Pagrindinis ergonomikos tikslas – užtikrinti efektyvų, saugų ir patogų darbo procesą, t. y., sukurti tokias darbo sąlygas, kurios prisidėtų prie nuovargio mažinimo bei sveikatos išsaugojimo. Todėl įsirenginėjant ergonomišką darbo vietą svarbiausiais aspektais tampa racionalus erdvės išplanavimas ir individualiai pritaikomų baldų pasirinkimas.

Kaip pastebi biuro baldų įmonės „Narbutas Lietuva“ marketingo vadovė Gabrielė Vaitonytė-Galdikienė, savo savijauta bei sveikata besirūpinantys klientai dairosi į šiuolaikinius sprendimus ir investuoja į kokybiškus, geriausią ergonomiką užtikrinančius darbo baldus.

„Tinkamai parinktas stalas ir kėdė tampa esminiais elementais, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį, kuriant darbo vietą tiek biure, tiek namuose. Reguliuojamo aukščio stalų kainos yra tikrai prieinamos, todėl beveik visi, norintys kokybiškos ir ergonomiškos darbo vietos, renkasi būtent šį variantą. Esame ekspertai šioje srityje, todėl ne tik padedame pasirinkti geriausius sprendimus, bet ir, bendradarbiaudami su kineziterapeutais, konsultuojame biurus įsirenginėjančias įmones, patariame, kaip teisingai susireguliuoti baldus ir juos pritaikyti savo poreikiams“ – sako kompanijos „Narbutas Lietuva“ atstovė.

Evaldo Lasio nuotr.

Šiuolaikiškas sprendimas – reguliuojamo aukščio stalas

Žvelgiant iš ergonomikos prizmės, populiariausiu ir sveikatai naudingiausiu sprendimu, kuriant darbo vietą, tampa taip vadinami „sėsk-stok“ reguliuojamo aukščio stalai, leidžiantys darbo vietą pritaikyti pagal individualius poreikius.

„Šių stalų savo asortimente turime įvairių: platus dydžių ir medžiagiškumo pasirinkimas leidžia tokį stalą lengvai pritaikyti bet kokio biuro ar namų interjere, – pasakoja tarptautinės biuro baldų įmonės „Narbutas Lietuva“ marketingo vadovė. – Didžiausiu „sėsk-stok“ stalų privalumu tampa galimybė reguliuoti stalo aukštį tiek dirbant sėdomis, tiek stovint. Atsižvelgdami į savo poreikius, klientai gali rinktis dviejų arba trijų pakopų kolonų stalus. Stalai su dviejų lygių kolonomis gali pasiekti nuo 723 mm iki 1193 mm aukštį, o trijų lygių – nuo 642 mm iki 1292 mm. Reguliuojamo aukščio stalai nusileidžia iki pakankamai žemo lygmens, tad tokiu stalu gali naudotis ne tik suaugusieji, bet ir vaikai.“

Sėsk-stok stalai turi unikalią aukščio reguliavimo funkciją, kuria naudojantis, lengvai – vos vienu mygtuko paspaudimu – parinksite tokį stalo aukštį, koks jums yra patogiausias ir tinkamiausias.

Dirbant atsistojus, stalas turi būti pakeltas tiek, kad padėjus rankas ant stalviršio alkūnės būtų sulenktos 90 laipsnių kampu, pečiai nebūtų pakelti, o galva išliktų tiesi. Norėdami pritaikyti stalą sėdimoje pozicijoje, vadovaukitės tais pačiais jau minėtais principais – alkūnes laikykite 90 laipsnių kampu, nekelkite pečių, ant stalo pastatyto monitoriaus aukštį sureguliuokite taip, kad žiūrėtume tiesiai. Teisinga laikysena apsaugos jūsų nugaros, juosmens, pečių, bei kaklo raumenis nuo įtampos, po darbo dienos jausitės mažiau pavargę.

