Ryžiai

Ryžiai – vienas populiariausių žuvies garnyrų visame pasaulyje. Ryžiai mėgstami dėl savo švelnaus skonio ir patrauklios konsistencijos. Ryžiuose taip pat yra įvairių vitaminų, tokių kaip niacinas, tiaminas ir riboflavinas. Šie vitaminai teikia daug naudos sveikatai. Ryžiai, o ypač rudieji ryžiai taip pat turi daug skaidulų, kurios pagerina virškinimą ir bendrą sveikatos būklę. Ryžiai taip pat gali suteikti momentinės energijos, reguliuoti ir pagerinti tuštinimąsi bei valdyti cukraus kiekį kraujyje. Ryžių sudėtyje taip pat yra vitamino B1, kuris teikia naudą žmogaus organizmui. Daugumoje ryžių rūšių yra didelis kiekis angliavandenių ir baltymų, priklausomai nuo jų skirtingų tipų. Pavyzdžiui, rudieji ryžiai turi daugiau skaidulų nei baltieji, todėl jie yra sveikas pasirinkimas žuvies patiekalams. Remiantis USDA Nacionaline maistinių medžiagų duomenų baze, ryžiuose taip pat gausu mineralų, tokių kaip kalcis, geležis, natris, kalis, manganas, selenas ir varis*.

Ryžiai, ypač rudieji ar laukiniai ryžiai, vartojami kartu su žuvimi, įgauna dar didesnę maistinę vertę.
Rudieji ryžiai puikiai tinkami su riebesnėmis su žuvimis: lašiša, unguriu, skumbre. Ryžiai yra lengvi ir suteikia mažiau skonio visam žuvies patiekalui, nei, pavyzdžiui, bulvės. Žinoma, yra aromatinių ryžių, pavyzdžiui, „basmati“ ryžiai, kurie puikiai atskleidžia žuvies ir jūros gėrybių skonį. Lipniosios rūšies ryžiai dažniau pasitaiko Azijos jūros gėrybių patiekaluose, tokiuose kaip suši ar sašimi. Ryžiai, kaip garnyras prie žuvies, puikiai dera su įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis, tokiomis kaip bazilikas, rozmarinai, petražolės. Ryžius prie žuvies galima patiekti naudojant ciberžolės, persilado, kario prieskonius.

Daržovės

Kadangi daržovės turi mažai kalorijų, bet turi daug maistinių medžiagų, dauguma sveikatos specialistų rekomenduoja daržoves vartoti kasdien. Subalansuota, besikeičianti skirtingų daržovių veislių mityba yra vienas geriausių būdų gauti maistinių medžiagų. Daržovėse gausu būtinų vitaminų, mineralų ir antioksidantų, kurie teikia daug svarbios naudos kūno sveikatai. Daržovės – puikus garnyras prie žuvies patiekalų, kuris ne tik pagausins vitaminų bei mineralų kiekį skanaujat patiekalus, bet ir suteiks gardžių skonių.

Plokštesnės žuvys, tokios kaip karpis, tilapija, plekšnė ir kitos, geriausiai kepa ant grotelių arba orkaitėje, kai jos yra suvyniotos į foliją. Šias žuvis galima derinti su ant grotelių keptomis ar garų daržovėmis. Taip pat prie įvairių žuvies patiekalų, tarp jų keptos lašišos, menkės troškinio ar apkepto starkio, galima patiekti paprikos, morkos ir cukinijos mišinį. Jį galima pagardinti trupučiu aliejaus ir lengvu prieskonių mišiniu. Daržovės dera su visų rūšių priedais ir padažais – prieskoninėms žolelėmis, sviesto padažais, pikantiško skonio padažais.

Salotos

Traškios, sultingos salotos suteikia žuvies patiekalams gaivumo, yra puikus garnyras bei praturtina patiekalą organizmui naudingomis medžiagomis. Yra salotų rūšių, kuriomis labiausiai tinka gardinti žuvies patiekalus.

* Cheryl Cirelli ,,Garnishes For Meat, Fish, Game and Poultry“, CookingLoveToKnow, https://cooking.lovetoknow.com/garnishes-meat-fish-game-poultry


Aštroko skonio, pienių lapus kiek primenančios gražgarstės ne tik puikiai papildo įvairias lapines salotas, bet ir puikiai tinka gardinti žuvies patiekalus. Gražgarstės lapų forma ir skonis taip pat įdomiai papildo kitus žuvies patiekalus. Pavyzdžiui, troškintą ar garintą žuvį, kurią papildžius gražgarstės lapeliais troškinys įgaus aštresnio, pikantiškesnio skonio. Žuvis, patiekiama ant špinatų ar pagardinta špinatų salotomis, yra paprastas valgis, kuriame gausu baltymų, vitaminų ir mineralų. Romaninės salotos puikiai tinkamos su jūros gėrybėmis – krevetėmis, midijomis, šukutėmis, taip pat tunu. Aisbergo salotos tinkamos norint suteikti gaivos bet kokiam žuvies patiekalui. Idealus šių salotų pasirinkimas – garnyras prie griliuje paruoštos žuvies karštą vasaros dieną.

Bulvės

Bulvės – vienas kontroversiškiausių žuvies garnyrų. Yra žmonių, manančių, jog bulvės yra kaloringos ir neturi daug naudingų organizmui medžiagų. Vis dėlto viskas priklauso nuo to, kaip bulvė bus paruošta. Bulvėje be priedų yra mažai kalorijų, tačiau jei ją ruošiant bus naudojama daug aliejaus, sviesto ar sūrio, ji taps kur kas kaloringesne. Iš tiesų bulvės organizmui suteikia svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminas C, vitaminas B6 ir įvairūs mineralai.

