Šiuo metu darželis turi septynis filialus skirtinguose miesto mikrorajonuose, redakciją pasiekusiuose liudijimuose kritika skiriama bent keturiems iš jų. Iš viso į Delfi su savo pasakojimais kreipėsi devynios mamos, nors uždarose socialinių grupių diskusijose neigiamais savo patyrimais dalijasi ir daugiau. Visos kreiptis į žiniasklaidą nusprendusios mamos redakcijai žinomos, taip pat mus pasiekė ir jų pateikti įrodymai (nuotraukos, garso įrašai).

Ištvėrė vos pusvalandį

Komentarai šio privataus darželio adresu pasipylė netrukus po to, kai viena asmeninį tinklaraštį apie vaikų auginimą vedanti tinklaraštininkė, pasidalino savo itin trumpa patirtimi viename iš darželio filialų. Įdomiausia šioje istorijoje tai, kad pasakodama savo įspūdžius moteris neįvardijo darželio pavadinimo, tačiau netruko sulaukti kitų mamų atsiliepimų su klausimais, gal tas darželis, apie kurį ji kalbėjo, vadinasi „Mažas stebuklas“.

„Atrinkau ir paskambinau į 6 netoli namų esančius darželius, laisvų vietų buvo tik viename iš jų. Nuvažiavome apžiūrėti Aismarių gatvėje esantį darželio „Mažas stebuklas“ filialą. Lokacija mums buvo nelabai patogi, o pati darželio aplinka pasirodė slogi. Iš lauko pusės net nebūčiau pagalvojus, kad tai darželis, nes nėra jokios iškabos, o nuosavame uždarame kieme – nei smėlio dėžės, nei sūpynių. Direktorės pavaduotojai pasakiau, kad mums netinka, ir kad gaila, kad nėra vietų jų Kanto al. esančiame filiale. Į ką pavaduotoja pasakė, kad vietų yra. Pasirodė keista, kad telefonu sakė, jog nėra, na bet pagalvojau, gal kažką sumaišė, juk pasitaiko. Apsidžiaugiau, kad yra vietų gerokai arčiau namų esančiame filiale, ir kitą dieną sutarėme susitikti apžiūrėti darželio.“

Po to nusprendusi dukrą leisti į šį filialą, pasakojo moteris, užtruko dar savaitę, kol pavyko susisiekti su darželio administracija, kad būtų galima pasirašyti sutartį.

Auklėtojos nurodymu, pirmą dieną darželyje ji su dukra turėjo atvykti ryte, dar prieš pusryčius. „Pasakė, kad pusryčiai 9 val. ir pasiūlė atvykti 30–15 min. iki jų. Pirmadienį atvažiavome sutartu laiku, iki pusryčių kartu su dukra pabuvau grupėje. 9 val. paaiškėjo, kad pusryčių mano dukrai neužsakė, ir pasiūlė grįžti kitą dieną. Sutartį pasirašėme ne valandinę, bet visai dienai, be to, iš anksto susisiekiau su darželio auklėtoja ir ji žinojo, kad ateisime, todėl šis momentas nelabai patiko. Kitą dieną atėjome tokiu pat laiku, pavalgėme pusryčius, pabuvome grupėje apie 15 minučių. Kažko labai blogo pasakyti negaliu, bet po dviejų dienų darželyje pagalvojau, kad tai ne tas darželis, į kurį noriu leisti savo vaiką“, – trumpą istoriją papasakojo moteris.

Jai keista pasirodė ir tai, kad po tokio trumpo laiko nutarus nutraukti sutartį ir dėl to paskambinus direktorei, ji nė kiek nepasidomėjo, dėl kokios priežasties, tik pasakė, kad moteris parašytų prašymą laisva forma.

Pasidalijusi savo patirtimi su sekėjais moteris nesitikėjo sulaukti tiek atgarsių. „Esu tinklaraštininkė, ir tiek apie darželio paieškas, tiek apie pačią patirtį naujame darželyje neminėdama jo pavadinimo, dalinausi su savo sekėjais. Po to man pradėjo eiti sekėjų žinutės su klausimais, ar tik ne darželyje „Mažas stebuklas“ turėjome tokią patirtį, nes jos susidūrė su panašiomis ir kitokiomis problemomis šioje įstaigoje“, – papasakojo ji.

