investicijų į projekto dalyvių veiklą.

„70V“ nusprendė investuoti į tvarią pietų dėžutę į namus siūlančią jauną įmonę „12 O’Clock Box“. Ją karantino metu įkūrė vienas žinomiausių Lietuvos bosinės gitaros profesionalų Julius Valančauskas ir maitinimo srityje iki pandemijos dirbusi Eglė Stankevičiūtė. Taip pat šis fondas investavo į darbo paieškos platformą be gyvenimo aprašymo „NO-CV“ ir automobilių ir kitų transporto priemonių nuomos platformą xrental.com, įkurtą Silicio slėnyje patirtį sukaupusio Kęstučio Matuliausko.

„CoinvestCapital“ dėmesį ir investicijas pavyko pritraukti medicinos prietaisų, skirtų naudoti namuose, kūrėjams „ZIVE“ bei sutelktinės paramos platformai „Contribee“, kurios vienas steigėjų – moksleivis iš Alytaus.

Dar vienas fondas – „Startup Wise Guys“ – investavo į įrankį „Okredo“, skirtą verslui naudotis atvirais įmonių duomenimis. Jie su verslo angelais ir Verslo angelų fondu jau derasi ir dėl kito investicijų etapo. Šiauliečių sukurta meistrų į namus iškvietimo platforma „GETFIX“ pritraukė tris verslo angelus iš Šiaulių, Kauno ir Vilniaus.

Rizikos kapitalo priemonės yra išskirtinės, kadangi per rizikos kapitalo investicijas įmonės gauna ne tik finansinę investiciją, bet ir mentorystę, konsultacijas, nuolatinę pagalbą ir palaikymą, nes investuotojai dalyvauja įmonės valdyme, jos vertės augimo kūrime ir suinteresuoti įmonės sėkme. Norint pasiekti proveržį inovacijų srityje, Ekonomikos ir inovacijų ministerija skatina rizikos kapitalo investicijas, pabrėžia rizikos kapitalo investicijų galimybes ir teikiamą naudą ir skatina verslus kurtis ir plėstis bei pritraukti kuo daugiau investuotojų lėšų. Šis projektas atskleidė rizikos kapitalo investicijų teikiamą naudą, parodė, kad investuotojas atsineša ne tik lėšas, bet ir patirtį, sukauptas žinias bei kontaktus, kuriais pasiruošęs dalytis.

Dvejuose „Sėkmės tandemo“ sezonuose dalyvavo beveik 30 verslų, iš jų net 9 pavyko pritraukti investicijas. Visas Sėkmės tandemo laidas galite peržiūrėti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos „Youtube“ kanale.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija ir UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA), jos skelbimas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.


Užsakymo nr.: PT_87422081