– Persirgus COVID-19 dažnas skundžiasi stipriai slenkančiais plaukais. Ar tikrai virusas turi tam įtakos, o gal čia veikiau sutapimas?

– Faktas, kad po virusinių infekcijų plaukų slinkimas tikrai yra galimas. Tačiau koronavirusą pažįstame dar menkai, todėl sunku pasakyti, kiek tiesioginės įtakos jis turi plaukų slinkimui.
Todėl iš esmės galiu įvardinti dvi netiesiogines plaukų slinkimo, persirgus COVID-19, priežastis: aukšta temperatūra ir didelis stresas.

Per tuos metus, kiek siaučia koronavirusas, pastebėjome, kad po šio viruso išsivysto telogeninis plaukų slinkimas: plaukai krenta ramybės fazėje, į kurią jie pereina anksčiau laiko. Šis požymis dažniausiai pasireiškia tiems, kurie karščiavo ar sirgo sunkesne viruso forma.

Taip pat galimai įtakos turi ir užsikrėtus virusu patirtas stresas. Žmogus gali neturėti aukštos temperatūros, bet sirgti sunkesne forma, bijoti komplikacijų ir tie negatyvūs jausmai gali tapti plaukų slinkimo priežastimi.

Be to, nuo aukštos temperatūros, kuri laikėsi ilgesnį laiką, plaukai taip pat gali pradėti slinkti.

– Kiek gali užtrukti toks plaukų slinkimas?

– Buvo atlikta studija ir nustatyta, kad plaukai persirgus COVID-19 virusu pradeda slinkti vidutiniškai po penkiasdešimt aštuonių dienų.

Slinkimas tikrai turėtų liautis per du tris mėnesius. Jeigu praėjus tokiam laiko tarpui, plaukai toliau drastiškai slenka, reikėtų ieškoti kitų slinkimo priežasčių. Galbūt organizmui trūksta esminių mikroelementų, kurie reikalingi plaukui augti. Jeigu ši problema atsirado tik persirgus COVID-19, per šešis devynis mėnesius plaukai turėtų atsigauti. Tačiau, jei iki ligos taip pat buvo panašių problemų, pats plaukas savaime tikrai neatsistatys.

– Ar šampūnai nuo plaukų slinkimo tokiu atveju veiksmingi?

– Šampūnas gali būti tik pagalbinė priemonė, padedanti stimuliuoti kraujotaką. Jeigu yra galvos odos problemų, gydomieji šampūnai, be abejo, atlieka savo paskirtį – išvalo galvos odą. Tačiau, jei kalbame tik apie plaukų slinkimą, vien šampūnas vargiai ar padės. Žinoma, maisto papildai ir plaukų priežiūros priemonės suteiks plaukui stiprybės ir jas naudoti patartina, tačiau pačios slinkimo problemos neišspręs. Nepatariu sureikšminti ir tikėti šampūno stebuklu.

– O dažnas galvos plovimas, slenkant plaukams nepakenks?

– Jeigu žmogus galvą plauną kas dieną, tiesiog nepatarčiau rinktis šampūnų, kurių sudėtyje yra agresyvių putokliu. O jei plausite galvą rečiau, nusiteikite, kad susikaups didesnis iškrentančių plaukų kiekis. Būna, kad žmogus ateina ir skundžiasi, kad galvą plauna rečiau, bet plaukų krenta tik dar daugiau. Ir žinoma, pamačius, kiek plaukų iškrito, jam dėl to kyla tik dar didesnis stresas. Susidaro užburtas ratas: žmogus plauna galvą rečiau, o streso patiria daugiau, nes plaukų iškrenta didesnis kiekis.

– Jei plaukai slenka, džiovintuvą ar dažymas patartumėte pamiršti?

– Šios priemonės pažeidžia plauką, bet plauko šaknys nuo to nenukenčia. Tačiau vėlgi, plaukai slenka, jiems reikia ataugti, regeneruotis, tad patartina plauką šiek tiek labiau saugoti. Didelės įtakos tokių priemonių naudojimas neturi, tačiau patausoti plaukus – per patį slinkimo piką nedažyti, dažnai netiesinti arba nedžiovinti bent jau kokį mėnesį – tikrai patartina.