Skyrė nuobaudą

Kitos su redakcija susisiekusios skaitytojos papasakojo, kad viešai pasidalijus savo nepasitenkinimu dėl higienos normų neatitikimų Fabijoniškių g. esančiame darželio filiale, iš darželio direktorės jau kitą dieną sulaukė pranešimo apie vienašališką sutarties nutraukimą.

„Vieną dieną auklėtojos mūsų „Facebook“ grupėje patalpino nuotraukas, kuriose matyti, kad grupėje – apie dvidešimt vaikų. Pasidomėjau, kad darželiui higienos pasas išduotas tik 12 vaikų. Taigi taip negalėjo būti. Paskambinusi į darželį apie tai pasiteirauti pirmiausia aš buvau aprėkta, o paskui sulaukiau pažado pasitaisyti“, – pasakojo moteris.

Asociatyvi nuotr.

Vėliau iš auklėtojos ji sužinojo, kad vaikų taip ir nesumažėjo, tiesiog buvo uždrausta vaikus fotografuoti. „Tada vėl iškėlėme šį klausimą savo tėvelių grupėje. Tačiau mūsų komentarai buvo ištrinti. O po dienos sulaukiau laiško, kad mūsų sutartis vienašališkai nutraukiama“, – pasidalijo ji.

Tokią istoriją papasakojo ir kita į tą pačią grupę savo vaiką vedusi mama. „Po susirašymo „Facebook“, kad grupėje per daug vaikų, kitą dieną susiskambinome su direktore. Ji tikino, kad problemą išspręs, tad atsisveikinome ir tiek. Tas pokalbis įvyko apie 14 val. Tą pačią dieną nuėjus pasiimti vaiko apie 16 val. auklėtoja jau pasakė, kad mums teks rinktis arba kitą filialą, arba kitą darželį, nes čia bus formuojamos grupės nuo 2 metų, o mano sūnui dar trūko poros mėnesių. Sužinojau, kad apie tai auklėtoją direktorė informavo apie 15 val., t. y. praėjus vos valandai po mudviejų pokalbio. Na, o kitą dieną iš direktorės gavau laišką, kad su mumis vienašališkai sutartis nutraukiama, ir tiek“, – papasakojo kita mama.

Abi moterys nutarė šitaip reikalo nepalikti ir kreipėsi į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, Vilniaus savivaldybę bei Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją. Patikrinimo metu nustatytas pažeidimas dėl per didelio vaikų skaičiaus darželio grupėje. „Už nustatytą visuomenės sveikatos saugos pažeidimą atsakingų asmenų traukimas administracinėn atsakomybėn bus sprendžiamas Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso nustatyta tvarka ir terminais“, – rašoma redakcijai atsiųstame NVSC atsakyme.

Pasipylė kaltinimai auklėtojoms

Pajudinus šią temą redakcija sulaukė daugybės kitų mamų komentarų apie blogą savo patirtį ir kituose šio privataus darželio filialuose.

„Kažkada netikėtai užvežusi savo vaikui sauskelnes išgirdau, kaip auklėtoja tiesiog klykė ant vaikų. Paskui man aiškino, kad ji rėkė ant vaiko su autizmo spektro sutrikimu, kuris negirdi“, – rašė viena mama ir pridūrė, kad vos per pusantrų metų, kiek teko čia vesti savo vaiką, grupėje pasikeitė trys auklėtojos ir septynios padėjėjos.

„Nebuvo tame darželyje jokio ugdymo. Nuotraukose matyti, kad vaikai nuolat žiūrėdavo filmukus, iš auklėtojų telefonų kažkokius video. Į lauką vaikai išvis neidavo, nes auklėtojos pasakė, kad nesusitvarko. Kadangi mes gyvename tame pačiame name, aš puikiai matydavau, kad vaikų lauke nėra, o grupės langai, nors vaikai tuo metu viduje, atidaryti. Nenuostabu, kad vaikas ne kartą buvo pasigavęs slogą“, – rašė kita skaitytoja.

