Moters artimieji žada kreiptis į prokuratūrą, kad ši surastų kaltininkus ir juos nubaustų. O buvusi mirusios gydytojos darbovietė, Šiaulių ligoninė, prašo nuo komentarų susilaikyti ir priduria, kad medikė dėl šiurkščių darbo pažeidimų buvo atleista.

Dauguma Respublikinės Šiaulių ligoninės medikų žinią, kad jauna kolegė – gydytoja anesteziologė-reanimatologė – pasitraukė iš gyvenimo, išgirdo pirmadienį rytą. Ji rasta savo namuose Kaune.

„Patys gražiausi atsiminimai ir kaip apie gydytoją, ir kaip apie žmogų“, – LNK sakė buvusi kolegė.

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas teigė, jog labai liūdna.

„Labai liūdna. Ir dėl jos, ir dėl visos šeimos. Nežinau tikrų priežasčių, bet kai, rodos, 36 metų moteris nutraukia savo gyvenimą, vadinasi, ji buvo pasiekusi maksimalų tašką ir nusprendė atsikratyti tos įtampos pačiu žiauriausiu būdu“, – sakė Šiaulių miesto meras.

Kolegos teigia, kad darbe gydytoja patyrė mobingą, vadovybės spaudimą. Viešai kalbėti apie tai jie atsisako, bet pranešė Seimo narei Jurgitai Sejonienei. Ji pirmoji paskelbė apie netektį savo feisbuko paskyroje.

„Žinau, kad nusižudė jauna gydytoja. Žinau, kad artimieji kreipsis į prokuratūrą. O kolegos, aišku, bijo kalbėti, tas yra natūralu“, – LNK sakė konservatorė J. Sejonienė.

Medikų sąjūdžio vadovė Auristida Gerliakienė sako, kad medikės konfliktas su administracija vyko dėl neskaidrios darbo laiko apskaitos.

„Dėl neskaidrių grafikų, klastojamų ir prirašinėjamų valandų budėjimo grafikuose. Su tuo šita medikė nesutiko. Ir įvyko konfliktas su administracija, prasidėjo mobingas. Ji eidavo pas administraciją jau su advokatu. Po to buvo atleista kaltinant, kad ji klastojo dokumentus“, – aiškino A. Gerliakienė.

Neoficialiais duomenimis, medikės artimieji pareigūnams perdavė jos paliktą atsisveikinimo laišką, kuriame ji įvardijo jos patiriamo spaudimo kaltininkus. Ne vieną, o kelis Šiaulių ligoninėje vadovaujamas pareigas einančius asmenis.

Medikės šeima žada reikalauti nustatyti kaltininkus ir juos nubausti. Šiaulių ligoninė konflikto priežasčių nekomentuoja, tik patvirtina – gydytoja praėjusią savaitę atleista iš darbo.

„Gydytoja iš Šiaulių ligoninės buvo atleista dėl grubių darbo pareigų pažeidimų. Norėčiau paprašyti supratingumo ir korektiškumo mirusios gydytojos ir artimųjų atžvilgiu. Taigi šitų akcentų mes šiuo metu nekomentuosime“, – aiškino Šiaulių ligoninės atstovė Sonata Tenytė.

Kai kurių politikų nuomone, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) turėtų nedelsdama sudaryti specialią komisiją įvykio aplinkybėms tirti.

„Žinoma, kad mes nebūsime apatiški ir reaguosime. Tiesiog neturime pagrindo kalbėti apie tyrimus. Mūsų nėra pasiekusi jokia oficiali informacija, įrodymai“, – sakė sveikatos apsaugos ministro patarėja Simona Bieliūnė.

Ministerija pirmiausia lauks teisėsaugos tyrimų rezultatų. Medikų sąjūdžio vadovė sako, kad įtampa dėl darbo grafikų kyla, nes dėl nepakankamo finansavimo ligoninės priverstos nuolat taupyti.

„Tas pinigų stygius priverčia administratorius manipuliuoti finansais. Ir užsimanipuliuoja tiek, kad jų veikla tampa nusikalstama tiesiog. Manau, konfliktas, vykęs su ta darbuotoja, ir buvo dėl to, kad vyko neskaidrūs dalykai. Ji nenorėjo su tuo taikstytis“, – LNK sakė A. Gerliakienė.

Parlamentarė J. Sejonienė žada kreiptis į Darbo inspekciją, kad ši įvertintų situaciją Šiaulių ligoninėje.

„Tai, kad sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai apskritai yra labiau linkę kreiptis ne į Darbo inspekciją, bet į Generalinę prokuratūrą ir užsitikrinti pranešėjo statusą, irgi rodo, jog žmonės įbauginti“, – sakė politikė.

Žvakės prie SAM buvo dedamos prieš dvejus metus, kai iš gyvenimo dėl mobingo pasitraukė Lazdynų ligoninės medikas. Tuomet jo kolegos reikalavo kuo greičiau spręsti seną medicinos įstaigų problemą – mobingą. Anot J. Sejonienės, pastangos gerinti psichologinę ir emocinę medikų sveikatą nutrūko prasidėjus pandemijai.