Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtomis Darbo kodekso pataisomis numatoma subsidiari rangovo, jei darbdavys yra subrangovas, atsakomybė už darbo užmokesčio, įskaitant padidintą apmokėjimą už viršvalandinį darbą, darbą naktį, poilsio ir švenčių dienomis, mokėjimą darbuotojui, kai jis dirba darbus, nustatytus Statybos įstatyme.

Kitaip tariant, nors už piniginių įsipareigojimų, susijusių su darbo užmokesčiu, įvykdymą atsakingas darbdavys, tačiau darbdaviui neįvykdžius šios pareigos ar ją įvykdžius iš dalies, darbuotojas galės reikalauti ją įvykdyti, kreipdamasis į darbo ginčų komisiją, o atsakovais nurodydamas ne tik darbdavį, bet ir rangovą. Iki šiol tokia rangovo subsidiari atsakomybė buvo numatyta tik tuo atveju, kai dirba komandiruotas darbuotojas, o subrangos paslaugas teikia užsienio paslaugų teikėjas.

„Pakeitimai turės teigiamą poveikį sąžiningo, atsakingo ir skaidraus verslo plėtrai. Esant subrangos teisiniams santykiams, tiek užsienio paslaugų teikėjai, tiek Lietuvos paslaugų teikėjai galės teikti paslaugas vienodomis sąlygomis. Bus sudarytos tokios pačios galimybės tiek komandiruotam darbuotojui, tiek vietos darbuotojui kreiptis dėl darbdavio, jei jis – subrangovas, nesumokėto darbo užmokesčio į darbo ginčus nagrinėjančią instituciją“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Įstatymo projektas taip pat skatins rangovus atidžiau rinktis subrangovus, vadovautis papildomais atrankos kriterijais, įvertinti tiekimo grandinę ir galimas rizikas.

Sumažės administracinė našta užsienio paslaugų teikėjams, komandiruojantiems darbuotojus dirbti Lietuvoje, nes jiems nereikės teikti informacijos apie šiems darbuotojams sudaromas darbo sąlygas, įsipareigojimus, kvalifikaciją ir kita, nebus prašoma pateikti informaciją apie paslaugų gavėją.

Siūloma, kad nuostatos, susijusios su patikslintais mažesniais reikalavimais teikti informaciją apie komandiruotą darbuotoją įsigaliotų 2021 m. rugpjūčio 1 d., nuostatos, susijusios su subsidiaria rangovo atsakomybe, – 2021 m. lapkričio 1 d.

Šiais Darbo kodekso pakeitimais perkeliamos Darbuotojų komandiravimo įgyvendinimo direktyvos nuostatos į nacionalinę teisę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)