Sekmadienį nuskambėjęs baigiamasis Rygoje (Latvija) vykusių planetos pirmenybių akordas virto kanadiečių pergalės giesme.

Turnyro finale Kanada per pratęsimą 3:2 palaužė suomius.

Tos pačios komandos dėl aukso kovojo antrą kartą iš eilės – 2019 metais J. Jaloneno treniruojama ekipa laimėjo 3:1.

Nors titulo neapgynė, suomiai vieninteliai čempionate taip ir nepatyrė pralaimėjimo per pagrindinį rungtynių laiką.

58-erių specialisto nuomone, iki pratęsimo jo auklėtiniai žaidė geriau ir buvo vertesni aukso. Per visą finalą Suomija į varžovų vartus ritulį metė 31 kartą, Kanada – 26 sykius.

„Jeigu antrą kartą iš eilės kovoji dėl aukso, turi savimi didžiuotis. Finale buvome geresnė komanda pagal visus parametrus, išskyrus įvarčius. Žinoma, dabar jaučiamės blogai ir prireiks nemažai laiko, kol ta nuotaika praeis. Bet ši komanda tikrai atidavė viską, ką turėjo“, – komentavo J. Jalonenas.

Jis buvo nepatenkintas dėl to, jog pratęsime žaidžiant formatu 3x3 arbitrų brigada iš Rusijos neužfiksavo „akivaizdaus“ taisyklių pažeidimo prieš Hannesą Bjornineną.

„Manau, kad mačiau tą situaciją gana aiškiai. Turbūt visi tai matė, bet kažkodėl švilpuko nebuvo. Ką gi, teisėjai irgi yra žmonės. Išlaisčius pieną nebėra prasmės dejuoti“, – kalbėjo suomių treneris.

Beje, šiemet jo pavardė jau buvo linksniuojama Lietuvoje ne tik tarp ledo ritulio mėgėjų. Specialistas nusifilmavo Suomijos televizijos laidoje, padedančioje išsiaiškinti dalyvių kilmę.

Laidos autoriai pateikė daug atgarsio sukėlusias ir skepsio dėl pagrįstumo susilaukusias išvadas, neva tarp J. Jaloneno protėvių buvo pats XIV amžiaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštytės valdovas Gediminas.

Kad ir koks abejotinas gali pasirodyti suomių trenerio giminės medis, dar daugiau klausimų prieš šį čempionatą kėlė Kanados rinktinės suburta sudėtis ir žaidimas turnyrui jau prasidėjus.

Trimis nesėkmėmis startavę kanadiečiai per plauką įveikė grupės barjerą, bet atkrintamosiose varžybose sukūrė pasakų knygos vertą Pelenės istoriją, vieną po kitos nustebindami tris favoritėmis laikytas komandas iš eilės: Rusiją, JAV ir galiausiai Suomiją.

„Prisimenu, kokius komentarus rašė žmonės, kuomet buvo paskelbta mūsų ekipos sudėtis. Niekas nesuteikė mums nė mažiausių vilčių, visi iš karto buvo nusivylę. Įrodėme, kad jie klydo. Patyrėme sunkumų, bet žaidėme gerai tada, kai to labiausiai reikėjo, ir galiausiai tapome čempionais“, – tryško laime puolėjas Maxime'as Comtois.


Auksinį įvartį kanadiečiams pratęsime pelnė kitas puolėjas Nickas Paulas, o 7 įvarčiais bei 4 rezultatyviais perdavimais per 7-erias Rygoje sužaistas rungtynes pasižymėjęs jo tautietis Andrew Mangiapane'as iš Kalgario „Flames“ klubo buvo išrinktas naudingiausiu pirmenybių žaidėju.

Dėl pandemijos pavėlinto Šiaurės Amerikos Nacionalinės ledo ritulio lygos (NHL) sezono, komplikuotų kelionių per Atlantą ir privalomo karantino Rygoje šiame čempionate trūko daugelio pajėgiausių planetos žaidėjų, o Kanados rinktinė buvo persimainiusi bene labiausiai.

Ledo ritulio tėvynė net neužpildė visos leidžiamos 28 žaidėjų kvotos, į savo paraišką turnyrui įrašydama 24 pavardes. Tarp jų buvo net 20 rinktinės naujokų, keturi niekada NHL nežaidę ledo ritulininkai ir du studentai, rungtyniaujantys universitetų komandose.

„Esu tikras, kad daugelis žmonių mus nurašė, bet rūbinėje mes tikėjome savimi. Tai buvo velniškas turnyras ir velniškas finalas“, – sakė komandos kapitonas Adamas Henrique.


Pirmą kartą nuo 2016-ųjų auksu pasipuošusi Kanada titulą iškovojo 27-ą kartą ir pasivijo iki šiol visų laikų suvestinėje pirmavusią SSRS bei jos įpėdinę Rusiją.

Suomių sąskaitoje lieka trys čempionų laurai, o Rygoje pelnytas sidabras jiems buvo jau devintas.

Bronzą šįkart iškovojo JAV rinktinė, mažajame finale 6:1 sutriuškinusi Vokietiją.

Kitais metais pirmenybės vyks Helsinkyje ir Tamperėje (Suomija).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)