Į S. Stanevičiaus g. esantį filialą vaiką vesti ketinusi ir ten vos dieną pabuvojusi mama pasakojo, kad ir jos pačios akivaizdoje auklėtoja nė trupučio nesistengė parodyti deramo elgesio su vaikais. „Dar nėra tekę sutikti tokio abejingo žmogaus. Požiūris į vaikus – kaip kariuomenėje. Nuolat pakeltas ir griežtas tonas, drausminimas kiekviename žingsnyje, šiurkštus elgesys. Net tuomet, kai vaikai tyrinėjo žaislus, jiems buvo pasakyta: „Padėk, neimk, negalima.“ Prie verkiančių vaikų niekas net nesivargino prieiti, nuraminti ar patenkinti jų poreikių“, – rašė ji.

Pasak moters, pamatytų vaizdų jai užteko, kad nutartų šio darželio nesirinkti. „Įsivaizduoju, kad tėvai gauna nuotraukas, kuriose jų vaikai neva lavinami ir smagiai leidžia laiką. Tačiau savo akimis pamačiau, kaip tokiai nuotraukai buvo atrinkti „patogūs vaikai“, juos greit sustatė prie stalo, nufotografavo ir tą pačią akimirką nuvijo. Kiti vaikai tuo metu sėdėjo kamputyje ir verkė, – laiške redakcijai smulkiai aprašė ji. – Taip pat keista man pasirodė tai, kai sauskelnės buvo keičiamos vidury žaidimų erdvės, paguldžius 2 metų vaiką ant vystymo lentos. Vaikai čia miegojo ant žemės ir dar sugrūsti į nenormaliai mažą patalpą. Liūdniausia, ką mačiau, kai užsiverkusiai mergaitei, kuri jau valandą sėdėjo pasodinta vežime, auklėtoja priėjusi 3 kartus pasakė: sėdėk ir kentėk. Kitam berniukui, kuris nukritęs nesugebėjo atsistoti, irgi šiurkščiai kirto: stokis, čia tau ne Turkijos kurortas.“

„Mes lankėme darželį nuo rugpjūčio iki sausio mėn. Per tą laikotarpį pasikeitė 8 auklėtojos ir auklytės. Jas pakeisdavo nieko nepranešus tėvams. Ryte ateini – yra auklėtoja, vakare – jau kita. Klausi, kodėl, kaip, kas? Sako, taip būna“, – apie situaciją Aismarių g. esančiame filiale rašė kita mama.

Į kitą Pilaitės filialą savo vaiką vedusi mama pasidalijo savo patirtimi: „Pastebėjau, kad pasiimu sūnų su nepakeistomis sauskelnėmis. O „Facebook“ grupėje kasdien tėveliai dalindavosi, kad parsiveda savo vaikus su kitų vaikų drabužiais ir su 3 dydžiais per mažomis sauskelnėmis. Kasdien vaikai pareidavo su mėlynėmis ir guzais. Aišku, mėlynės – neatskiriama vaikystės dalis, tačiau kilo klausimų, kaip tiek visi jų „užgyveno“ staiga pasikeitus auklėtojoms.“

Vos savarankiškai nusėdinčius mažylius mamos jau veda į žaidimų ir ugdymo kambarius.

Kartu su pasakojimu moteris atsiuntė garso įrašą, kuriame aiškiai girdėti, kaip auklėtoja rėkia ant vaikų. Pasak savo istorija pasidalijusios skaitytojos, šią auklėtoją direktorė iš darbo išmetė tą pačią dieną, kai tėvai surinko parašus, nors apie jos nederamą elgesį žinojo jau seniau.

Skaudžiausią istoriją papasakojo taip pat į Pilaitės filialą dukrą vedusi mama. Pasikeitus auklėtojai vaikas per itin trumpą laiką patyrė rimtų fizinių traumų: „Vieną dieną pasiėmiau dukrą su pamušta akimi. Niekas nepaaiškino, kas ir kaip jai nutiko. Dar po kiek laiko mano dukra neva pargriuvo lauke ir pradėjo šlubuoti viena koja. Vėlgi labai nesureikšminome, galvojome, viskas praeis. Galiausiai teko gultis į ligoninę, mano vos 2 metų dukrytė gavo dvi narkozes ir atlikus magnetinį rezonansą buvo nustatytas stiprus vidinio kaulo sutrenkimas. Įsivaizduokite, kaip vaikas galėjo taip susitrenkti tik bėgdamas?“

