Kodėl akys yra padengtos ašarų plėvele, kas ją sudaro?

Žmogaus akis – labai jautrus organas, todėl akies paviršių dengia ir saugo ašarų plėvelė. Ašarų plėvelė – tai sudėtingas, nors ir skaidrus, tirpalas, sudarytas iš trijų sluoksnių: išorinio paviršinio riebalinio (lipidinio) sluoksnio, kuris padeda ašarų plėvelei išsilaikyti ant akies paviršiaus, sumažina ašarų garavimą ir sutepa paviršių, antrojo vidurinio vandeninio sluoksnio – jame ištirpusios reikalingos maitinamosios medžiagos, ir giliausio, esančio arčiausiai prie ragenos, sluoksnio – gleivinio arba mucininio (juo ašarų plėvelė prisitvirtina prie ragenos). Taigi, ašarų plėvelės sandara yra labai sudėtinga.

Bet kurio iš trijų ašarų plėvelės sluoksnio pažeidimai sutrikdo ašarų plėvelės vientisumą, skatina nestabilumą ir sukelia diskomfortą, akių sausumą, o ilgainiui ir rimtų susirgimų.

Kas akyje pagamina „teisingą“ ašaros plėvelę?

„Teisinga“ ašarų plėvelė: lipni apačioje, šlapia per vidurį ir riebi išorėje.

Gleivinį ašarų plėvelės sluoksnį pagrinde gamina akies junginėje esančios taurinės ląstelės. Gleiviniu sluoksniu ašarų plėvelė prisijungia prie akies paviršiaus, apsaugo jos paviršių ir užtikrina ilgalaikį sutepimą. Vandeninis sluoksnis gaminamas ašarų liaukos bei pridėtinėse junginės ašarų liaukutėse ir užtikrina ilgalaikę paviršiaus drėgmę. Šiame sluoksnyje ištirpusios pagrindinės maitinamosios medžiagos ir mikroelementai. Riebalinio (arba lipidinio) sluoksnio pagrindinė sudedamoji dalis – poliniai lipidai. Daugiau nei 93 proc. lipidinio sluoksnio sudaro Meibomo liaukų, esančių vokų kremzlėse, sekretas. Riebalinis sluoksnis užtikrina ašarų plėvelės stabilumą ir sumažina ašarų išgaravimą.

Kas yra sausų akių liga, kaip jis pasireiškia?

Sausų akių liga (SAL) – tai daugiapriežastinis lėtinis ašarų ir priekinio akies paviršiaus susirgimas, kuris sukelia ašarų plėvelės nestabilumą, diskomfortą ir regėjimo sutrikimus. Sausų akių ligą lydi padidėjęs ašarų plėvelės osmoliariškumas (druskingumas) ir vėlesnėse stadijose akies paviršiaus uždegimas.

Sutrikusi ašarų liaukos veikla sukelia ašarų vandeninės dalies hiposekreciją, o sutrikusi Meibomo liaukų funkcija susijusi su ašarų plėvelės nestabilumu ir padidėjusiu išgaravimu.

Dėl ašarų plėvelės sutrikimų žmogus jaučia diskomfortą, dažnai skundžiasi smėlio jausmu akyse, svetimkūniu, akių perštėjimu, ašarojimu, deginimu, neryškiu matymu, kuris pamirksėjus praeina, akių paraudimu. Pagal tai, kuriuo paros metu (ryte ar vakare) intensyvesni šie nusiskundimai, jau galima spręsti, kokio tipo akių sausumas vargina ir skirti adekvatų gydymą.

Kas sukelia SAL?

Akies paviršius nuolat veikiamas įvairių išorės veiksnių: ultravioletinių spindulių, alergenų, bakterijų, oro srovės, mechaniškai traumuojamas. Kad akies paviršius būtų sveikas ir funkcionuotų normaliai, reikalinga pilnavertė ašarų plėvelė. Yra daugybė priežasčių, galinčių sutrikdyti ašarų plėvelę ir sukelti SAL. Sausos akies ligą sukeliančios priežastys skirstomos į išorines – retas mirksėjimas, amžėjimas, įvairūs vaistai, mažas santykinis aplinkos (patalpų) drėgnumas, stiprios oro srovės, nepilnavertė mityba, ir vidines – įvairūs susirgimai, kurie sukelia ašarų gamybos sutrikimus, vokų padėties pakitimai, hormoniniai organizmo pokyčiai ir kitos.

Bene dažniausia SAL priežastis yra akies paviršiaus sausėjimas dėl padidėjusio ašarų plėvelės nestabilumo ar išgaravimo. Žiūrėdami televizorių ar į kompiuterio monitoriaus ekraną, o taip pat skaitydami, vairuodami žmonės fiksuoja žvilgsnį, pradeda rečiau ar net nustoja mirksėti. Normalus sveiko suaugusio žmogaus mirksėjimas apie 10 (8–21) mirktelėjimų per minutę. Fiksuojant žvilgsnį (skaitant, žiūrint televizorių ar į monitorių, vairuojant automobilį) mirksėjimas suretėja iki 3–4 (vidutiniškai 4,5) kartų per minutę, todėl vokų plyšys būna ilgiau atviras, ašarų plėvelė sutrūkinėja greičiau, ašaros greičiau išgaruoja ir akies paviršius išsausėja. Manoma, kad ikikompiuterinėje eroje žmonės mirksėjo net 60 proc. dažniau. Judanti oro srovė – kondicionieriai, ventiliatoriai, oro šildytuvai, didelis vėjas – akių paviršių dar labiau sausina. Pavyzdžiui, tolimųjų reisų vairuotojai vairuoja įtempę žvilgsnį, nemirksėdami, su įjungtu kondicionieriumi ar atidarytu šoniniu langeliu…

Ar SAL priežastys skiriasi? Kada ir kokias priemones reikėtų pasitelkti su SAL susijusioms problemoms spręsti?

Skiriamos dvi pagrindinės SAL priežastys: dėl nepakankamos gamybos (dažniausiai vandeninio sluoksnio nepakankamumas) ir padidėjusio išgaravimo.

Įrodyta, kad 86 proc. sausos akies ligos priežastis yra Meibomo liaukų veiklos sutrikimai, o izoliuotas vandeninio sluoksnio nepakankamumas randamas tik 11,1 proc. sausų akių atvejų.

Gydant sausą akį tradiciškai padedama nuo dirbtinių ašarų (DA) (tirpalai ir geliai).

Atrodytų, koks skirtumas – lašinti dirbtines ašaras ir bus gerai. Toli gražu taip nėra. Jei žmogus kenčia nuo lipidinio (riebalinio) sluoksnio nepakankamumo, o lašins vandenines dirbtines ašaras, jis tik dar labiau nuplaus lipidų likučius nuo akies paviršiaus. Todėl skiriant „paprastas dirbtines ašaras“ reikia žinoti sausos akies priežastį ir skirti tikslinį gydymą, nes galima dar labiau pakenkti.

Šiuo metu yra įvairių DA, kurių skirtingas:

• elektrolitų balansas;
• osmoliariškumas (papildant sudėtį suderinamais tirpalais ir osmoprotektoriais, tokiais kaip glicerinas);
• klampumas, įterpiant makromolekulinius kompleksus, tokius kaip karboksimetilceliuliozė, polivinilalkoholis, aliejai ar hialurono rūgštis);
• mažiau toksiškų konservantų;
• visai be konservantų.

Ką reikėtų žinoti susidūrusiajam su SAL: kaip veikia skirtingos priemonės šiai problemai spręsti ir kuo jos skiriasi?

Tikslas – kaip pagerinti akių lašų biologinį prieinamumą be pacientų gyvenimo kokybės pabloginimo.

Jei sausų akių liga nedaug pažengusi, užtenka ir dirbtinių ašarų su hialuronu. Tik pažymėsiu, jog svarbu, kad hialuronas būtų kuo didesnės molekulinės masės. Tokie yra „Ocutears“ akių lašai. Tai ypač svarbu, kad būtų užtikrintas kuo efektyvesnis drėkinimas, kai sausų akių simptomai pasireiškia antroje dienos pusėje, dažniausiai dirbant kompiuteriu, patalpose su kondicionieriu. Tuomet dažnai juntamas svetimkūnio, tarytum smėlio pojūtis akyse, paraudusios akys.

Vienas iš efektyviausių bioprieinamumo padidinimo sprendimo būdų – prailginti akių lašų išsilaikymo ant akies paviršiaus laiką.

Vandeninį sluoksnį atstatančių dirbtinių ašarų poveikis trumpesnis, jos atskiedžia ašarų plėvelės lipidų sluoksnį ir neapsaugo nuo ašaros nugaravimo, skirtingai nei ašaros su lipidais.

Aliejus vandenyje (a/v) (angl. oil-in-water) nanoemulsija – efektyviausiai padidinusi bioprieinamumą akių vaistų forma.

Katijoninės a/v nanoemulsijos, kaip „Cationorm“, ilgiau išlaiko drėgmę akies paviršiuje dėl elektrostatinės sąveikos, todėl užtikrinamas ilgalaikis komfortas nejaučiant sausų akių simptomų. Kationinės nanoemulsijos leidžia prisitraukti prie neigiamą elektrinį krūvį turinčių akies paviršiaus ląstelių, sukuria tvarų lipidų sluoksnį, sutepa paviršių, gali papildyti ašarų plėvelės sluoksnius ir atstatyti ašarų plėvelės stabilumą. Katijoninės a/v nanoemulsijos prailgina vaisto išsilaikymo ant akies paviršiaus trukmę.

Todėl siūloma vartoti kationines emulsijas, kaip „Cationorm“, MLD išgaruojančios sausos akies ir sausos akies ligos gydymui, nes jos suteikia ilgiau trunkantį drėkinimą, akies paviršiaus sutepimą ir stabdo ašaros nugaravimą.

Kiek SAL yra aktuali Lietuvoje ir kitose Europos šalyse?

Kiek žmonių Lietuvoje serga ar kenčia dėl akių sausumo – statistinių duomenų nėra. Aš, kaip akių gydytoja, iš savo praktikos galiu drąsiai teigti, kad daug ir kontingentas jaunėja. Tai liūdna.

Neginčijami faktai apie sausos akies ligą:

• dažniausiai akių liga pasireiškia: 34 proc. (5–35 proc.) populiacijos,
o dažniau serga moterys,
o vyresni asmenys (>65 m.),
• daugiafaktorinė (ašarų gamybos deficitinė ir išgaruojanti sausa akis),
• lėtinė (pakeičia žmonių gyvenimo kokybę ir reikalauja didelių sąnaudų).

Užsakymo nr.: PT_87344007