Vaistinės ramunės (Matricaria chamomilla arba Matricaria recutita – tai sinonimai) vaistinė augalinė žaliava yra žiedai (Flos Chamomillae L.). Ramunėlių žiedai medicinoje naudojami jau nuo Antikos laikų, tačiau svarbos nepraranda ir šiandien. Vaistinės ramunės augalinė žaliava naudojama ne tik tradicinėje ir netradicinėje medicinoje bei odontologijoje, bet ir kosmetologijoje, kulinarijoje ir kt. Jos naudingosios savybės susijusios su psichologinės sveikatos gerinimu, įtampos mažinimu, virškinimo sutrikimų lengvinimu, atpalaiduojančiomis ir spazmus bei uždegiminius susirgimus mažinančiomis savybėmis. Ir tai dar ne viskas. Pakalbėkime apie vaistinės ramunės naudą plačiau. Beje, jos visai nesunku užsiauginti ir namuose, ant palangės – jos sėklų galima įsigyti daugelyje prekybos vietų, o pats augalas gerai pakenčia persodinimą.

Šiek tiek apie vaistinės ramunės botaninius ypatumus

Vaistinė ramunė yra astrinių (Asteraceae) šeimos augalas. Tai vienmetė žolė, kurios stiebas stačias arba gulsčias. Dažniausiai šis stiebas šakotas, nusagstytas bekočiais lapeliais, kurie plunksniškai suskaldyti. Ramunės žiedus pažįsta daugelis – tai nedideli, ilgakočiai, baltos spalvos graižai, skleidžiantys būdingą kvapą. Vaistinės ramunės vaisius – lukštavaisis. Šis vienmetis žolinis augalas žydi visą vasarą – nuo gegužės iki rugsėjo mėnesio. Auga labai įvairiose vietose – ir laukuose, ir pakelėse, ir kiemuose, ir sodybose, ir ant palangių.

Naudinga ir unikali vaistinės ramunės cheminė sudėtis

Vaistinė augalinė žaliava – augalo žiedai (graižai), kurie skinami būtinai tuomet, kai augalas žydi ir graižų žiedlapiai yra pilnai išsiskleidę į horizontalią padėtį. Vaistinės ramunės žiedai išsiskiria gausiais eterinių aliejų, kartumynų, vitaminų, gleivių ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų kiekiais. Ypatingai svarbūs fenoliniai junginiai, pavyzdžiui, kvercetinas, liuteolinas, apigeninas bei viena iš eterinių aliejaus sudėtinių dalių, vadinamų chamazulenu (azulenu), kurio eteriniame ramunėlės aliejuje gali būti net iki 15 procentų. Bendras eterinių aliejų kiekis ramunėlių žieduose siekia net iki 1,5 procento, tačiau jis gali svyruoti priklausomai nuo įvairių faktorių. Pagrindinis minėtųjų medžiagų poveikis – antioksidantinis ir įvairius mikroorganizmus veikiantis aktyvumas. Ši sudėtis yra unikali ir naudingas savybes suteikia sudėtinių dalių kompleksas, o ne kiekviena biologiškai aktyvi medžiaga atskirai. Taigi vaistinių ramunių žiedai yra gamtos dovanotas natūralus vaistas.

Vaistinės augalinės žaliavos poveikis

  • Vienas svarbiausių vaistinės ramunės žiedų panaudojimo būdų yra virškinimo sutrikimų lengvinimas. Teigiama, kad ramunėlių arbata mažina žarnyno spazmus, gerina kepenų veiklą, skatina tulžies išsiskyrimą, padeda gydyti viduriavimą ir pilvo pūtimą bei uždegimines virškinimo trakto ligas, pavyzdžiui, kolitą ar gastritą.
  • Teigiama, kad žaliava turi priešalerginių, baktericidinių ir bakteriostatinių bei regeneruojančių savybių, todėl ji labai tinkama odos ligų gydymui, plaukų stiprinimui, prakaitavimo mažinimui, pleiskanų šalinimui, odos dezinfekavimui, žaizdų gijimo skatinimui ir t.t.
  • Turi raminantį ir atpalaiduojantį poveikį.
  • Vartojama sergant peršalimo ligomis ir burnos gleivinės bei dantenų uždegimu.
  • Turi priešvėžinį poveikį, todėl plačiai tiriama nauda vėžio ir kitų ligų gydyme.


Įspėjimas – ramunėlių negalima vartoti astrinių šeimos augalams alergiškiems asmenims.

Vaistinės ramunės galima užsiauginti ant paprasčiausios palangės

Ramunėlių galima tiesiog pasisėti į vazoną. Svarbiausia, kad žemė nebūtų per drėgna. Ją galima nesudėtingai persisodinti ir iš lauko. Svarbu, kad ramunėlei netrūktų saulės šviesos ir kad aplinkos temperatūra neviršytų maždaug 22-23 laipsnių šilumos. Tai gali būti puiki puošmena ir natūrali vaistinėlė, randama tiesiog ant palangės. O gal ir maža puokštelė, kai tik prireiks.