Paskui, kaip pasakojo moteris, pradėjo lįsti ir kiti galai. Vieną dieną atvykus dukros pasiimti per pietus vaikas buvo su dviem didžiuliais guzais. „Auklėtojos pasakė, kad ji atsitrenkė į spintą, kai žaidė estafetę. Bet ten yra didžiulė erdvė, spintos stovi kampe. Kita vertus, gerai, kartą atsitrenkė, tai tada žiūrėk, o dabar du guzai, – skaudžiais prisiminimais pasidalijo moteris. – Dar dukrai buvo sutrenkti šonkauliai. Paskui iš įrašų ir pasakojimų sužinojome, kad jei vaikai nemiegodavo pietų miego, ta auklėtoja juos mesdavo į lovą. Taip galėjo nutikti ir mūsų dukrai, nes ji nemėgdavo miegoti pietų miego. Tiek trumpai vaiką teleidau, o tiek visko įvyko. Tai yra baisu.“

Netrukus šios darželio grupės auklėtoja buvo atleista iš darbo už tai, kad smurtauja prieš vaikus tiek psichologiškai, tiek fiziškai. Ir nors vadovybė, kaip teigė mama, apie tai žinojo anksčiau, su darbuotoja atsisveikino tik tuomet, kai sulaukė tai įrodančių įrašų.

Dar viena mama pasidalijo atgarsiais apie Tarandėje esantį darželį: „Mano dukra ten lankė gal dvi savaites po pora valandų, tris kartus per savaitę. Po pirmų kartų ji būdavo tiesiog alkana ir irzli, galvojau, kad normalu – adaptacija. Tada prasidėjo toks dalykas: vos pamato darželio pastatą, ir ji pradeda klykti. Kartą pasiėmiau ją apdraskytą, man buvo pasakyta, kad ji nukrito, nors nagų žymių buvo net ant užpakalio, o ji dar dėvėjo sauskelnes. Tada vaikas pradėjo keistis – ėmė visko bijoti, pradėjo keltis naktimis, verkti. Paskutinis lašas buvo, kai pasiėmiau dukrytę su mėlyne, o auklėtoja net nepamatė, kada susitrenkė, nors grupėje tebuvo 6 vaikai. Na gal ir nereikėtų stebėtis – nemačiau tos auklėtojos be telefono ragelio prie ausies.“

Asociatyvi nuotr.

Darželio direktorė pateikė savo versiją

Kreipusis į darželio direktorę V. Tumienę, ji nė kiek nenustebo, mat pastarąsias kelias dienas verdanti diskusija jai puikiai žinoma. Kiekvieną viešai išsakytą neigiamą komentarą ji atrėmė savo argumentais ir visa tai pavadino aktyvia prieš darželį organizuojama šmeižti akcija. Dėl susidariusios situacijos V. Tumienė tikino jau kreipusis į teisėsaugą.

„Jau kreipiausi į teisėsaugą, nes sulaukiau daug šmeižto dėl mūsų darželiuose neva esančios vaikų nepriežiūros, dėl šiurkštaus auklėtojų elgesio. Tai yra visiškas melas, todėl aš norėsiu eiti teisiniais keliais. Taip gadinama darželio reputacija, nors pačios mamos yra pasirašiusios sutartis, kad neatliks jokių veiksmų, kas galėtų pakenkti įmonės reputacijai“, – telefonu sakė ji.

Atsakydama į viešai išsakytus komentarus V. Tumienė pirmiausia kaltino mamą, kuri, anot jos, ir pradėjo prieš darželį nukreiptą šmeižto kampaniją. „Puikiai žinau visą situaciją, pati kalbėjau su ta mama, kuri bandė vesti savo vaiką į mūsų įstaigą. Ta mama, kiek žinau, yra blogerė, turinti daug sekėjų. Pabuvus mūsų ikimokyklinėje ugdymo įstaigoje vos dvi dienas po 15 min., ji pradėjo neigiamų atsiliepimų laviną socialinių tinklų erdvėje. Ji įvardijo tris dalykus, kurie jai nepatiko mūsų darželyje: prastą komunikaciją su administracija, nepatiektus pusryčius jos dukrai, nors apie tai ji nebuvo informavusi auklėtojos, ir auklėtojų prašymą atsinešti asmeninius higienos reikmenis (seilinuką, naktipuodį, sauskelnes ir pan). Ji pasidalino šiuo atsiliepimu ir tada atsiliepė kitos mamos, kurių lūkesčiai irgi buvo nepatenkinti. Atkreipiame dėmesį, kad gerais atsiliepimais ji nesidalino ir juos ignoravo. Tai patvirtino mūsų įstaigą lankančių vaikų tėvai. Mes turime septynis filialus ir veikiame jau šešti metai, kiti tėveliai patenkinti – juk nedirbtume šitaip plačiai ir tiek ilgai, jei nebūtų viskas gerai?“ – retoriškai klausė darželio direktorė.

