„Jei pažiūrėsite į akcijas, tai geresnis sprandinės ar nugarinės gabalas parduotuvėje kainuos virš 3 eurų. Kumpio kilogramą dar galima nusipirkti iki trijų eurų, tačiau metų pradžioje jis kainavo 1,99 euro. Tokios kainos baigėsi ir jų šią vasarą nebepamatysime“, – analizuoja Petras Čepkauskas, kainų lyginimo portalo „Pricer.lt“ Maisto krypties vadovas. Eksperto duomenimis, kiaulienos kaina jau viršijo penkerių metų vidurkį.

Prekybos centrai savo ruožtu sako, kad kainos ne didėja, bet mažėja. „Vertinant trijų mėnesių laikotarpį ir jį lyginant su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu, kiauliena pigesnė 13 proc. Tačiau kas bus ateityje neaišku“, – sako Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Tačiau turgaus prekybininkai sako, kad ypatingo kainų kilimo kol kas nėra ir pirkėjų šie šuoliai nebaido.

„Kiauliena žemaitiška, iš Plungės rajono, daugiausia smulkių ūkininkų. Kokybė tikrai gera. Kainos šiek tiek pakilę, apie 10 proc,. tačiau jau kelis mėnesius nekinta. Žmonės, kai produkcija kokybiška, į tokius pokyčius nebereaguoja“, – sako Sigitas, Kalvarijų turguje prekiaujantis mėsa.

Pardavėjas tikina, kad jau nebėra ir vadinamojo šašlykų sezono, kai atšilus visi traukdavo į gamtą ir tai keldavo atskirų kiaulienos dalių kainą. Dabar lietuviai lauke gamina ištisus metus. Kalbant apie vartojamus produktus, jie keičiasi kas savaitę. Turbūt priklauso nuo to, koks populiarus receptas tuo metu skelbiamas žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose.

„Populiariausia prekė, kurios mums trūksta, tai sprandinė. Žmonės nori kokybiškos mėsos ir kuo skanesnės. Kelių eurų skirtumas kilogramui nebejaudina. Be to, matome, kad į turgų sugrįžo restoranų šefai, kuriems reikia kokybiškų produktų“, – dėlioja Sigitas.

Sprandinės kilogramas pas jį 7,5 euro, mėsingos karkos kilogramas 4,5 euro, nugarinė 6,5 euro.

Vidutinis krepšelis skiriasi priklausomai nuo savaitės dienos. Vidury savaitės pirkėjai renkasi pigią mėsą, moka kelis eurus, savaitgaliais, kai atvažiuoja dirbantys žmonės, ne pensininkai, jis šokteli iki 50 eurų.

„Rūkome, sūdome vytiname mėsą. Laikomės senų technologijų ir naudojame tik alksnį ar juodalksnį. Jokios pušies, nes tai keičia skonį. Kalbant apie kainas, jos kyla, bet iš lėto. Jei mėsa brangsta, neišvengiamai kyla ir produkcijos kaina“, – dėlioja Miroslavas, Kalvarijų turguje prekiaujantis „Bajorų mėsos“ produktais. Jis juokauja, kad žmonės dažnai pamiršta, kiek vienas ar kitas produktas kainavo prieš keletą mėnesių ir sako, kad vėl viskas pabrango. Be to, kai žaliavos kaina kyla centais, tai gamintojas prisiima sau, kad nedidinti kainų ir nebaidyti pirkėjų.

Lašiniai kainuoja nuo 7 iki 8 eurų už kilogramą ir jų gamintojas atsidūsta, kad gauti kokybišką žaliavą, iš kurios būtų galima gauti gerą produktą, sudėtinga. Lietuviškos žaliavos apie pusę.

„Žmonių skonis keičiasi. Prieš pusantrų metų pirkėjai rinkosi vytintus gaminius su įvairiais prieskoniais. Dabar tai nuslopo. Pirkėjai per karantiną renkasi paprastą valgį – lašinius, šoninę, kumpį. Ieško, kad būtų pigiau ir kuo didesnis gabalas maisto šeimai“, – sako Miroslavas.

Visai kitos kainos ką tik duris atvėrusiame prabangiame Paupio turguje, kuris skirtas aukštas pajamas gaunantiems žmonėms.

„Mes kainų nekeičiame, nesvarbu, kad nauja vieta. Žmonės perka, ypatingai šviežią jautieną. Ji, pas mus ne pati brangiausia mieste ir pirkėjai grįžta. Matome, kad žmonės nori patys gaminti ir ieško kokybiškų produktų. Pavyzdžiui, jautienos kepsnys, kurio kilogramas kainuoja 24 eurus, perkamas ir niekas net nesiginčija dėl kainos“, – savo asortimentą Vilniaus Paupio turguje apibūdina ekomarket.lt atstovas Liudvikas Misiukas.

Pardavėjas sako, kad populiariausios pieniškos jautienos dešrelės, kurių 300 gr pakelis kainuoja 4 eurus. Lašiniai su prieskoniais, tradicinėmis žolelėmis. Žmonės perka paragauti. Tradiciniai rūkyti lašiniai ekologiški. Kainuoja iki 12,9 euro už kilogramą. Brandintos jautienos faršo kilogramas 9,5 euro.

„Pagrindinis skirtumas nuo kitų prekybos kokybė. Pas mus jautiena tik ekologiška ir lietuviška. Net vizualiai matoma, kad produktas supjaustytas, tvarkingai įpakuotas. Be to, nuo tradicinio turgaus skiriasi ir pirkėjas, kuris gali mokėti už geresnį produktą“, – aiškina L. Misiukas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)