Bulvės – universalus garnyras, tinkantis tiek prie keptų, tiek prie troškintų ar garintų žuvies patiekalų. Bulves prie žuvies galima patiekti pjaustytas ar sutrintas ir išvirtas kaip košę. Bulvėms gardinti tinkami įvairūs prieskoniai: prieskoninės žolelės, pipirai, druska, alyvuogių aliejus. Virtos ar apkeptos bulvės, apšlakstytos su citrinų sultimis, apibarstytos raudonėliais ir česnakais, yra klasikinis Viduržemio jūros patiekalų garnyras, puikiai derantis su švelnia balta žuvimi, pavyzdžiui, tilapija ar jūrų liežuviu.

Tinkamiausi bulvės paruošimo būdai: garinimas ir virimas. Kepant bulves keptuvėje ar gruzdintuvėje, į bulves įsigeria daug riebalų, todėl jos tampa kur kas kaloringesnės. Tokiu būdu paruoštos bulvės žuvies patiekalui gali pridėti nemažai kalorijų, nors dauguma žuvų yra liesos ir nekaloringos. Norintiems paįvairinti žuvies patiekalą, galima pakeisti bulvių rūšį ir pasirinkti saldžiąsias bulves. Medicinos mokslų daktarės Vijayos Surampudi teigimu, saldžiosios bulvės turi mažiau kalorijų bei mažesnį glikemijos indeksą, todėl yra tinkamos norint sveikesnio patiekalo.* Saldžiosios bulvės tinkamos su liesesnėmis žuvimis, nes turi daugiau skoninių savybių, todėl puikiai papildo liesas žuvis. Prie saldžiųjų bulvių yra tinkamas alyvuogių aliejus, įvairios prieskoninės žolelės.

Siūlome jums pasigaminti žuvų patiekalų su populiariausiais garnyrais

Upėtakio filė su saldžiųjų bulvių garnyru

Upėtakio filė su saldžiųjų bulvių garnyru – gurmaniškas patiekalas, kurį paruošti nėra lengviausia, tačiau skonis atperka vargą ruošiant patiekalą

Ingredientai:

4 vnt. upėtakio file su oda
citrinos sulčių
druskos, pipirų

* Ashley Laderer, ,,4 health benefits of sweet potatoes: How they can support eyesight and boost immunity“, Insider, paskelbta 2020 m. lapkričio 30 d. https://www.insider.com/sweet-potato-benefits

Saldžių bulvių piurė:

2 vnt. saldžiųjų bulvių
2 v.š grietinėlės
20g sviesto
druskos, pipirų

Baziliko aliejus:

5 v.š alyvuogių aliejaus
20 g baziliko
1.5a.š ryžių acto
1 a.š druskos
cukraus

Vyšninių pomidorų garnyras:

10-15 įvairių spalvų vyšninių pomidorų
2-3 griežinėliai pankolio
1 v.š medaus
1.a.š balzamiko acto
2 a.š kaparėlių
druskos

Gaminimo būdas:

Bulves supjaustome kubeliais ir išverdame pasūdytame vandenyje (pridengiame verdant folija, taip, kad praeitų garai). Dedame sviestą, išmaišome, supilame grietinėlę pagardiname pipirais ir išsukame, elektriniu smulkintuvu iki vientisos masės. Pankolį supjaustome juostelėmis, pomidorus perpjauname pusiau. Prikaistuvį įkaitiname šaukštą alyvuogių aliejaus ir 1min. pakepiname pankolį, pomidorus, kaparėlius. Pilame medų, pakaitiname tada apšlakstome balzamiko actu, paskaniname druska pipirais. Baziliko aliejui skirtus ingredientus susmulkiname elektriniu smulkintuvu.

Žuvies filė supjaustome 7-8cm. gabalėliais, pabarstome druska, pipirais. Žuvį, oda į apačią, pakepiname įkaitintoje keptuvėje su sviestu kol gražiai paruduos (iš vienos pusės) ir baigiame kepti įkaitintoje 200l. orkaitėje apie 5-7min (oda į apačią). Išimame, apšlakstome citrinos sultimis Žuvį patiekite su bulvių piure, pomidorais, baziliko aliejumi, kalendromis, čili pipiru, salotomis.

Starkis, keptas folijoje su daržovėmis

Su daržovėmis kepta žuvis – vienas lengviausiai pagaminamų ir sveikiausių patiekalų

Ingredientai:

250–300 g starkio filė,
2 skirtingų spalvų paprikų,
100 g baklažanų,
150 g cukinijų,
100 g vyšninių pomidorų,
50 g pievagrybių,
2 česnako skiltelių,
2 rozmarino šakelių,
druskos,
pipirų pagal skonį,
1 citrinos,
trupučio aliejaus kepimui.

Gaminimo būdas:

Žuvies filė įtrinkite druska ir pipirais, gausiai pašlakstykite citrinos sultimis. Leiskite pabūti 10–15 minučių. Keptuvėje su trupučiu aliejaus apkepinkite žuvį iš abiejų pusių po 2 minutes. Visas daržoves supjaustykite stambiais gabalėliais, sudėkite į dubenį, pašlakstykite citrinos sultimis ir aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais bei smulkiai supjaustytu rozmarinu. Gerai išmaišykite. Daržoves pakepinkite gerai įkaitintoje sausoje keptuvėje 2–3 minutes, nuolat maišydami. Nukelkite nuo ugnies. Ant skardos patieskite foliją, sudėkite žuvį su daržovėmis ir gerai suvyniokite. Ant skardos supilkite stiklinę vandens ir pašaukite į iki 180–190 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 25 minutes.

Užsakymo nr.: PT_87310477