Anot V. Tumienės, toks puolimas jai buvo visiškai netikėtas, o įvardytos problemos ne naujiena ir kitose priešmokyklinėse įstaigose. „Aš žinau, kad kiekviename darželyje yra tokių problemų, ir mes jas sprendžiame. Pavyzdžiui, sako, kad pas mus didelė darbuotojų kaita. Taip, darbuotojai keičiasi, tačiau yra daugybė niuansų, juk darbuotojai ir tarpusavyje turi sutarti, o gal tiesiog pasikeičia žmonių gyvenimas. Iš tikro daug kas priklauso ne nuo mūsų, ir mes negalime to sustabdyti. Turime auklėtojų, kurios pas mus dirba ir po šeštus, ir po trečius metus. Joms viskas gerai, tėvai irgi patenkinti. O kai atsidaro naujas filialas, tai reikia laiko“, – aiškino darželio direktorė.

Ji atremia kaltinimus ir dėl to, kad auklėtojos galimai nederamai elgiasi su darželį lankančiais vaikais. „Netiesa, kad auklėtojos elgiasi šiurkščiai. Buvo atvejis, kai vienas pro šalį ėjęs pilietis parašė skundą Vaikų teisėms. Tas skundas buvo išnagrinėtas mūsų naudai. Gali būti, kad tas praeivis girdėjo ne mūsų darbuotojų, o kaimynų riksmus, mat šis darželis yra įsikūręs daugiaaukščio pastate. Juo labiau, kaip jis galėjo ką nors girdėti, kai darželio langas iš kiemo pusės yra net nevarstomas, mat ten yra rūbinėlė. Kitame skunde moteris rašė, kad ėjusi pro šalį taip pat išgirdo rėkiant auklėtoją, bet taip nebuvo. Skunde ji nurodė laiką – neva taip buvo po 14 val. Tuo metu mūsų vaikai miega, keliasi jie tik po 15 val. Tai kaip galėjo auklėtoja rėkti, kai vaikai miega? Mūsų įstaigos darbuotojai tikrai nerėkia ant vaikų“, – tikino V. Tumienė.

Darželio direktorė nepaneigė, kad būta problemų dėl per didelio vaikų kiekio darželio grupėse, bet patikino, kad bėdos dėl netinkamo higienos paso jau beveik išspręstos. „Kai buvo kreiptasi dėl pažeidimų, ta paraiška dėl higienos paso jau buvo pateikta. Pas mus buvo atėjusi tikrintoja ir ji užfiksavo grupėje 12 vaikų. Tuo metu mes sąraše turėjome 15 vaikų. Tai toks ir neatitikimas. NVSC mums davė laiko pasitaisyti ir mes tą padarėm. Šią savaitę jį kaip tik žadama patvirtinti ir nuo šiol minėto Fabijoniškių g. filialo grupėje galės būti 16 vaikų – toks skaičius atitinka pagal amžiaus grupę. Anksčiau šią grupę lankė vaikai nuo metų iki 6 m., o dabar tie vaikai jau užaugo ir bus grupė nuo 2 iki 6 metų“, – tikino darželio direktorė.

Ji kategoriškai atmetė kaltinimus, kad dėl to piktybiškai su keliomis šeimomis vienašališkai nutraukė sutartis. V. Tumienės tvirtinimu, taip įvyko dėl to, kad tėvai paprasčiausiai nesutiko kartu prieiti siūlomą kompromisą: „Netiesa, kad išprašėm iš darželio. Pačios tos mamos mūsų reikalavo iš darželio pašalinti kitus vaikus, kad vaikų skaičius galėtų atitikti normas. Aš joms pasakiau, kad negaliu to padaryti, paprašiau palaukti, kol pabaigsim tvarkytis higienos pasą. Tačiau jos ir toliau spaudė išmesti kitus vaikus. Ištisai turėjome klausyti kažkokių priekaištų. Ir jei ta diskusija niekur neveda, tai kas belieka?“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)