„Vakcinos gamintojai savo informaciniuose lapeliuose nenumato tokios galimybės, kad antra vakcinos dozė galėtų būti kito gamintojo. Taip pat mūsų šalyje nėra priimtas sprendimas, kad gyventojai galėtų rinktis kito gamintojo vakcinos. Tad tokios galimybės kol kas nėra“, - sakė SAM kanclerė Jurgita Grebenkovienė.

Priėmė sprendimą dėl skiepijimo

Kaip jau skelbta, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) įvertino Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos pateiktą informaciją apie užregistruotas nepageidaujamas reakcijas į „Vaxzevria“ vakciną ir kartu atsižvelgdama į Europos vaistų agentūros (EVA) rekomendacijas bei epidemiologinę padėtį šalyje nusprendė tęsti skiepijimą šia vakcina tokia pat tvarka, kokia buvo taikoma nuo pat pradžių.

Tai reiškia, kad „Vaxzevria“ vakcina ir toliau galės skiepytis visi gyventojai nuo 18 metų, ir Lietuva lieka tarp dešimties Europos Sąjungos šalių, kurios netaiko papildomų amžiaus ribojimų šiai vakcinai. Atsisakyti papildomų ribojimų jau nusprendė ir Vokietija, anksčiau skyrusi šią vakciną tik asmenims nuo 60 metų, rašoma SAM pranešime spaudai.

Riboti amžiaus skiepijant „Vaxzevria“ vakcina nerekomenduoja ir EVA, pateikusi išvadą, kad šios vakcinos nauda kovojant su COVID-19 ligos plitimu ir toliau nusveria vakcinos galimų šalutinių poveikių riziką suaugusiems visose amžiaus grupėse. Agentūros vertinimu, „Vaxzevria“ veiksmingai apsaugo nuo hospitalizavimo, gydymo intensyvios terapijos skyriuje ir mirčių dėl COVID-19 ligos. Didėjant infekcijos atvejų skaičiui didėja ir vakcinos teikiama nauda, teigiama pranešime.

Pabrėžė, kad nauda viršija rizikas

SAM kanclerė J. Grebenkovienė teigė, kad tokį sprendimą SAM priėmė atsižvelgusi į kelis aspektus.

„Įvertinę Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos pateiktą informaciją apie užregistruotus nepageidaujamas reakcijas į šią vakciną, taip pat atsižvelgdami į Europos vaistų agentūros rekomendacijas, taip į esamą epidemiologinę situaciją šalyje, kuri yra vis dar keliantį susirūpinimą, priėmėme sprendimą tęsti vakcinaciją tokia pačia tvarka, kokia buvo iki šiol. Tai reiškia, kad šią vakciną galės rinktis visi gyventojai, vyresni nei 18 metų“, – ketvirtadienį sakė SAM atstovė.

Ji teigė, jog riboti amžiaus nerekomenduoja ir Europos vaistų agentūra. Ji pateikė išvadą, kad jos vakcinos nauda viršija visas rizikas.

„Labai svarbu tęsti skiepijimą šia ir kitomis vakcinomis“, - pabrėžė J. Grebenkovienė.

SAM kanclerė pabrėžė, kad pagrindinė priežastis priimti tokį sprendimą buvo epidemiologinė situacija šalyje.

„Jaunėja gyventojų amžius, kurie užsikrečia, matome jaunėjantį amžių ligoninėse. Atsižvelgdami į šią tendenciją priėmėme šį sprendimą“, - aiškino SAM atstovė.

Ji teigė, kad SAM sprendimas galėtų būti persvarstomas pagerėjus epidemiologinei situacijai.

„Taip, be abejo, gerėjant šalyje situacijai, šis sprendimas gali būti persvarstytas. Atitinkamai vertinsime situaciją, nepageidaujamas reakcijas“, - sakė J. Grebenkovienė.

Sergamumas išlieka didelis

Lietuvoje 14 dienų sergamumas COVID-19 liga šiandien siekia 583 atvejus 100 tūkst. gyventojų, per dieną nustatoma daugiau nei tūkstantis naujų susirgimų, kasdien miršta nuo keliolikos iki kelių dešimčių šia liga sergančių žmonių. Nors situaciją dėl ligoninių lovų užimtumo pavyko stabilizuoti, nerimą kelia tai, kad į ligonines patenka vis jaunesni gyventojai, sergantys COVID-19 liga.

SAM pabrėžė, kad naujausias Airijoje atliktas tyrimas rodo, kad 1 mln. „Vaxzevria“ vakcina paskiepytų gyventojų tenka 4-10 itin retų šalutinių poveikių ir viena mirtis. Lietuvoje šia vakcina paskiepyta 270 tūkst. gyventojų, atitinkamai mažesnis yra ir galimų itin retų poveikių skaičius.

Skiepijant „Vaxzevria“ vakcina SAM ir toliau rekomenduoja daryti 12 savaičių pertrauką tarp pirmos ir antros vakcinos dozės. Tyrimai parodė, kad po ilgesnės pertraukos žmogaus organizme formuojasi daugiau antikūnų ir susidaro tvirtesnis imunitetas – šitaip užtikrinama didžiausia vakcinos nauda.

Jeigu ilgesnė pertrauka daro neigiamą įtaką asmens vykdomai veiklai, vakcinacijos centras antrą „Vaxzevria“ vakcinos dozę gali skirti anksčiau, gamintojo siūlomu 4-12 savaičių intervalu. Tačiau gyventojai raginami objektyviai įvertinti poreikį trumpinti laiką tarp pirmos ir antros dozės ir rinktis jų sveikatai naudingiausią sprendimą, teigiama pranešime spaudai.

Sprendė dėl jaunesnių žmonių skiepijimo

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) sprendė, ar gamintojo „AstraZeneca“ vakcinomis nuo COVID-19 neskiepyti jaunesnių žmonių, rašė BNS.

Pirmadienį Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus vyresnioji patarėja Rugilė Pilvinienė pranešė, kad Lietuvoje registruoti pirmieji du neįprastų kraujo krešulių atvejai žmonėms, paskiepytiems „AstraZeneca“ vakcina.

„Trombocitopenija su tromboze, būtent sagitalinio sinuso tromboze – sagitalinis sinusas yra labai stambi galvos smegenų vena – buvo du atvejai. Abu atvejai jauniems žmonėms – 27 ir 30 metų“, – sakė ji.

R. Pilvinienės teigimu, vienas žmogus jau pasveiko, kitas – dar gydomas ligoninėje. Vaistų kontrolės tarnybos atstovė taip pat teigė, kad balandį registruoti dar keli trombozės atvejai.

Europos vaistų agentūra (EVA) balandžio pradžioje pareiškė, kad neįprastų kraujo krešulių susidarymas turėtų būti pažymėtas kaip „labai retas“ „AstraZeneca“ vakcinos nuo koronaviruso šalutinis poveikis.

Anot EVA, „AstraZeneca“ vakcinos nauda didėja su skiepijamų asmenų amžiumi ir prastėjant epidemiologinei situacijai šalyse.

Tačiau jaunesnių – 20–29 ir 30–39 metų – žmonių skiepijimas šia vakcina gali būti persvarstytas atsižvelgiant į sergamumą šalyje, gydymą ligoninėse ir kitų vakcinų prieinamumą.

J. Grebenkovienė spaudos konferencijoje teigė, jog dabartinį Lietuvos vakcinų krepšelį greitu metu galėtų papildyti „CureVac“ ir „Novavax“, laukiama jų vertinimo rezultato.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (203)