Didžiausi televizorių priešai: neapdairumas ir...katės?

Elektroninės technikos taisyklos Taisykla7.lt vadovas Arūnas Čiukšys sako, jog sudužęs televizorius – ypač dažna klientų kreipimosi priežastis: „Dažniausiai televizoriai dūžta dėl neapdairumo, kai juos užkliudo maži vaikai, mėtydami žaislus netoliese, arba augintiniai.“

Šunys  žiūri televizorių

Čiukšys pasakoja apie praktikoje sutiktus pavyzdžius, kuomet televizorių nepataisomai sugadina kačių šėlionės namuose: „Yra buvę, kad katinas užšoko ant televizoriaus ir jį nuvertė. Ne kartą sulaukėme klientų ir su žinia, kad auginama katė įkando į televizoriaus ekrano kampą ir taip pažeidė visą matricą.“

Eksperto teigimu, dažniausiai televizoriai dūžta tuomet, kai jie nėra pakabinti ant sienos. Pastatyti žemai, lengvai vaikams ir augintiniams pasiekiamoje vietoje ar kai kambaryje yra mažai erdvės. Nors dėl televizorių dūžių klientai kreipiasi nuolat, tačiau toks gedimas paprastai netaisomas, mat remonto kaina viršija televizoriaus likutinę vertę:

„Vien naujas ekranas kainuoja du trečdalius televizoriaus vertės. Tokiu atveju dažniausiai gelbsti namų draudimas, kuris apima ir sudužusio televizoriaus nuostolių padengimą.“

Draudikai skaičiuoja šimtatūkstantines sumas

„Lietuvos draudimo“ duomenimis, žala televizoriams 2021 metais sudarė kiek daugiau nei 6 proc. visų būsto žalų, o išmokėta suma viršijo pusės milijono eurų sumą.

„Praėjusiais metais nuostolių televizoriams fiksavome daugiau nei 2100, o iš viso išmokėta suma 2021 metais šioms nelaimėms atlyginti viršijo 775 tūkst. eurų. Pandemijos metu daugiau laiko leidžiame namuose, todėl tikėtina, kad dėl šios priežasties ir buitinės technikos, elektros prietaisų nelaimingi nutikimai namuose auga – lyginant 2020 ir 2021 metus, televizorių žalų augimas siekia beveik 7,4 proc.“, – pasakoja „Lietuvos draudimo“ Operacijų departamento vadovas Artūras Juodeikis.

Artūras Juodeikis

Anot jo, vidutinė nuostolių suma pernai buvo 433 eurai, tačiau maksimali suma gali būti stulbinama – 2021 metais ji siekė 9 tūkst. eurus. Taigi, nuostolių suma išties labai priklauso nuo prietaiso vertės ir konkretaus nutikimo.

„Nuostoliai, kuriuos atlyginame, iš tiesų nevyksta be priežasties, todėl labai svarbu rūpintis būsto saugumu, elektros svyravimais, nes nuo to kenčia elektros prietaisai, tokie kaip televizoriai. Daug jų išties genda dėl elektros įtampos svyravimų. Vis dėlto dažniausiai nuostoliai būna dėl stiklo dūžių, korpuso skilimo, kai televizoriai nuvirsta ar krenta nuo sienų“, – situaciją komentuoja Artūras Juodeikis.

Naudoto televizoriaus pirkimas: ragina neapsigauti

Skelbimų portaluose pilna naudotų televizorių pasiūlymų. Net nematant išorinių naudojimo žymių, taisyklos Taisykla7.lt vadovas A. Čiukšys pataria atsiminti, jog kiekvienas daiktas turi savo tarnavimo laiką, o perkant naudotą televizorių nėra aišku, kiek ir kokiomis sąlygomis šis buvo naudotas:

„Svarbu, ar televizorius buvo naudotas rodyti reklamas, ar statinius vaizdus, ar jis iš ekspozicijos, kur nuolat rodomi aukštos raiškos vaizdai. Gali būti taip, kad televizorius, nors ir veiks, jo savybės jau bus prastesnės, ryškumas mažesnis. Jei jau žadate pirkti naudotą televizorių – nebent iš įmonės ir su garantija.“

Specialistas pataria nesusivilioti ir pigesniais mažai žinomų firmų televizoriais, mat šie dažnai vos „išgyvena“ garantinį laikotarpį:

„Pirkėjams tenka kovoti dėl gaminio kokybės, tada rūpintis pogarantiniu remontu. Tokiam televizoriui itin sunku gauti originalių detalių, labai maža liekamoji vertė, vos po dviejų garantinių metų tenka dairytis naujo televizoriaus.“

Kaip išsirinkti naują televizorių: ekspertas duoda penkis patarimus

Pamačius ilgą televizoriaus parametrų aprašymą, nesant specialistu sunku nepasimesti. Visgi A. Čiukšys išskiria penkis punktus, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį, jei norisi, kad televizoriaus netektų keisti po poros metų:

1.Gamintojas: Žinomų gamintojų televizoriai, sako specialistas,tarnauja ilgiau, mat stengiamasi išlaikyti prekinio ženklo patikimumą. Jų priešprodukcinis testavimas atliekamas ilgiau, nuodugniau ir atidžiau.

2.Ekrano įstrižainė ir rėmelio plotis: televizoriaus įstrižainę reiktų rinktis pagal patalpos, kurioje bus televizorius ir jo žiūrovai, išplanavimą: „Atstumas iki televizoriaus turi būti ne mažesnis nei ekrano įstrižainė,padauginta is 1,5, ir ne didesnis, nei padauginta iš 2,8. Pvz. 42 colių televizorių (107cm) reikia žiūrėti ne arčiau nei iš 1,6m. atstumo ir ne toliau nei iš 3m. Iš arčiau ar toliau televizoriaus žiūrėjimas taps nekomfortiškas“, – kalba pašnekovas. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į įrenginio korpusą, stovo formą ir rėmelį, kuris juosia ekraną: plonesnis rėmelis optimaliai išplečia ekraną ir sukoncentruoja dėmesį į vaizdą, o ne į aplinką.

3.Televizoriaus klasė: kuo aukštesnės klasės televizorius, tuo, sako Arūnas,geresnis jo procesorius ir funkcionalumas: garso sistema, išorinės jungtys ir kiti parametrai, kas ženkliai prisideda prie geresnės žiūrovo patirties.

4.Suteikiama garantija: kuo ilgesniam laikotarpiui suteikiama garantija – tuo ilgiau galite išlikti ramūs, kad nereikės pirkti naujo televizoriaus.

5.Surinkimo šalis: tam tikrose šalyse surinkti televizoriai, pasakoja pašnekovas,net pasibaigus garantiniam laikotarpiui tarnauja ilgiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)