Kaip jau buvo minėta, tokia situacija susiklostė dėl koronaviruso atvejo pagrindinėje Ispanijos rinktinės sudėtyje. „Barcelonos“ žvaigždei Sergio Busquetsui nustačius ligą, izoliuotis teko visiems kitiems Europos futbolo čempionatui besirengiantiems Ispanijos futbolininkams, nors vėliau nė vieno kito žaidėjo ar trenerių štabo nario testas ir nebuvo teigiamas.

Maža to, ėmė aiškėti, kad didžioji dauguma rinktinės žaidėjų dar nėra vakcinuoti – tai planuojama padaryti artimiausiomis dienomis, tačiau nuogąstaujama ir dėl galimų pašalinių reakcijų žaidėjų sveikatai.

Faktas apie koronaviruso atvejį paaiškėjo tik tada, kai Lietuvos rinktinė jau buvo atskraidinta į Ispaniją, todėl varžovų pusė ėmė žaibiškai sukti galvą, kaip išspręsti susidariusią situaciją.

Buvo svarstymų apskritai atšaukti šias rungtynes, tačiau, anot Ispanijos žiniasklaidos, tokie svarstymai nustumti į šoną ne tiek dėl pagarbos jau atvykusiems varžovams, tiek dėl televizijos transliacijų teisių – esą, neįvykus rungtynėms, esamas kontraktas su transliuotojais Ispanijos futbolo federaciją įpareigotų sumokėti nemenką sumą.

Taigi, galutinis priimtas sprendimas – į aikštę leisti U-21 komandą, vos prieš keletą dienų dar žaidusią Europos čempionate, vykusiame Slovėnijoje ir Vengrijoje. Ten ši ispanų komanda finišavo ketvirta.

Po pirminių konsultacijų su Tarptautine futbolo federacija (FIFA), oficialiuose įrašuose lyg ir turėjo likti galioti faktas, kad aikštėje žais pagrindinės Ispanijos ir Lietuvos rinktinės (taip šias rungtynes vis dar pristato ir Ispanijos futbolo federacija), tačiau reali situacija yra visiškai kitokia.


Artėjant mačui, antradienį jo traktavimą pakeitė dauguma lažybų kontorų – nurodoma, kad rungtynės tarp Ispanijos ir Lietuvos rinktinių neįvyks, o tarpusavyje žais Ispanijos U21 ir Lietuvos rinktinės.

Būtent dėl šios nesusipratimų virtinės tiek Marca, tiek AS, tiek kiti didieji Ispanijos interneto portalai būsimą susitikimą ir vadina labai neįprastu bei toliau svarsto, ar jis apskritai turėtų būti žaidžiamas.

Teoriškai susidariusi situacija lemia, kad rungtynėse su Lietuva varžovų suaugusiųjų rinktinės gretose debiutuos rekordinis žaidėjų skaičius. Iš 20 mačui registruojamų futbolininkų, iki šiol nacionalinėje rinktinėje pažaisti yra spėjęs vos vienas iš būsimų lietuvių varžovų – „Eibar“ komandos puolėjas Bryanas Gilas.

Neskaičiuojant apskritai pirmojo Ispanijos mačo 1920-aisiais, iki šiol daugiausiai – 10 žaidėjų – Ispanijos rinktinėje per vienas rungtynes debiutavo Antrojo pasaulinio karo metu, kai 1941-aisiais ispanai Lisabonoje susitiko su portugalais. 2016-aisiais per vienas rungtynes Ispanijos rinktinėje yra debiutavę 8 futbolininkai.

Be abejo, tokios žaibiškos permainos netikėtos buvo visiems, ką patvirtino ir oficialiai Ispanijos U-21 rinktinės trenerio pareigas einantis, bet šį vakarą „nacionalinės komandos“ stratego poste debiutuosiantis Luisas de la Fuente.

„Prieš 48 valandas buvau Slovėnijoje, vakar – grįžęs į namus savo miestelyje, o dabar jau esu čia, – spaudos konferencijos metu šyptelėjo 59-erių futbolo specialistas. – Situacija neįprasta, todėl ir sprendimai neįprasti, išskirtiniai. Tai puikiai charakterizuoja visus šiuos metus ir tai, ką per juos turėjome išgyventi.

Su žaidėjais džiaugsimės proga reprezentuodami Ispaniją ir galvojame tik apie vieną tikslą – pergalę. Vaikinams tai bus puiki proga pademonstruoti savo potencialą. Belieka tik padėkoti federacijai už suteiktą galimybę.“

L. de la Fuente pažymėjo, kad iš pagrindinės Ispanijos rinktinės trenerio Luiso Enrique's gavo visą informaciją, kurią apie Lietuvos rinktinę buvo surinkę Ispanijos nacionalinei ekipai talkinantys specialistai. „Turime absoliučiai visą informaciją, kurią turėjo pagrindinė komanda, analizuojame, esame susitelkę. Pažadame nenuvilti.“


Ispanijos žiniasklaida artėjant rungtynėms pakalbino ir Marijampolės „Sūduvos“ vyriausiąjį trenerį Victorą Basadrę.

AS žurnalisto tiesiai šviesiai paklaustas, ko galima tikėtis per rungtynes tarp Lietuvos vyrų rinktinės ir Ispanijos U-21 komandos, 51-erių ispanas nevyniojo žodžių į vatą: „Skirtumas tarp Lietuvos ir Ispanijos futbolininkų yra labai didelis.

Net ir U21 rinktinė turi užtektinai potencialo į savo pusę nusverti daug dalykų. Aš manau, kad lietuviams dėl šios situacijos liko nemalonus poskonis burnoje, nes jie tikėjosi įgyti didžiulės patirties žaisdami su pagrindine Ispanijos komanda, savo gretose turinčia ir pasaulio čempionų, tačiau mačas vis tiek sulauks nemažai dėmesio.“

Primename, kad rungtynės su Lietuva pagrindinei Ispanijos rinktinei turėjo tapti paskutiniu kontroliniu maču prieš penktadienį prasidedantį Europos futbolo čempionatą. Iš pernai metų į šiuos perkeltos pirmenybės išsaugojo Euro 2020 pavadinimą, Ispanijos rinktinė turnyrą pradės E grupėje su Švedijos, Lenkijos ir Slovakijos komandomis. Favoritė Ispanija visas trejas grupės rungtynes žais namie, Sevilijos stadione.

Rungtynių Leganese pradžia antradienio vakarą – 21.45 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)