Artėjant atostogų sezonui ne vienam kilo ir klausimas, ar Galimybių pasas suteiks ir galimybę keliaujantiems svetur grįžus nesiizoliuoti, jeigu jie yra paskiepyti viena, o ne dviem gamintojo „AstraZeneca“ vakcinos „Vaxzevria“ dozėmis.

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio patarėja ryšiams su visuomene Aistė Šuksta portalui „Delfi“ paaiškino, kad Galimybių pasas yra ne apie keliones, bet apie galimybes šalies viduje, tad jį turintiems izoliacijos grįžus iš užsienio išimtis po pirmosios „Vaxzevria“ dozės netaikoma.

„Galimybių pasas galioja tik nacionaliniu lygmeniu. Jis galioja tik Lietuvoje ir negalioja nei važiuojant į užsienį, nei grįžus iš užsienio. Galimybių pasas neteikia jokių galimybių, kalbant apie izoliavimąsi. Čia kalbama apie papildomas veiklas, kurias galės vykdyti žmonės ir po pirmosios vakcinos dozės praėjus keturioms savaitėms“, – paaiškino ministro patarėja.

Pašnekovė pridūrė, kad Galimybių pasas po pirmos „Vaxzevria“ vakcinos dozės šalies viduje suteikia tiek pat laisvių, kaip ir pasiskiepijusems pilna schema kitomis vakcinomis (tai yra, po dviejų „Comirnaty“ ir „Moderna“ dozių bei po vienos „Janssen“ vakcinos dozės). Bet, kalbant apie keliones, Galimybių pasas neveikia.

„Galimybių pasas galioja tik nacionaliniu lygmeniu. Jis galioja tik Lietuvoje ir negalioja nei važiuojant į užsienį, nei grįžus iš užsienio. Galimybių pasas neteikia jokių galimybių, kalbant apie izoliavimąsi. Čia kalbama apie papildomas veiklas, kurias galės vykdyti žmonės ir po pirmosios vakcinos dozės praėjus keturioms savaitėms“, – paaiškino pašnekovė.

Paskiepytiems pilna vakcinavimo schema, kaip nurodo gamintojas, grįžus iš užsienio izoliuotis nereikia. Jei asmuo yra gavęs tik vieną vakcinos dozę (galioja „Comirnaty“, „Moderna“ ir „Vaxzevria“ vakcinoms) – izoliacijos išimtis netaikoma.

Lietuvos oro uostai atnaujina operacijų valdymo sistemą

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus specialistai taip pat patvirtino, kad Galimybių pasas nesuteiks jokių privilegijų keliautojams į kitas šalis.

„Keliaujant į kitas užsienio valstybes reikėtų atsižvelgti į konkrečios užsienio valstybės keliautojams keliamus reikalavimus dėl COVID-19.

Pagal šiuo metu galiojančius reikalavimus, iš užsienio valstybių į Lietuvą grįžę žmonės, jeigu jie nėra vakcinuoti, turi izoliuotis. Jie galės naudotis Galimybių pasu tik pasibaigus saviizoliacijos terminui. Iš užsienio valstybių į Lietuvą grįžusiems vakcinuotiems žmonėms, kurie yra pilnai vakcinuoti, saviizoliacija netaikoma“, – paaiškino ministerijos atstovai.

Pasak jų, nesiizoliuoti bus galima tik Europos Sąjungos „žaliojo“ paso turėtojams. Šio paso tikslas, pasak ministerijos atstovų, – ir bus „palengvinti ir užtikrinti saugų keliavimą tarp valstybių. Lietuvoje įsigaliosiantis Galimybių pasas yra skirtas atverti veiklas mūsų valstybės viduje“.

Europos Sąjungos aukšto rango pareigūnai ne kartą sakė, kad vadinamasis „žaliasis“ pasas galėtų būti patvirtintas birželį, prasidedant vasaros atostogų sezonui. Į sertifikatą siūloma įtraukti skiepus, nepriklausančius Europos Komisijos vakcinų portfeliui, bet tik tuo atveju, jeigu vakcinos patvirtintos ES.

Keleivių COVID-19 testavimo paslaugų oro uostuose pristatymas

Galimybių pasas Lietuvoje pradės veikti nuo gegužės 24 dienos. Tokį sprendimą praėjusį trečiadienį priėmė Vyriausybė.

Kas galės pasinaudoti Galimybių pasu?

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) registruotame karantino pakeitimo dokumente nurodoma, kad Galimybių pasu galės naudotis paskiepyti asmenys:

  • praėjus 1 savaitei po „Comirnaty“ ar „COVID–19 Vaccine Moderna“ vakcinos antrosios dozės suleidimo pagal skiepijimo schemą;
  • praėjus 4 savaitėms po „COVID–19 Vaccine Janssen“ vakcinos dozės suleidimo;
  • praėjus 4 savaitėms po pirmos „Vaxzevria“ vakcinos dozės suleidimo, bet ne ilgiau kaip praėjus 12 savaičių;
  • po antros „Vaxzevria“ vakcinos dozės suleidimo pagal skiepijimo schemą;


Taip pat galimybių pasu galės naudotis tie, kurie:

  • persirgo COVID–19 liga ir diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu SARS–CoV–2 PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu, o nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 180 dienų (bet ne anksčiau nei asmeniui baigėsi paskirtos izoliacijos terminas);
  • turi ne anksčiau nei prieš 24 valandas skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento atliktą COVID–19 tyrimą (SARS–CoV–2 PGR tyrimą ar antigeno testą) ir gautą neigiamą atsakymą;
  • yra vaikai iki 16 metų.


Ką bus galima su Galimybių pasu daryti?

SAM nurodo, kad siūloma minėtų asmenų atžvilgiu taikyti šias švelnesnes karantino režimo priemones:

  • būtų leidžiama burtis viešose erdvėse po dešimt asmenų, kai kitais atvejais šis skaičius yra perpus mažesnis, tai galiotų ir asmeninėms šventėms;
  • imunitetą turintys asmenys galėtų teikti kontaktines paslaugas valstybės ir savivaldybių institucijose;
  • su galimybių pasu nebebūtų taikomas reikalavimas viename kambaryje, teikiant apgyvendinimo paslaugas, apgyvendinti tik tos pačios šeimos narius;
  • numatyta leisti keliones pramoginiais laivais: jose galėtų dalyvauti ne daugiau dešimties žmonių arba neribojamas kiekis dalyvių, atitinkančių galimybių paso kriterijus;
  • viešojo maitinimo įstaigos, restoranai, kavinės, barai, lošimo vietos ir lažybų punktai taip pat galėtų teikti paslaugas viduje asmenims, turintiems galimybių pasą. Kol kas siūloma darbo laiką riboti iki 21 valandos;
  • galimybių paso reikalavimus atitinkantiems žmonėms būtų leidžiama rengti iki 500 žiūrovų turinčius renginius tiek uždarose, tiek atvirose vietose. Jie privalėtų užimti sėdimas vietas ir užimti ne daugiau kaip 75 proc. jų. Šiuo metu leidžiami renginiai tik iki 150 žmonių, užimant ne daugiau trečdalio vietų.


Tiesa, kaip Vyriausybės posėdyje minėjo ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, gerėjant epidemiologinei situacijai, šie pakeitimai galėtų būti dar labiau laisvinami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (469)