„Bendrosios rinkos atvirumas yra didžiausias mūsų turtas, tačiau atvirumui reikia sąžiningumo“, – pristatydama šį dokumentą spaudos konferencijoje kalbėjo ES konkurencijos komisarė Margrethe Vestager.

Siūlomas reglamentas suteiktų teisę EK tirti ES nepriklausančios šalies valstybinį finansinį dalyvavimą įmonėse, vykdančiose ekonominę veiklą ES, ir prireikus šalinti dėl to rinką iškraipančius padarinius, teigiama EK pranešime spaudai.

M. Vestager paaiškino, kad Europos Sąjungoje jau daugiau nei 60 metų veikia valstybinės pagalbos įmonėms kontrolės sistema. Tai užkerta kelią subsidijų lenktynėms tarp Bendrijos narių, tačiau ši sistema netaikoma ES rinkoje veikiančioms kitų šalių įmonėms. Naujosiomis taisyklėmis siekiama užkirsti kelią tokiai konkurenciją iškraipančiai praktikai.

Kitas EK viceprezidentas, ES ekonomiką ir prekybą kuruojantis Valdis Dombrovskis pabrėžė, jog „nesąžiningi subsidijų suformuojami pranašumai jau seniai tapo tarptautinės konkurencijos rykšte“.

Jo žodžiais, valstybinės subsidijos iškreipia rinkos mechanizmų veikimą ir suteikia jų gaunančioms bendrovėms konkurencinį pranašumą dėl to, o ne dėl jų produkcijos kokybės ar inovacijų.

„Naujasis reglamentas suvienodins žaidimo taisykles ES rinkoje ir prisidės prie teigiamų permainų, kartu išlaikant atvirumą“, – sakė V. Dombrovskis.

Savo ruožtu ES vidaus rinkos komisaras Thierry Bretonas (Tjeri Bretonas) pridūrė, kad kiekvienas aktyviai dalyvaujantis ES bendrojoje rinkoje, investuojantis Europoje ar pretenduojantis į projektus, finansuojamus valstybių per viešųjų pirkimų konkursus, privalo laikytis ES taisyklių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)