Melagingas teiginys: „Peteris McCulloughas laikomas žinomu mokslininku net tarp „faktų tikrintojų“, o jo kompetencija nekelia abejonių“

P. McCulloughas jau ne kartą pateko į tarptautinių faktų tikrintojų akiratį, tačiau ne dėl to, kad jo kompetencija neva neabejojama, o todėl, kad jis skleidžia melagingą informaciją. Svarbu paminėti ir tai, kad P. McCulloughas nėra nei virusų, užkrečiamųjų ligų specialistas, nėra atlikęs nei vieno su COVID-19 susijusio tyrimo. Pagal išsilavinimą, jis yra kardiologas, todėl jo pasisakymus apie virusus reikėtų vertinti itin atsargiai. Taigi teigti, kad jis yra „žinomas mokslininkas“ yra melaginga informacija.

Klaidinanti žinutė

Nepagrįstas teiginys: melagingais straipsniais bandyta diskredituoti hidroksichlorochiną

Ankstyvose pandemijos stadijose buvo manoma, kad šis preparatas gali arba apsaugoti nuo naujojo koronaviruso, arba padėti jį gydant. Įvykdyta daug tyrimų ir stebėjimų. Tačiau, iš turimų duomenų aišku, kad, iš esmės, hidroksichlorokvinas neturi jokio poveikio nei saugantis nuo COVID-19 nei gydant. P. McCullougho mintis, kad bandoma diskredituoti hidroksichlorochiną, yra nepagrįsta moksliniais duomenimis.

Klaidinantis teiginys: natūralus imunitetas – daug veiksmingesnis

Organizmo imunitetas – labai sudėtingas mechanizmas, kurį sudaro dvi dalys– nespecifinis arba įgimtas imunitetas ir specifinis.

Įgimto imuniteto funkciją atlieka oda, gleivinė, žarnyno mikroflora, fermentai, dalis limfocitų ir fagocitai. Nespecifinį imunitetą gauname gimdami ir jo negalime pakeisti. Būtent šį imunitetą galima bandyti stiprinti sveika mityba ir gyvensena.

Specifinis imunitetas arba didysis mūsų ginklas. Esminis skirtumas tarp įgimto ir specifinio imuniteto yra tas, kad specifinis imunitetas nėra įgimtas – o įgyjamas tik persirgus arba pasiskiepijus. Todėl imunitetą COVID-19 galime įgauti tik pasiskiepiję arba persirgę.

Melagingas teiginys: skiepijant pandemijos metu gali būti sukurtas „supervirusas“

Sąmokslo teorija, kad masinė vakcinacija gali sukelti naujas viruso mutacijas ir sukurti „supervirusą“, plinta jau seniai. Tačiau nėra įrodymų, kad vakcinacija prieš COVID-19 padėjo atsirasti naujoms COVID-19 atmainoms.

Kaip aiškina Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), kuo daugiau galimybių plisti virusas turi, tuo didesni šansai, kad jis gali mutuoti. Lyginant su neskiepytais, paskiepyti turi mažiau šansų susirgti net jau žinomomis atmainomis, o kartu ir mažiau šansų perduoti virusą kitiems – t. y., sudaryti sąlygas virusui plisti. Daugiau nei 99.9% proc. atvejų užsikrėtimų naujomis atmainomis yra iš neskiepytų žmonių. Todėl tokios P. McCullougho mintys yra melagingos.

Remiantis aukščiau išvardintais pavyzdžiais, „Melo detektorius“ konstatuoja, kad šioje laisvaslaikrastis.lt publikacijoje yra daug melagingų ir klaidinančių teiginių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)