Šalies vadovas taip pat kalbėjo, kad preliminariais duomenimis „Nexta“ įkūrėjas Romanas Protasevičius buvo sekamas KGB.

„Šiandien įvyko precendento neturintis įvykis civilinėje aviacijoje, kuomet civilinis lėktuvas buvo prievarta, panaudojant karinius lėktuvus, nutupdytas Minske. Lėktuve buvo 171 keleivis, 18 tautybių, dar nepatvirtintais duomenimis, iš jų 94 Lietuvos Respublikos piliečiai.

Sulaikymo priežastis buvo tai, kad opozicijos vienas iš veikėjų, Romanas Protasevičius, opozicijos žurnalistas buvo, preliminariais duomenimis, sekamas KGB, buvo šiame lėktuve, ir, panaudojant melagingą informaciją, kuri iš pradžių buvo apie sprogmenų buvimą lėktuve, vėliau - galimą netvarką lėktuve. Pasinaudojant šia informacija potencialiai buvo rasta priežastis nutupdyti lėktuvą“, - sakė G. Nausėda.

Vis dėlto jis nurodė, kad tai reikia vienareikšmiškai vertinti kaip žmogaus pagrobimą, pasinaudojant karine jėga ir melagingais kaltinimais.

„Tokiu būdu buvo sukelta grėsmė šių minėtų piliečių gyvybėms, sukelta grėsmė saugiai civilinei aviacijai ir šitas brutalus prievartos aktas privalo būti įvertintas visu griežtumu", - sakė G. Nausėda.

Valstybės vadovas pažymėjo, kad pastaruoju metu tokios atakos prieš opoziciją tapo sistemingos ir atrodo, kad vieningo sudėtinio plano dalis.

„Reikia pažymėti, kas pastaruoju metu tokios atakos prieš opoziciją tapo jau sistemingos ir atrodo kaip vieningo sudėtinio plano dalis. Reikia pažymėti, pavyzdžiui, opozicijos onlain portalo Tut.by uždarymą, kratas „Belsat“ ir štai dabartinis įvykis rodo, kad tai yra grandinė sprendimų, grandinė veiksmų, kurių tikslas yra įbauginti Baltarusijos opoziciją, civilinę, pilietinę visuomenę, siekiant režimui naudingų tikslų“, - aiškino jis.

Pasak prezidento, pasipylė reakcijos iš įvairių ES valstybių sostinių, ES vadovų.

„Rytoj dalyvauju Europos Vadovų Tarybos posėdyje, ir be jokios abejonės šitą klausimą kelsime taip pat. Manau, kad atėjo laikas aiškiai pasakyti, kad toliau tai tęstis nebegali. Atėjo laikas pabaigti bendrauti su režimu tik deklaracijomis pagrūmojimais.

Reikia konkrečių priemonių, kurios padėtų pakeisti Baltarusijos režimo elgesį, nes priešingu atveju tiesiog reikės konstatuoti, kad turime pašonėje itin grėsmingą kaimyną, kuris nepaiso jokių tarptautinių jau ne tik teisės, bet ir moralinių žmoniškumo normų. Su tuo mes taikstytis negalime“, - sakė G. Nausėda.

Per susitikimą su užsienio reikalų ministru G. Landsbergiu valstybės vadovas aptarė tiek situacijos vertinimą, tiek veiksmus, ką būtų galima padaryti artimiausiu metu.

„Pirmiausia kreipėmės su reikalavimu paleisti R. Protasevičių. Antra, jeigu tai nebus padaryta, kalbėsime apie labai rimtas sankcijas, kurios yra ir Europos Sąjungos dispozicijoje, tačiau yra ir kitų sankcijų arba priemonių, kurios galėtų būti pritaikytos režimui, įskaitant tai, kad Baltarusijos oro erdvė būtų pripažinta nesaugia civilinei aviacijai, įskaitant tai, kad „Belavia“ lėktuvai netektų teisės leistis ES ir NATO oro uostuose. Ir, be jokios abejonės, yra reikalingas labai išsamus tyrimas Tarptautinėje civilinės aviacijos organizacijoje, kuris atsakytų į klausimus, kas iš tikrųjų atsitiko, kad vidury baltos dienos buvo įvykdytas valstybinio terorizmo aktas, ir kokias išvadas reikėtų padaryti, kad tokie veiksmai nesikartotų“, - sakė G. Nausėda.

Pasak prezidento, grįžtančiame lėktuve nėra R. Protasevičiaus ir jo draugės.

„Aš nenorėčiau komentuoti dar nepatvirtintos informacijos. Ji šiuo metu tvirtinasi. (…) Aišku yra tik viena, kad pono Protasevičiaus ir jo draugės lėktuve nebėra“, - sakė G. Nausėda.

