Tad specialistams uždavėme klausimą, kaip numušti temperatūrą, pakilusią po skiepo nuo koronaviruso ir kada jau reikia griebtis vaistų, o kada užtenka natūralių priemonių?

Kada laikas griebtis vaistų?

Vilniaus „MediCA klinika“ šeimos gydytoja Izabelė Juškienė nepatarė skubėti griebtis vaistų, vos temperatūra viršija ribą, kai ji dar laikoma normalia – 36–37,5º C.


„Vartoti vaistus nuo temperatūros reikėtų tuomet, kai ji pakyla iki 38–38,5º C. Jeigu vaistus nuo temperatūros vartosime iki 38º C, rizikuojame karščiavimą užtęsti, nes, mažindami nedidelį karščiavimą, dirbtinai slopiname imunitetą“, – įspėjo I. Juškienė.

Tačiau Antakalnio poliklinikos Darbo medicinos centro vedėja šeimos gydytoja ir aviacijos medicinos gydytoja Raimonda Kungytė, paklausta, kada verta temperatūrą mušti vaistais, pastebėjo, kad tai priklauso nuo paciento.

„Aš visada atsižvelgiu į bendrą paciento savijautą, pojūčius, gretutines ligas. Vienas žmogus net su 38º C ar aukštesne temperatūra jaučiasi gerai, niekuo per daug nesiskundžia, o kitam ir nedidelis temperatūros pakilimas sukelia itin nemalonius pojūčius – galvos, raumenų skausmus, pykinimą, vėmimą ir kitus simptomus. Tokiu atveju aš rekomenduoju išgerti ibuprofeną, paracetamolį ar kitus nesteroidinius priešuždegiminius vaistus.

Negalėčiau įvardinti griežtos ribos, kad vienareikšmiškai būtų galima pasakyti, kada temperatūrą būtina mažinti medikamentais. Tai – labai individualu ir priklauso nuo to, kaip žmogus toleruoja temperatūrą“, – mano gydytoja R. Kungytė.

Kiek anksčiau šeimos gydytojas Valerijus Morozovas „Delfi“ portalo laidoje „Sveiki! Su gydytoju V. Morozovu“ taip pat sakė, kad vienareikšmiškai pasakyti, kada jau reikėtų mažinti temperatūrą vaistais, sunku.


„Jei suaugęs žmogus ar ypač vaikas jaučiasi gerai, iki 38,5º C temperatūros mušti nereikia, nes tokioje temperatūroje virusui yra labai blogai. Stabdomas jo dauginimasis ir jis tiesiog nebeplinta.

Tačiau, jei vaikas būna labai vangus ar suaugęs blogai jaučiasi, galima vartoti vaistų ir mušti temperatūrą. Kita vertus, jei žmogui 40º C temperatūros, bet jis jaučiasi gerai ir sugeba gerti daug skysčių, prakaituoti ir natūraliai save vėsinti, galbūt valandą galima save stebėti ir nemušti tokios temperatūros, nes gali būti, kad ji nukris savaime“, – komentavo gydytojas V. Morozovas.

Kurių vaistų turėti vaistinėlėje?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją