Ekspertai pataria pradėti nuo trijų žingsnių: auginti prieskoninius augalus, rinktis kambarinius augalus, kurie patinka, gerina emocinę šeimininkų būklę, taip pat prižiūrėti augalus pagal jų poreikius, rašo Delfi Dom Sad.

1 žingsnis – prieskoninių žolelių auginimas balkone

Balkone tinka auginti gana daug prieskoninių žolelių, viskas priklauso nuo jūsų norų. Jei norite iš karto vartoti žalumynus, pirkite juo vazonėliuose. Įvairiems patiekalams tinka čiobreliai, bazilikai, špinatai, svogūnai, česnakai, petražolės, mėtos.

Mėgstantiems egzotiką:

Rozmarininė santolina. Ši žolelė turi ryškų alyvuogių prieskonį, puikia dera su pomidorais, žuvimi, tinka vištienos marinatams. Ją galima naudoti vietoje bazilikų salotoms su pomidorais ir mocarela.

Mairūnas – puikus prieskonis daržovių, mėsos ir žuvies patiekalams. Neleiskite šiai žolelei pražysti, o viršūnėles reguliariai nuskabykite, kad augalas būtų vešlesnis.

Lauramedis. Jo lapai naudojami kaip prieskonis, pvz., pagardinti sriuboms. Lauramedį galima auginti ir kaip dekoratyvinį kambarinį augalą.

Kantriausieji gali nusipirkti sėklų ir patys užsiauginti prieskonių darželį ant palangės. Galima įsigyti mini šiltnamių, dėžių daigams, klasikinių ar dekoratyvinių vazonėlių.

Prieskonius iš vazonėlių galima persodinti į dėžę balkone, o ją rekomenduojama pastatyti šviesioje vietoje. Tinkamiausi auginti dėžėse čiobreliai, rozmarinai, bazilikai, raudonėliai. Balkone ar terasoje galima auginti pomidorų ir agurkų daigus, pakabinamuose vazonuose – braškes, paprikas.

Jeigu vietos mažą, puikus sprendimas – vertikali sienelė, ant kurios galima auginti ir prieskonius, ir gėles. Be to, bus patogu kiekvieną augalą tręšti pagal jo poreikius.

Mėtų nesodinkite šalia kitų augalų, nes tai agresyvokas augalas, kuris užgoš kitus.

Daržas balkone

2 žingsnis – ryškūs augalai, skatinantys emocinį balansą

Balkone, terasoje auginkite akį džiuginančias našlaites, serenčius, pelargonijas, begonijas, levandas.

Pasak ekspertų, šiemet madingos spalvos – pilka, violetinė, rožinė ir balta, jums belieka išsirinkit jūsų nuotaikai tinkančius augalus.

Geltonos gėlės stiprins laimės, pasitenkinimo pojūtį, raudonos žadins aktyvumą, budrumą, baltos padės atgauti pusiausvyrą, oranžinės stimuliuos apetitą. O žalia spalva malšina stresą, ramina.

3 žingsnis – tinkama priežiūra, duodanti rezultatų

Ekspertų teigimu, augalai nunyksta arba neduoda derliaus, jei trūksta trąšų, jei per retai ar per gausiai laistoma. Patartina paisyti kai kurių rekomendacijų:

Tinkamo dydžio vazonai. Dėžės augalams balkone ar vazonų dydis priklauso nuo to, kiek augalų ketinate auginti.

Tinkamas substratas. Geriausia naudoti specialią žemę kambariniams augalams arba pirkti durpių ir komposto mišinį. Būna mišinių su molio dalelėmis, kurios sugeria vandenį, o paskui atiduoda drėgmę augalams ir taip palaiko reikiamą drėgmės lygį.

Tankumas. Žalumynus galima sodinti tankiau nei žydinčius augalus, nes periodiškai juos nuskinsite ir valgysite. Vienodo aukščio gėles sodinkite rečiau, kad joms būtų vietos augti. Jei šalimais sodinate kabančius ir aukštyn augančius augalus, juos galima sodinti arčiau vienus kitų. Jei augalai susodinti per tankiai ir per dažnai laistomi, greitai gali atsirasti kenkėjų ar ligų.

Saikingas, bet reguliarus laistymas. Pasodintus augalus reikia palaistyti, paskui stebėti žemės drėgnumą. Kuo labiau saulėtoje vietoje stovi vazonai, tuo dažniau reikia laistyti.

Tręšimas. Augalus reikia tręšti, kai juos laistote. Trąšų yra įvairių, tinkamų konkretiems augalams. Skaitykite rekomendacijas ant pakuočių, kokiems augalams skirtos trąšos, kokiomis dozėmis ir kokiu augimo laikotarpiu tręšti.

Į žalumynų dėžę balkone galima įstatyti gėles su visais vazonėliais – bus lengviau tręšti, juk žolelių ir gėlių tręšimas skiriasi. Tokiu būdu stipri trąšų koncentracija gėlėms nepakenks valgomiems žalumynams. Žydintys augalai tręšiami dažniau ir gausiau, prieskoniai – rečiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)