Kreipėsi dėl tyrimo dėl galimo lėktuvo užgrobimo

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigė po šio incidento kreipęsis į prokuratūrą.

„Kreipiausi į prokuratūrą prašydamas pradėti tyrimą dėl galimo lėktuvo užgrobimo. Tyrimas parodytų ir padėtų atsakyti į daugelį klausimų.“, – tikino jis.

Lietuvos diplomatijos vadovas įvykius vadino beprecedenčiais.

„Išties beprecedentė diena, beprecedenčiai įvykiai. Tokios situacijos, kokia šiandie susiklostė su lėktuvu, skrendančiu iš Atėnų į Vilnių, ko gero, nei vienas neatsimename nei dalyvaujantys politikoje, nei stebintys aviaciją“, - tikino G. Landsbergis.

Užsienio reikalų ministras pasidžiaugė, kad grįžtantys žmonės nenukentėjo.

„Aš galiu pasakyti tik tiek, kad labiausiai džiaugiuosi dėl vieno, kad žmonės, kurie šiandien visą dieną praktiškai buvo įkaitais Minsko oro uoste, tarp jų ir mamos su kūdikiais ir pagyvenę žmonės, aš džiaugiuosi, kad jie netrukus leisis Vilniuje“, - kalbėjo G. Landsbergis.

„Iš tikrųjų jiems šiandien turbūt įsirėš visam gyvenimui, tai jų saugumas buvo mūsų pagrindinis visų šiandien buvo dirbusių premjerės suburtoje ekstremalioje darbo grupėje. Džiaugiuosi, kad jie leidžiasi.

Labai gaila opozicijos žurnalisto, vieno iš pagrindinių žiniasklaidos priemonių „Nexta“ buvusių redaktorių, kuris, mūsų žiniomis, yra sulaikytas Minske, tuomet, kai visi laukė oro uoste. Režimui galima pasakyti tik tiek, kad atsakas tikrai bus ir jis bus griežtas“, - sakė G. Landsbergis.

Lietuvos diplomatijos vadovas tai, kas įvyko, apibrėžė, kaip valstybės inicijuotą teroristinį aktą prieš tarptautinę bendruomenę.

Į Lietuvą neišskrido ir dar keturi asmenys

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas socialiniame tinkle „Facebook“ užsiminė, kad be opozicionieriaus ir jo draugės į Lietuvą neišskrido dar keturi lėktuve buvę asmenys. Kas jie – kol kas mįslė.

„Lėktuvas paleistas iš Minsko ir leidžiasi Vilniuje. Ar atskris visi? Akivaizdu, kad ne (be opozicionieriaus ir jo draugės, žiūrėsime kas tie kiti keturi neišskridę su visais). Ikiteisminis tyrimas pradėtas. Be teisinių tyrimų ir tarptautinės teisės pažeidimo vertinimų, svarbi bus iš grįžusių keleivių gauta informacija apie tai, kas realiai vyko lėktuve ir Minsko aerouoste“, - feisbuke rašė A. Anušauskas.

Lėktuvas buvo priverstas nutūpti Minske

Sekmadienio vakarą iš Minsko oro uosto į Vilnių grįžo keleivinis „Ryanair“ lėktuvas, kuris tą pačią dieną buvo nutupdytas Baltarusijos sostinėje.

Lėktuvas Vilniuje turėjo nusileisti sekmadienį 13 val., tačiau skrendant per Baltarusijos teritoriją, jau buvęs netoli Lietuvos sienos, netikėtai pasuko į Minską ir ten nusileido, rašė BNS.

Kompanija „Ryanair“ sekmadienį pranešė, jog lėktuvas nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Atlikus lėktuvo patikrą ši informacija nepasitvirtino.

Pasak Lietuvos prezidento vyriausiosios patarėjos užsienio politikai Astos Skaisgirytės, apgręžti civilinį orlaivį panaudoti du Baltarusijos karo orlaiviai – naikintuvas MiG-29 ir sraigtasparnis Mi-24.

Baltarusijos opozicija sako, jog tai padaryta, kad būtų sulaikytas šiuo lėktuvu skridęs Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir blogeris, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas Ramanas Pratasevičius.

Sekmadienį į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas laikinasis Baltarusijos reikalų patikėtinis ir pareikalauta nedelsiant paleisti visus keleivius. To paties iš Aliaksandro Lukašenkos režimo pareikalavo ir Lietuvos, Europos Sąjungos valstybių vadovai. Prezidentas Gitanas Nausėda pareikalavo paleisti režimo sulaikytą Baltarusijos žurnalistą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1163)