Propagandą tyrinėjantys specialistai turi gerų ir blogų žinių. Rusijos pasirinkti taikiniai jau kuris laikas nesikeičia. Dezinformacija beatodairiškai skleidžiama apie Lietuvos laisvės kovas, narystę NATO, Sausio 13–osios bylą ir kitus jautrius istorinius momentus.

Anot politikų, tai, kad Kremlius ieško, bet nesuranda naujų savo propagandos kanalų yra gerai. Tačiau pietryčių Lietuvoje gyvenančių žmonių aklas pasitikėjimas rusiškomis televizijomis yra aštrėjanti problema. Politikai neatmeta, kad tą padėtų spręsti specialiai Vilniaus kraštui sukurta televizija.

„Ir šia prasme esminis dalykas yra tai, kad reikia kurti kuo daugiau informacini alternatyvų. Jeigu jų bus daugiau, bus didesnė galimybė rinktis. Vis tik matosi, kad tie žmonės, kurie žiūri rusišką televiziją, bet žiūri ir kitas – jau jų pozicija nėra jau taip atitinkanti Rusijos pasaulėžiūrą“, – „Info dienai“ sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Mokslininkai sako, kad lenkiškai kalbantiems lietuviams jau siūlomi net 6 kanalai lenkų kalba. Tačiau jie vis tiek mieliau renkasi rusiškas programas.

„Ten jiems pateikiama medžiaga yra įdomesnė ir priimtinesnė. Automatiškai mes turėtume galvoti ir pereiti į aukštesnį lygį – pasiūlyti pietryčių Lietuvos gyventojams tai, kas priverstų juos įsijungti tą kanalą. Nes dabar ką mes pateikiame yra daug, įvairu, bet nelabai jiems patrauklu. Konkurencinėje kovoje jie pralaimi“, – teigė Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentas Mantas Martišius.

Rusai lietuvius prie savo televizijos kanalų prikausto pasiūlė lengvo turinio pramogas. O tarp jų įpina ir propagandines žinutes.

„Žmonės čia sulaukia labiau „Sputnik V“, nei vakarietiškų skiepų“, – apie tokių žinučių daromą įtaką pasakojo Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Gediminas Kazėnas.

„Tas akivaizdžiai liudija apie valstybinės žiniasklaidos, lietuviškos žiniasklaidos nebuvimą, ar per mažą egzistavimą šiame regione“, – sakė jis.

Tačiau Kultūros komiteto vadovo nuomone ne pramogų ir ne naujos televizijos reikia lenkakalbiams. Nuo propagandinio puolimo, anot Vytauto Juozapaičio apsaugos nebent švietimas.

„Teko gyvenime susidurti, ten mokantis, dirbant ir dėstant. Skiriamas labai mažas dėmesys arba visai jo neskiriama tokiems dalykams, paliekant tai viešajai erdvei. O tai jau yra problema“, – tikino Seimo narys V. Juozapaitis.

6 Lenkijos televizijos kanalai pietryčių Lietuvos gyventojams retransliuojami nuo 2018 metų. Tuo metu Suvalkų krašte, kuriame gyvena didžioji dalis Lenkijos lietuvių, per televizorių gali žiūrėti tik vieną televizijos programą lietuviškai – LRT Lituanica.