Antradienį apie 22 valandą Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Lazdijų rinktinės Kalvarijos punkte budėję pasieniečiai ir Specialiosios paskirties būrio pareigūnai tikrino iš Lietuvos automobiliu “Opel Vectra” lenkiškais registracijos numeriais beišvykstančių keturių lenkų dokumentus.

Automobiliu vyko keturi Suvalkų vaivadijos gyventojai – du vyrai ir dvi moterys. Po patikros Lietuvos pasieniečiai dokumentus būtų perdavę kartu dirbantiems lenkų kolegoms. Lietuvos pareigūnams paėmus tikrinti užsieniečių dokumentus, prie automobilio vairo sėdėjusi moteris netikėtai spūstelėjo akseleratorių, nesustodama pralėkė kontrolės punkto teritoriją ir įvažiavo į Lenkijos gilumą.

Punkte liko visi lenkų automobilio ir asmens dokumentai. Apie bėglius pranešus kolegoms Lenkijoje, pastarieji juos iškart nusivijo ir, kaip pranešė vėliau, sulaikė šalies gilumoje, už maždaug 6 kilometrų nuo Lietuvos ir Lenkijos sienos.

Pasak kolegų Lenkijoje, automobilio salone bei tarp asmeninių keleivių daiktų buvo rasti 450 pakelių cigarečių “Saint George”. Neabejojama, kad būtent dėl šios priežasties lenkų ketveriukė paliko savo dokumentus Lietuvos pasieniečiams ir movė į Lenkiją.

Naktį iš antradienio į trečiadienį Kalvarijos – Budzisko pasienio kontrolės punkte įvyko Lietuvos ir Lenkijos pasieniečių susitikimas, kurio metu buvo pasikeista informacija apie šį įvykį bei patvirtintas valstybės sienos pažeidimo faktas.

Beje, automobilį vairavusi 35 – erių metų lenkė, kaip ir kartu su ja vykusi to paties amžiaus tautietė, pernai Lietuvos pasieniečių yra baustos administracine tvarka už neteisėtą cigarečių gabenimą.

Artimiausiu metu Lenkijos pareigūnai nuspręs, kaip bausti savo tautiečius už neteisėtą akcizais apmokestinamų prekių gabenimą.

Dar didesni nemalonumai lenkų laukia VSAT Lazdijų rinktinėje, kur bėgliai turės atvykti atsiimti lengvabūdiškai paliktų savo dokumentų. Minėto VSAT padalinio pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo.

Už tai Lenkijos piliečiai gali būti nubausti bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.