Diskutuojama, ar toks tarpas logiškas? Juk, kol asmuo nepasiskiepija abiem vakcinos dozėmis, grįžęs iš užsienio privalės izoliuotis, o laukti antros dozės tenka net kelis mėnesius.

Portalas „Delfi“ jau rašė, kad klausimų apie tarpą tarp dviejų „Vaxzevria“ vakcinų dozių yra sulaukęs ir Nacionalinio vėžio instituto onkoimunologas biomedicinos mokslų daktaras Marius Strioga.

Sveikatos apsaugos ministerijos „Facebook“ ir „YouTube“ kanalo kassavaitinėje rubrikoje „Petys už laisvę“ žiūrovė klausė: „Buvau paskiepyta „AstraZeneca“ vakcina kovo 5 d. Ar teisingai paskirta antrojo skiepo data birželio 5 d.? Tarpas tarp skiepų bus 13 savaičių“.

Panašūs klausimai kilo ne vienam, paskiepytajam minėtąja vakcina, nes tarpas tarp skiepų kitomis vakcinomis yra mažesnis.

Marius Strioga

Tada M. Strioga nuramino: „Pagal „AstraZeneca“ vakcinos tyrimus rekomenduojama antrąją vakcinos dozę skiepyti po 90 dienų, nes po šio laiko autoimuninis atsakas, susidaręs po pirmosios dozės, pradeda silpti.

Ar [praeis] 12, ar 13 savaičių – esminio skirtumo nėra. Taip, tai yra racionalus laikas ir atminties imuninis atsakas tikrai bus suaktyvintas. Nors idealiausiu atveju tai turėtų būti atlikta po 90 dienų, tačiau, esant intensyviai vakcinacijos programai, tai ne visada pavyksta pasiekti“.

Ar nebūtų galima šio tarpo trumpinti, juolab, kad dėl to žmonėms kyla nemažai nepatogumų? Tokį klausimą uždavėme užkrečiamųjų ligų specialistui profesoriui Sauliui Čaplinskui.

„Yra keli aspektai. Tyrimų metu buvo nustatyta, kad jau po vienos vakcinos dozės praėjus porai savaičių gauname gerą imuninį atsaką ir jis nepakitęs išlieka gana ilgą laiką. Kai gaunama antra dozė, tas atsakas būna dar labiau sustiprinamas, plius prasitęsia jo galiojimo laikas. Tokiu atveju antro skiepo pridėtinė vertė bus tuo didesnė, kuo jis bus suleistas vėliau, bet ne per vėlai.

Užtat kai kur ir sakoma, kad ankstinti tam tikruose rėmuose, jeigu neklystu, nuo 14 iki 12 savaičių, galima, jeigu yra tam kitos indikacijos, pvz., artėja kelionė ar egzaminai. Svarbiausia jokiais būdais nepraleisti antrojo skiepo tada, kada jis jau rekomenduojamas – po 12 savaičių, bet ne vėliau“, – paaiškino S. Čaplinskas.

COVID-19 vakcinos

Profesorius pastebėjo, kad net ir pasiskiepijus imunitetas vis tiek kada nors nusilps, tad reikės revakcinuotis.

„Logiška, kad kuo vėliau, bet ne per vėlai, bus suleista antra dozė, tuo ilgiau išliks tas imunitetas paskui.

Reiškia, trečia dozė, kuri jau aišku, kad bus neišvengiama (ji bus sustiprinanti imunitetą dozė), galės būti vėliau suleista. Kiek tas vėliau, eigoje bus matyti: ar galės praeiti 8, 9 ar 12 mėnesių“, – sakė pašnekovas.

Vis dėlto, kodėl tarpas tarp kitų vakcinų dviejų dozių yra gerokai mažesnis? Profesorius teigė, kad taip yra, nes klinikinių tyrimų metu nustatyta, kad toks jis bus efektyviausias. Tarpas esą priklauso ir nuo vakcinos pobūdžio, ir nuo platformos, kuria ji išbandoma.

Pasidomėjus, ar gali būti, kad paskiepytiems dviem „Comirnaty“ ar „Moderna“ vakcinų dozėmis dėl mažesnio tarpo tarp jų revakcinuotis trečiąja doze reikės anksčiau, S. Čaplinskas neneigė, kad tai tikėtina: „Galbūt kokiu mėnesiu-kitu ir anksčiau. Kol kas neaišku, bet prie visų vakcinų reikės revakcinuotis.

Kiekvienas žmogus galės ir turės monitoruoti, kada jam maždaug reikės revakcinuotis, priklausomai nuo to, kiek pas jį išliks imuniteto. Geriausiai tai parodys antikūnų titras“, – kalbėjo mokslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (175)