Vasaros Lietuvoje darosi vis karštesnės, todėl kondicionierius vis dažniau tampa nepakeičiamu prietaisu namuose ar biure. Tačiau neteisingai jį naudojant galima susirgti peršalimo ligomis. Kaip to išvengti?

Visuomenės sveikatos biuras netgi rekomenduoja patalpose naudoti kondicionierius, jeigu lauke išties yra labai karšta. Tiesa, jis negali būti nukreiptas į žmones, ypač nereikėtų tiesiogiai ventiliatoriaus ar kondicionieriaus nukreipti į vaikus, kad jų neperpūstų ir nebūtų dar blogesnių pasekmių sveikatai. Be to, kita dažnai žmonių klaida – nustatoma neteisinga kondicionieriaus temperatūra – per žema. Lauko ir vidaus temperatūra neturėtų būti didesnio skirtumo kaip 6 laipsniai, tačiau oro temperatūra patalpose neturėtų būti žemesnė nei 18 laipsnių.

„Esant dideliam lauko ir patalpos temperatūros skirtumui iškyla grėsmė peršalti. Dažniausiai peršalimas pasireiškia, sloga ir gerklės perštėjimu. Dėl to rekomenduojama oro temperatūrą patalpose nustatyti ne daugiau nei 4 – 6 laipsniais žemesnę už lauko temperatūrą“, – pažymi Vilniaus m. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro Visuomenės sveikatos stebėsenos ir strateginio planavimo skyriaus specialistas Marius Nakrys.

Jis tęsia, kad kitas svarbus aspektas, kurį reiktų žinoti gyventojams – oro kondicionierių filtruose esančios bakterijos, grybeliai. Oro kondicionieriaus vidaus sistemos dalių temperatūra yra žemesnė negu patalpos temperatūra, dėl to susidaro sąlygos kauptis drėgmei. Taip susidaro puiki terpė daugintis bakterijoms ir grybeliams. Susikaupusios bakterijos ir grybeliai su tiekiamu oru patenka į patalpas ir pasiekia patalpose esančius žmones.

„Negana to, jeigu sėdima arti kondicionieriaus, dėl pučiamo šalto oro srauto pakinta santykinė oro drėgmė, kas paskatina odos, akių, nosies gleivinės išsausėjimą ir prarandama natūrali organizmo apsauga nuo bakterijų ir grybelių. Dėl to rekomenduojama periodiškai valyti kondicionierius ir jų filtrus bei nesėdėti prie oro kondicionieriaus, jei yra galimybė, reikia nukreipti oro srovę nuo savęs arba reikia persėsti į kitą vietą, kur šaltas oras tiesiogiai nepasieks“, – rekomenduoja pašnekovas.

Specialisto teigimu, tinkamai ir pagal gamintojo rekomendacijas naudojamas oro kondicionierius žalos sveikatai nesukelia, tačiau reikėtų vadovautis keliomis rekomendacijomis:

  • oro temperatūrą patalpose nustatyti ne daugiau nei 4 – 6 laipsniais žemesnę už lauko;
  • jei kondicionuojamuose patalpose vėsu, tinkamai aspirenkite. Apsaugokite kaklą, krūtinę ir juosmenį;
  • nesėdėkite prie pat oro kondicionieriaus, jei yra galimybė, nukreipkite oro srovę nuo savęs arba persėskite į kitą vietą, kur šaltas oras jūsų tiesiogiai nepasieks;
  • reguliariai vėdinkite patalpas, nepaisant, kad patalpose yra kondicionierius;
  • nepamirškite reguliariai valyti kondicionierių ir jų filtrų.


Kokie simptomai rodo, kad žala sveikatai – jau padaryta?

Netinkamai arba per ilgai naudojantis oro kondicionieriumi pasireiškia šie simptomai:

  • dėl tiesioginio oro srauto judėjimo į žmogų išsausėja oda, akis, nosies gleivinė;
  • dėl pakitusios santykinės oro drėgmės patalpoje žmogus dehidratuoja ir pradeda jausti galvos skausmą;
  • dėl didelio vidaus patalpų ir lauko oro temperatūros skirtumo pasireiškia peršalimo simptomai, gerklės perštėjimas, sloga;
  • dėl neprižiūrimų oro kondicionieriaus filtrų žmonėms, kurie serga astma arba yra jautrūs grybeliams, gali ištikti astmos priepuolis arba alerginė reakcija.

Gripas

Gamintojai akcentuoja technologijas

„Samsung“ ŠVOK produktų grupės marketingo ir tiekimo grandies specialistas Tadas Skiparis taip pat tikina, kad didžiausia gyventojų klaida – karštą dieną grįžus namo nustatyti žemiausią kondicionieriaus temperatūrą ir aukščiausią pūtimo greitį. Tačiau čia padėti gali technologijos.

„Jei renkamas naujas kondicionierius ir jo montavimas, tai būtina atkreipti dėmesį į oro kondicionieriaus funkcijas, kad būtų galimybė išlaikyti komfortabilų mikroklimatą, tarkime, WindFree funkcija, kai oras lėtu oro srautu be šalto oro ir gūsių tiekiamas į patalpą. Jei kondicionierius yra sumontuotas ir nėra galimybės naudoti išmanių funkcijų, galima būtų laikytis keleto pagrindinių taisyklių: stengtis nebūti tiesiai po oro kondicionieriumi, taip nepatekant į vėsius oro kondicionieriaus gūsius, naudoti išmanias oro kondicionierių programėles Wi-Fi būdu arba nustatant tvarkaraščius, kad oro kondicionierius atvėsintų patalpą tuomet, kai žmonių nėra namuose arba tam tikrą laiko tarpą prieš jiems grįžtant, tai būtų labai malonus grįžimas į norimo mikroklimato patalpą“, – patarimais dalijasi ekspertas.

Oro kondicionierius

Taip pat planuojant namuose montuoti oro kondicionierių, pasak T. Skipario, reikia atkreipti dėmesį į specialistą, kuris atliks šį darbą. Be to, negalima pamiršti, kad oro kondicionierius reikia prižiūrėti, antraip jie gali sukelti nemalonių pojūčių.

„Jis turi būti savo srities profesionalas, patikimas sumontavęs ne vieną oro kondicionierių. Tik kokybiškai atliktas darbas gali užtikrinti nepertraukiamą įrenginio veikimą. Oro kondicionierius yra labai svarbu prižiūrėti tiek vidaus blokus (esančius patalpoje), tiek išorės blokus. Vidinius blokus reikėtų rinktis su filtrais, kurie yra lengvai nuplaunami, būtent ten kaupiasi įvairios dulkės ir virusai, kadangi įrenginys paima orą iš patalpos jį filtruoja ir atvėsintą tiekia atgal į patalpą. Todėl bent 2 kartus per metus reikėtų nuimti oro kondicionieriaus filtrą, jeigu jis yra daugkartinis, nuplauti po šiltu vandeniu išdžiovinti ir grąžinti atgal į oro kondicionierių“, – aiškina ekspertas ir priduria, kad prieš vėsinimo sezoną yra patartina išsikviesti oro kondicionierių meistrą, kuris atliktų oro kondicionieriaus paruošimo darbus vėsinimo sezonui – freono lygio patikrinimas, šilumokaičio nuvalymas, montavimo mazgų patikrinimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)