Tinka tik naujiems namams?

Kaip pastebi Antanas Barkauskas, bene daugiausiai klausimų klientams sukelia šilumos siurblio oras-vanduo pajungimo galimybės namuose esant įrengtai kitai šildymo sistemai.

„Dažnai žmonės galvoja, kad jei jų būstas šildomas kokia nors kita sistema, šilumos siurblys jau ne jiems. Tačiau toks įsitikinimas klaidingas: oras-vanduo šilumos siurblį galima integruoti prie esamos sistemos arba ją „pakeisti“. Prieš parenkant šilumos siurblį, projektuotojas turi įvertinti šilumos poreikį namams, šilumos nešėją, t.y. ar tai yra radiatorius, ar grindinis šildymas bei kokiomis darbinėmis temperatūromis šilumos siurblys turės veikti. Tai įvertinus, galima labai tiksliai parinkti reikiamą įrangą bet kokiam namui“, – teigia specialistas.

Tai reiškia, kad tokio tipo šildymo sistemą galima sumontuoti tiek naujuose, tiek renovuotuose pastatuose, tačiau svarbu atkreipti dėmesį į namo energetinį efektyvumą.

Midea M-Thermal šilumos siurblys

„Montuojant šilumos siurblį, būtina tinkamai suderinti ir išsirinkti sistemą. Jei pastaroji bus per silpna, tai atsispindės elektros energijos sąnaudose. Jei pasirinksite galingesnę sistemą, negu jums reikia, didesnės naudos taip pat nebus, nes tuomet, kai lauke nebus labai šalta, sistema dažnai įsijunginės ir išsijunginės, bus naudojama per daug energijos, o ir sistemos ilgaamžiškumui tai gali turėti neigiamos įtakos. Todėl renkantis, kokio galingumo sistemą įsigyti, reikėtų pasikonsultuoti su specialistais“, – sako A. Barkauskas.

Veikia garsiai ir trukdo poilsiui?

Pasiteiravus, kuo šilumos siurbliai oras-vanduo skiriasi nuo labiau žinomų gruntas-vanduo, A. Barkauskas tikina: esminis šių šilumos sistemų skirtumas – montavimo darbai.

„Oras-vanduo atveju, viena šilumos siurblio dalis yra pastatoma namo viduje, kita – namo išorėje. Užtenka pragręžti vieną skylę pastato pamatuose arba sienoje ir pravesti vamzdžius, kad būtų galima sujungti vidinę dalį su išorine. Tokiu būdu išorėje esantis įrenginio lauko blokas absorbuoja lauke esančią šilumą ir ją panaudoja vandens šildymui, kuris per grindų šildymo sistemą arba radiatorius šildo patalpas, o taip pat namus aprūpina ir karštu vandeniu. Tuo metu gruntas-vanduo šilumos sistemos įrengimui reikalingi kasimo darbai, nes šiluminė energija yra paimama iš žemės“, – aiškina specialistas.

Kartais klientai galvoja, kad šilumos sistema gruntas-vanduo yra pranašesnė, nes nereikia montuoti išorinio bloko, kuris skleidžia garsą, tačiau A. Barkausko teigimu, tame yra tik dalis tiesos.

„Galima sutikti, kad kai nėra išorinio bloko, namo išorėje girdimo garso nebus, tačiau garsą lygiai taip pat gali skleisti ir viduje esantis blokas, todėl renkantis šilumos siurblį, vertėtų atkreipti dėmesį į gamintojo nurodytus decibelus. Ir nors skirtingi gamintojai skirtingai matuoja skleidžiamą garsą, vienas iš populiarių parametrų – garso slėgis vieno metro atstumu, tai yra tai, ką girdi žmogus ausis. Todėl išorinį bloką rekomenduojama montuoti tokioje namo vietoje, kurioje skleidžiamas garsas turi mažiausią įtaką,– sako „Midea“ šildymo produktų vadybininkas. – Žinoma, jei bloką pastatysite prie kaimynų langų ar šalia savo miegamojo, skleidžiamas garsas gali kelti diskomfortą, tačiau jei bus pasirinkta kiek nuošalesnė namo vieta, garsas tikrai neturės jokios įtakos nei jūsų pačių, nei kaimynų ramybei. Verta paminėti ir tai, kad nuo to, kurioje namo vietoje bus statomas šilumos siurblys oras-vanduo, nenukentės jo darbo našumas ir efektyvumas.“

Midea M-Thermal šilumos siurblys

Brangu ir neefektyvu?

