Lietuvoje tokie produktai turi būti užauginti pagal nacionalinės žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą užaugintų šviežių vaisių, uogų ir daržovių, taip pat perdirbtų produktų specifikacijoje nurodytus reikalavimus. Šių ūkių savininkai turi užtikrinti, kad žemės, kuriose auginama produkcija, būtų dirbamos atitinkamu atstumu nuo taršos šaltinių, jose būtų ribojamas trąšų bei pesticidų naudojimas, nenaudojami toksiški augalų apsaugos produktai, laikomasi sėjomainos, nealinant nei dirvožemio, nei pačių augalų, o piktžolės, antroje augalų vegetacijos pusėje, naikinamos tik mechaniniu būdu.

Tačiau ne tik griežtų taisyklių taikymo vardan išskirtinės kokybės produkcijos puoselėjimo sulaukia mūsų šalies ūkininkai. Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą produktus auginantys ūkininkai gali pretenduoti į Europos Sąjungos (ES) paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ veiklą „Tausojanti aplinką vaisių ir daržovių auginimo sistema“.

Esminės taisyklės ir reikalavimai

Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vyriausioji specialistė Sigutė Stakvilevičienė ragina šalies ūkininkus kreiptis dėl galimybės gauti paramą pagal šią priemonę ir atkreipia dėmesį į kelis esminius reikalavimus.

„Svarbu, kad paramos gavėjai savo valdoje taikytų integruotos augalų apsaugos principus ir būtų įregistruoti Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Integruotoje augalų apsaugos informavimo, konsultavimo ir mokymų informacinėje sistemoje (IKMIS) nė vėliau kaip iki paraiškų priėmimo termino pabaigos, kas šiemet yra birželio 7 diena“, – sako NMA atstovė.

Ji taip pat pabrėžia, kad paramą gaunantys ūkininkai, siekiant įgyti šiai ūkininkavimo sričiai reikalingų žinių ir gebėjimų, per prisiimtų įsipareigojimų laikotarpį privalės naudotis specializuotų konsultantų paslaugomis, kurios galės būti apmokamos iš paramos gavėjo lėšų arba kompensuojamos pagal kitą KPP programos priemonę „Konsultavimo paslaugos, ūkio valdymo ir ūkininkų pavadavimo paslaugos“.

NMA atstovė sako, kad veikla „Tausojanti aplinką vaisių ir daržovių auginimo sistema“ ypač patraukli tuo, kad suteikia puikią galimybę pradėti tausojantį ūkininkavimą, jei tuo net ir nebuvo užsiimama anksčiau.

„Pagal nustatytas taisykles, pirmaisiais metais šioje veikloje dalyvaujantiems pareiškėjams paramos paraiškos pateikimo metu sertifikato turėti nereikalaujama, tačiau kol sertifikatas neišduotas, kompensacinė išmoka veikloje dalyvaujantiems pareiškėjams neišmokama“, – sako S. Stakvilevičienė.

Be to, pasak NMA specialistės, anksčiau teikdami paraiškas pagal veiklą „Tausojanti aplinką vaisių ir daržovių auginimo sistema“ įsipareigodavo dalyvauti veikloje mažiausiai 5 metus. Nuo šių metų, naujai pateikusiems paraiškas, šis laikotarpis sutrumpėja iki 3 metų, nes tokia galimybė yra numatyta patvirtintame Pereinamojo laikotarpio reglamente.

Nepaisant to, paramos gavėjai per šį laikotarpį turi vadovautis jau nustatytomis taisyklėmis: nors veikla kasmet gali būti vykdoma skirtinguose laukuose, svarbu išlaikyti bendrą pagal veiklą deklaruotą žemės ūkio naudmenų plotą, kuris nurodytas paraiškoje; taip pat turėti arba įgyti pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų žemės ūkio ir maisto produktų sertifikatą; nenaudoti toksiškų ir labai toksiškų augalų apsaugos produktų; antroje augalų vegetacijos pusėje piktžoles naikinti tik mechaniniu būdu; sudaryti ir vykdyti sėjomainos bei tręšimo planą; įsipareigojimų laikotarpiu, pagal šią veiklą kasmet naudotis individualiomis konsultacinėmis paslaugomis.

„Visi šie reikalavimai taikomi tam, kad šalyje pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą auginama produkcija atitiktų tam tikrus nustatytus kokybės standartus ir, svarbiausia, būtų tausojanti aplinką“, – sako S. Stakvilevičienė.

Paraiškų priėmimo terminas – iki birželio 7 dienos

Pareiškėjai gali kreiptis paramos teikdami bendrąją paraišką gauti išmokas už žemės ūkio naudmenas ir pasėlius. Deklaruoti galima savarankiškai, prisijungus prie Paraiškų priėmimo informacinės sistemos (PPIS) per Elektroninius valdžios vartus, ar atvykus į savivaldybės, kurioje registruota žemės ūkio valda, seniūnijas. Deklaravimas vyks iki birželio 7 d., bet pavėluotai paraiškos dar bus priimamos iki liepos 2 d. Šiais metais, vėluojantiems pasėlius deklaruoti pareiškėjams sankcijos nebus taikomos.

Užsakymo nr.: PT_87302249