Asociacijos daug lemia

„Kas? Degtas molis?“ – labai suprantamas klausimas. Lietuviška patirtis tokia, kad molį siejame su kaimiškąja buitimi ir kultūra, šios sąsajos, tiesą sakant, šiek tiek riboja mūsų vaizduotę (tik senų plytų siena moderniame interjere jau išsikovojo savo pozicijas). Kitose šalyse terakota asocijuojasi su šiltų Viduržemio jūros kraštų namais. Arba afrikietiška egzotika – mat degtas molis laikomas ir dykumos simboliu. Tad jei atsiribotume nuo supaprastinto šios medžiagos vertinimo, nebūtų keista girdėti, kad tendencijas apibūdinantys dizaineriai tvirtina, jog šiemet terakota vėl išskirtinai madinga: ji stebėtinai puikiai dera šiuolaikiškuose interjeruose, nes yra universali ir nepriklauso vien lietuviško kaimo ar Maroko stiliui.

Terakota interjere

Įdomu

Terakota (išvertus iš lotynų kalbos šis žodis reiškia „degta žemė“) – tai degta natūralios molio spalvos porėta keramika. Terakotos istorija ilga ir turininga, iš šios medžiagos tūkstantmečius gamintos ir skulptūros, ir keraminiai indai, ir statybinės medžiagos. Jos spalva priklauso nuo geležies, kuri degant molį reaguoja su deguonimi, kiekio. Įprasta yra skaisčiai oranžinė ir raudona spalvos, tačiau terakota gali būti švelniai rausvo, pilko ar rudo atspalvių.

Išryškinti natūralumą – šiuolaikiška

Nors molis yra tokia pat sena medžiaga kaip pati žemė, menininkai ir dizaineriai nuolat randa naujų būdų jį naudoti, o medžiagos paklusnumas leidžia suteikti daiktams įvairių formų – šiuolaikiškų, jau neprimenančių senųjų puodžių amato tradicijų. Dabar itin išryškinamas terakotos natūralumas, apdailos plytelės ar interjero aksesuarai yra matiniai (skirtingai nei devintajame praeito amžiaus dešimtmetyje, kai terakota taip pat buvo populiari). Neglazūruota, matinė faktūra kontrastuoja su šaltu betonu ar plienu ir atrodo šiuolaikiškai, ypač derinama su moderniomis spalvomis ir raštais. Aksesuarai gali būti minimalistinio dizaino arba dekoruoti aukso spalva (nes, tiesą sakant, ja šiandien puošiami įvairiausių stilių objektai, ir nebūtinai siekiant prabangos efekto), o apdailos plytelės dabar yra įvairesnių formų: jei anksčiau populiariausios buvo kvadratinės, šiandien gamintojai siūlo nedidelio formato šešiakampes ar aštuoniakampes, kurios susidėlioja į išraiškingesnį raštą.

Kad terakota taps populiari, galėjai įtarti jau 2014 metais, kai Milano dizaino savaitėje buvo atiduota duoklė šiai medžiagai, artimai susijusiai su Italijos kultūra (kiekvienuose šios šalies namuose yra degto molio vaza, puodas ar stalelis). Dešimties Italijos dizainerių komanda drauge su amatininkais sukūrė „Terracotta Everyday“ kolekciją, kurią sudaro kasdieniame gyvenime naudojami objektai: vyno butelio kamštis, lauko kėdė, stalo šviestuvas, stalviršis, naudojamas kaip padėklas (Italijoje įprasta gaminti stalelius su terakotos stalviršiu ir metalinėmis kojomis), vaisių vaza, netgi citrusinių vaisių sulčiaspaudė. Dalyviai galėjo naudoti ir kitas medžiagas, tačiau svarbiausias dėmesys turėjo būti skirtas terakotai ir jos žavesiui atskleisti.

Terakota interjere

Šilti jausmai ir spalvos

Žvelgiant iš interjerų dekoro perspektyvos, galime džiaugtis terakotos sugrįžimu ir jaukia šiluma, kurios ji suteikia namams, išryškindama jų unikalumą ir subtilią eleganciją. Išraiškinga tekstūra, šilti atspalviai kelia malonių asociacijų, tad jei kuriame interjerą, kuriame norisi atsipalaiduoti ir pabėgti nuo įkyrių miesto ženklų, terakota šį išsigelbėjimą suteikia. Skirtingai nuo pastaraisiais metais interjeruose dominavusių neutralių šviesių spalvų, ji turi gilumo ir sodrumo, yra įvairiausių atspalvių: cinamono, rūdžių, ochros, blyškiai rausvo, vyno raudonumo. Gal tokių atspalvių sienos ir atrodytų per daug įkyrios, tačiau retro stiliaus vazonai tikrai neerzins. Natūralūs rusvi, raudoni ar oranžiniai atspalviai atrodo autentiškai ir universaliai, tad juos galima derinti tarpusavyje nesibaiminant, kad bus per daug margumo.

Terakota interjere

Prie terakotos itin dera grubūs natūralių atspalvių kilimėliai, geometriniai kontrastingų spalvų ornamentai, išraiškingos faktūros tapetai, lino ir vilnos tekstilė. Suvaldyti šiltus atspalvius padeda šaltas baltas fonas, augalų žaluma, gelsvi pintų aksesuarų ar sizalio kilimėlių atspalviai, mėlynos spalvos akcentai... Puikūs degto molio spalvos kompanjonai yra ir alyvuogių žalsva, šalavijų pilkšva spalvos.

Lyg saulėta pastelė

Terakota yra ne tik medžiaga, šis terminas naudojamas apibūdinti spalvai. Mūsų suvokimas, kas yra terakotos spalva, priklauso nuo patirties. Jei gyventume Ispanijoje, Italijoje ar Maroke, ją įsivaizduotume vienaip – primenančią saulės šiek tiek pablukintą cinamono rudumą. Australijoje ji asocijuojasi su oranžiniu saulėlydžiu. Tačiau interjeruose dabar terakota įgavo rausvą atspalvį – ji šiek tiek pabluko, prisitaikiusi prie tokių populiarių blyškiai rausvų, rožinių atspalvių. Tačiau nedaug. Tad kam rožinė pastelė atrodo pernelyg nuobodi ir neišraiškinga, sodresnis rusvas terakotos atspalvis patiks labiau – jis gyvybingesnis ir šiltesnis.