Vyrauja ir kita, neteisinga nuomonė, jog šildyti namus šilumos siurbliu yra labai brangu, ypač, jei už lango siaučia šalta žiema, esą kartais tokios sistemos neatlaiko ypatingai šaltų orų, tad tenka naudoti papildomus šilumos šaltinius. Tačiau, kaip teigia A. Barkausko, su naujos kartos šilumos siurbliais tokių problemų nekyla.

„Tiesa ta, kad patys oras-vanduo šilumos siurbliai turi integruotus šildytuvus, kurie aktyvuojasi esant ekstremaliam šalčiui. Jie padeda sugeneruoti dalį energijos, kurios dėl šalto oro negali sugeneruoti išorinis blokas. Tiesa ir tai, kad kuo lauke šaltesnė temperatūra, tuo daugiau reikia elektros energijos vienam kilovatui šilumos pagaminti. Tačiau net ir prie, tarkime, -20 laipsnių šalčio, naujos kartos šilumos siurblys paprastai gali siekti ir COP 2.0 koeficientą, kuris reiškia, kad su viena kilovatvalande elektros energijos yra pagaminami 2 kilovatai šiluminės energijos. Tačiau tai aktualu tik esant ekstremaliam šalčiui, visais kitais atvejais koeficientai yra kur kas didesni. Pavyzdžiui, viso sezono koeficientas siekia COP 5.0, todėl vidurkis yra išties patrauklus ir kaštai už energiją yra labai nedideli“, – pasakoja specialistas.

Midea M-Thermal šilumos siurblys

Planuojantiems įsirengti oras-vanduo šilumos siurblius vertėtų prisiminti, kad žiemą šildydami jūsų namus, vasarą jie atlieka ir kitą, ne mažiau svarbią funkciją – vėsina patalpas.

„Šilumos siurblys veikia ir kaip kondicionierius, kuris išmeta perteklinę šilumą į lauką ir tokiu būdu generuoja šaltį bei vėsina vidaus patalpas. Šį procesą lygiai taip pat galima realizuoti tiek per grindinį šildymo kontūrą, tiek per konvektorių – ant sienos pakabinamą įrenginį, primenantį kondicionierių. Tad, galima sakyti, tokia šilumos sistema yra kompleksinis sprendimas, kuris gyventojų poreikius patenkina tiek žiemą, tiek ir vasarą“, – teigia A. Barkauskas.

Pasak pašnekovo, iš ankščiau yra atkeliavęs ir dar vienas mitas, esą įsirengi tokią šilumos sistemą – ypatingai brangu, todėl tai padaryti gali ne kiekvienas. Visgi, specialisto teigimu, augant rinkai, šilumos siurbliai tampa ne prabangos preke, o ekonomiškai ir ekologiškai patrauklia investicija, prie kurios prisideda ir valstybė.

„Aplinkos projektų valdymo agentūra per metus organizuoja po keletą kvietimų teikti paraiškas, kurių metu gyventojai yra kviečiami gauti kompensaciją senų šildymo sistemų keitimui. Pasinaudojus valstybės parama, gyventojai gali sutaupyti pusę ar net daugiau šilumos siurblio kainos“, – tikina A. Barkauskas.

Specialisto paklausus, koks geriausias laikas šilumos siurblių įrengimui, A.Barkauskas sako: sistemą montuoti galima praktiškai visus metus, tačiau norint greitai gauti paslaugą, reikėtų vengti rudens.

„Tik tuomet, kai yra ypatingai šalta, dėl pačių darbininkų gerovės, darbai nėra vykdomi. Pats darbų „pikas“ vyksta rudenį, prieš šildymo sezoną, – tuo metu meistrų užimtumas didžiausias. Todėl geriausia tokį sprendimą priimti ir oras-vanduo šildymo sistemą įsirengti vasarą“, – teigia pašnekovas.

Užsakymo nr.: PT_87414461