Specialistė atkreipia dėmesį, kad dirbant prie „sėsk-stok“ stalo rekomenduojama reguliariai keisti pozicijas – kelias valandas padirbėjus sėdomis, patartina pasikelti stalo paviršių į tinkamą aukštį ir padirbėti stovint. Šiuo atveju labai svarbu pasirinkti teisingą stovėjimo pozą: pėdos turi būti pečių plotyje, išlaikant tolygų kūno svorio pasiskirstymą. Pėdų poziciją taip pat galite paįvairinti vieną pėdą padėdami pirmyn, kitą atgal. Rekomenduojama stovimoje padėtyje dirbti ne ilgiau kaip 15 minučių per valandą.

Evaldo Lasio nuotr.

Ergonomiška kėdė – komfortas visam kūnui

Didžiąją laiko dalį dirbame sėdomis, tačiau po darbo dienos neretai jaučiame fizinį nuovargį ir kūno skausmus. Tai – netinkamos sėdėjimo padėties pasekmės. Viena iš esminių prielaidų taisyklingai sėdėsenai ir gerai savijautai – ergonomiška darbo kėdė.

„Ergonomiškos kėdės gaminamos pagal žmogaus kūno anatomiją, tačiau kiekvieno mūsų kūnas yra individualus, todėl naudinga tokia kėdė tik ją teisingai sureguliavus, – pastebi platų ergonomiškų kėdžių asortimentą siūlančios kompanijos „Narbutas Lietuva“ marketingo vadovė G. Vaitonytė-Galdikienė. – Rinkdamiesi ergonomišką kėdę pirmiausia atsižvelkite į esminius funkcionalumus – galimybę reguliuoti sėdynės aukštį, nugaros atlošą, juosmens atramą ir porankius. Visos šios funkcijos padės išlaikyti taisyklingą kūno padėtį, sumažins apkrovą raumenims, sąnariams ir kraujotakai.“

Norėdami tinkamai sureguliuoti kėdę, pirmiausia atsižvelkite į sėdėjimo aukštį: kėdės sėdynė turėtų būti tokiame aukštyje, kad į žemę remtumėtės pilnomis pėdomis, o per kelių sulinkimą susidarytų 90 laipsnių kampas – taip užtikrinsite gerą kraujo apytaką. Jei sėdynės gylis reguliuojamas, pasinaudokite keturių pirštų taisykle: tarp sėdynės krašto ir jūsų kelių tarpo turėtų tilpti keturi rankos pirštai. Tokia padėtis laikoma optimalia jūsų laikysenai.

Reguliuojant porankių aukštį, alkūnių padėtis, pasidėjus rankas ant stalo, turėtų sudaryti 90 laipsnių kampą. Alkūnės turi būti pečių plotyje, o dilbiai – lygiagrečiai. Porankiais galite prailginti stalo ilgį arba juos pakišti po stalu, jei mėgstate sėdėti prisistūmę arčiau ir rankas laikyti ant darbo stalo.

Siekiant sumažinti įtampą nugaros, juosmens ir pečių srityje, svarbu tinkamai susireguliuoti ir kėdės atlošą. Jis gali fiksuotis skirtingose padėtyse arba išlikti paslankus, kad patogiai atsirėmę galėtumėte nuolatos judėti – taip užtikrinsite maksimalų sėdėjimo komfortą ir naudą savo sveikatai.

Evaldo Lasio nuotr.

„Natūrali kūno būsena yra judėjimas, o ne sąstingis, todėl šiuolaikiniai ergonomiški darbo baldai yra sukurti taip, kad net ir dirbami galėtumėte nuolatos judėti. Savo klientams rekomenduojame neužfiksuoti kėdės atlošo ir laisvai judėti net ir sėdint, tačiau raginame nepamiršti, kad nugara visuomet turi būti prigludusi prie kėdės atlošo. Nugaros atlošo tamprumas ergonomiškose darbo kėdėse prisitaiko prie kūno svorio, tad net ir neužfiksavus atlošo nebūsite verčiami į priekį ar atgal iš kėdės, – sako kompanijos „Narbutas Lietuva“ marketingo vadovė G. Vaitonytė-Galdikienė. – Rūpindamiesi savo sveikata nepamirškite ir reguliarių kūnui atsipalaiduoti padedančių pertraukėlių. Kelių minučių pakaks, kad išjudintumėte sustingusius raumenis, sąnarius, pagerintumėte kraujotaką ir vėl galėtumėte produktyviai dirbti.“

Užsakymo nr.: PT_87099447