Spėsime, jog menstruacijos greičiausiai nėra jums pats maloniausias kiekvieno mėnesio įvykis, ypač kai jis atneša daug netikėtumų. Vieną mėnesį menstruacijos vėluoja, kitą – prasideda per anksti. Buvote įpratusi, kad jos trunka keturias dienas, bet staiga jos užsitęsė visą savaitę. Spazmai kaip tyčia ištinka tuomet, kai po ranka neturite vaistų, bet kai prisiperkate ibuprofeno, nejaučiate nė menkiausio skausmelio, rašo health.com.

Tokius menstruacijų ciklo pokyčius yra sunku prognozuoti ir jiems pasiruošti. „Pripraskite prie jų“, – tai viskas, ką galime pasakyti. Su amžiumi jūsų menstruacijos keisis ir evoliucionuos – iš dalies tai vyks dėl natūralių hormoninių pokyčių, taip pat dėl nėštumo ir perimenopauzės.

Štai kokių menstruacijų galite tikėtis ateityje (ir kas gali rodyti, jog kažkas yra negerai).

Kai jums virš 20 metų...


Jei didžiąją dalį paauglystės jums teko kentėti dėl nereguliarių menstruacijų (laukiate jų tam tikrą dieną, o jos pasirodo visai ne tada ir pačiu netinkamiausiu metu), turime jums gerų žinių: šiuo gyvenimo periodu jūsų ciklas bus pastovesnis.

Kodėl? Jaunoms merginoms dažnai būdinga nereguliari ovuliacija, sako Čikagoje dirbanti akušerė – ginekologė Lauren Streicher, parašiusi knygą „Sex Rx-Hormones, Health, and Your Best Sex Ever“. Jei ovuliacija nėra reguliari, jūsų menstruacijos taip pat bus padrikos. Kita vertus, kai ciklas susireguliuoja ir menstruacijos prasideda daugiau ar mažiau vienodu metu, jus taip pat pradeda kankinti priešmenstruacinis sindromas (PMS), spazmai ir krūtų jautrumas. Jei anksčiau šių simptomų nejusdavote, šiuo gyvenimo periodu jie gali tapti nemaloniu siurprizu.

Dar vienas menstruacijų pokytis įžengus į trečią dešimtį yra susijęs su hormonine kontracepcija. Šį gyvenimo dešimtmetį daug merginų pradeda vartoti hormonines piliules – jos turi nuolatinį partnerį, bet dar negalvoja apie vaikus, nes daug dėmesio skiria savo karjerai. Pradėjus vartoti hormonines piliules, įprastos menstruacijos pakinta. Jos tampa lengvesnės ir reguliaresnės, ne tokios skausmingos, sumažėja PMS simptomai.

Tiesą sakant, vartojant hormoninę kontracepciją (piliules, hormoninę gimdos spiralę, kontraceptinius pleistrus ir pan.), menstruacijos gali visiškai išnykti. Hormoninės piliulės neleidžia įvykti ovuliacijai, o jai nevykstant, gimdoje nesusidaro audiniai, kuriuos reikėtų pašalinti menstruacijų metu. Valio! Jokio kraujavimo.

Kai jums virš 30 metų...

Mėnesinės

Šiuo gyvenimo dešimtmečiu menstruacijos turėtų būti gana lengvai prognozuojamos ir reguliarios, pažymi gydytoja L. Streicher. Tačiau tokie simptomai kaip staiga pagausėjęs kraujavimas ar stipresnis už įprastus spazmus skausmas gali būti ženklas, jog kažkas yra negerai. Pavyzdžiui, gerybiniai augliai, vadinami fibroidais ir sukeliantys gausesnį kraujavimą per menstruacijas, paprastai pasirodo tik sulaukus 30 metų. Endometriozė, kurią dažnai lydi iš proto varantis skausmas, galintis trukti net visą mėnesį, taip pat dažniausiai diagnozuojama tik tuomet, kai moteriai būna per 30 metų.

Dar vienas veiksnys, kuris vyresnėms kaip 30 metų moterims gali pakeisti žaidimo taisykles? Gimdymas. Žinote, kad pastojus menstruacijos išnyksta. Tačiau galbūt nežinojote, kad menstruacijos atsinaujina jau po šešių savaičių nuo gimdymo, jei nemaitinate kūdikio krūtimi, įspėja akušerė – ginekologė Sheryl Ross iš Kalifornijos Santa Monikos miesto, taip pat parašiusi knygą „She-ology: The Definitive Guide to Women’s Intimate Health. Period“ („Ji-logija: moters intymios sveikatos vadovas. Menstruacijos“). „Jei nuspręsite maitinti krūtimi, menstruacijų gali nebūti, kol nenutrauksite maitinimo ar nesumažinsite maitinimų skaičiaus“, – teigė ji.

Maža to, pagimdžius kūdikį, gali įvykti ilgalaikių menstruacijų pokyčių. „Daug moterų pripažįsta, kad po nėštumo sumažėjo menstruacijų skausmai, – sakė L. Streicher. – Tai gali priklausyti nuo daugelio dalykų, bet vienas iš jų yra šiek tiek padidėjusi gimdos kaklelio anga. Po gimdymo kraujui būna lengviau pro ją ištekėti, todėl gimdai nereikia taip stipriai spazmuoti“.

Kai jums virš 40 metų...


Šiame amžiaus tarpsnyje prasideda tikros „linksmybės“. Penktojoje gyvenimo dešimtyje prasideda hormoniniai perimenopauzės svyravimai – artėjančios menopauzės ženklai. Šiuo periodu, kuris gali tęstis nuo 8 iki 10 metų (menopauzė paprastai prasideda sulaukus daugiau kaip 50 metų), jūsų organizmas ruošiasi menstruacijų finišo linijai.

Dėl natūralių hormoninių pokyčių ovuliacija tampa ne tokia reguliari, o estrogenų kiekio svyravimai reiškia, kad jus gali kankinti vėluojančios menstruacijos, gausesnis kraujavimas, tepliojimas tarp menstruacijų ir ilgesni PMS periodai. „Kalbant apie perimenopauzės simptomus, visuomet sakau, kad vienintelis prognozuojamas dalykas yra tas, kad šie simptomai yra neprognozuojami“, – sakė L. Streicher. Tiesiog nepamirškite, kad net tuo atveju, jei ovuliacija yra padrika, jūs vis dar galite pastoti. Moteris nėra sulaukusi menopauzės, jei menstruacijos nėra dingusios bent vienerius metus.

Kad ir koks būtų jūsų amžius, turėkite galvoje, kad jūsų menstruacijos suteikia daug įžvalgų į bendrą jūsų sveikatos būklę. Taigi jei pastebėjote neįprastų simptomų, jums vertėtų pasirodyti gydytojai, pabrėžia Sh. Ross. Itin nereguliarus ciklas ar drastiški kraujavimo pokyčiai gali reikšti skydliaukės bėdas, policistinį kiaušidžių sindromą ar virtinę kitų (išgydomų) sveikatos problemų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)