Rašte medikai išdėstė savo pasiūlymus politikams ir prašė nedelsiant aptarti vadovų rotacijos, pradedant nuo smulkiausių padalinių, principus, medikų darbo krūvio reglamentavimo principus bei kitas problemas.

Pateikiame Medikų sąjūdžio raštą.

Lietuvos medikų sąjūdis (toliau – LMS) kreipiasi į Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos (toliau SAM), valstybinės darbo inspekcijos (toliau VDI) bei spaudos atstovus, išsakydamas savo poziciją dėl psichologinio smurto prieš medicinos darbuotojus.

LMS šį kreipimąsi teikia, atsižvelgdamas į anonimizuotus medicinos darbuotojų liudijimus ir aktualiausią informaciją, paskelbta internete (straipsnių nuorodos)

Asociatyvi nuotrauka

LMS, socialiai atsakinga organizacija, ragina Jus nuosekliai laikytis teisinės valstybės konstitucinių principų, užtikrinant žmogaus fizinį ir psichologinį saugumą, lygiateisiškumą bei teisę į žodžio laisvę.
LMS primena, kad 2019 m. lapkričio mėn. po tragiškos RVUL dirbusio gydytojo netekties, LMS kartu su kitomis Lietuvos medikus atstovaujančiomis organizacijomis pateikė rezoliuciją, kurioje siūlė:

• Kurti nulinės tolerancijos psichologinei prievartai kultūrą visose ASPĮ.
• Skaidrinti įstaigų vadovų rinkimo ir rotacijos procesus.
• Kiekvienoje įstaigoje sukurti nemokamos, profesionalios, konfidencialios, prieinamos psichologinės pagalbos tinklą medicinos įstaigose.
• Reglamentuoti asmens sveikatos priežiūros specialistų darbo krūvius ir kt.

Tačiau tenka pripažinti, kad reikšmingų pokyčių neatsirado, ir šiemet medikų bendruomenę sukrėtė nauja tragiška netektis Respublikinėje Šiaulių ligoninėje (toliau – RŠL).

LMS, suvokdamas ir pripažindamas, kad savižudybių atvejais aplinkybės yra sudėtingos, daugiaveiksmės ir komplikuotos, atkreipia dėmesį į nerimą keliančius anonimizuotus žuvusios kolegės bendradarbių liudijimus.

LMS prašo SAM, VDI bei teisines institucijas užtikrinti, kad būtų pilnai išnagrinėtos pastarosios tragedijos aplinkybės:

(i) surinkta visa būtina ir įmanomai prieinama informacija apie:
(a) gydytojos L.Š. darbo aplinką ir galimo psichologinio smurto apraiškas RŠL,
(b) gydytojos L.Š. darbo santykius RŠL ir LSMU KK kolektyvuose,
(c) gydytojos L.Š. pateiktus pranešimus apie darbo tvarkos ir sąlygų pažeidimus RŠL administracijai, SAM, VDI ir kitoms institucijoms, bei įvertinti administracijos ir minėtų institucijų atsaką į pranešimus, tyrimų eigą, ar jų nebuvimą,
(d) 2019.10.29 RŠL intervencinės angiologijos skyriaus tarnybinį pranešimą RŠL Direktoriui, pakartotinį kreipimąsi/tarnybinį prašymą 2020.07.27, po abiejų kreipimųsi sekusius veiksmus ir psichologinį klimatą minėtame skyriuje, RŠL Širdies ir kraujagyslių centre, bei RŠL Anesteziologijos ir intensyviosios terapijos centre.
(e) darbuotojų kaitos aplinkybes minėtuose padaliniuose,
(f) gydytojų darbo krūvį, grafikus, jų atitikimą,
(g) galimybes saugiai pranešti apie darbo tvarkos pažeidimus,
(h) kitas reikšmingas aplinkybes.
(ii) įtraukti nepriklausomi darbo teisės, žmogaus teisių, psichologijos medicinos specialistai ir ekspertai, turintys kvalifikacijos, kompetencijos ir patirties psichologinio smurto srityje, medicinos bei medicinos vadybos audito srityse, kurie galėtų nepriklausomai, nuosekliai ir pagrįstai įvertinti visus veiksmus, galėjusius turėti įtakos gydytojos L.Š. mirčiai bei psichologinio smurto apraiškoms aukščiau minėtuose kolektyvuose;
(iii) jei būtų nustatyta sunkaus psichologinio smurto apraiškų, prašome atitinkamų teisinių veiksmų.


LMS pripažįsta, kad medicinos srityje darbo aplinka dažnai yra kelianti stresą dėl profesinės specifikos, kad medicininių ir vadybinių nesėkmių buvo ir bus. Tačiau psichologinis smurtas yra absoliučiai netoleruotinas reiškinys, kurio efektyvi prevencija būtina.

LMS siūlo SAM kartu su Lietuvos medikus atstovaujančiomis organizacijomis nedelsiant aptarti vadovų rotacijos, pradedant nuo smulkiausių padalinių, principus, medikų darbo krūvio reglamentavimo principus bei kitas užsienio šalyse įgyvendintas gerosios vadybos praktikos ir viešumo patirtis, užkertant kelią psichologinėms traumoms ir tragedijoms ateityje.

Tikimės, kad LMS rūpestis bus suprastas, o prašymai, siūlymai bei raginimai bus išgirsti ir į juos bus atsižvelgta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)