Išmaniųjų telefonų gamintojai nuolat konkuruoja pristatydami naujus flagmanus, o išsiskirti ir pasiūlyti išties inovatyvų produktą tampa vis sunkiau. jau seniai nėra tik įrenginys su savo pagrindinėmis funkcijomis, todėl flagmanų pozicionavimas dažniausiai remiasi į inovacijas ir pažangias galimybes, premium klasės kokybę. Varlė.lt telefonų specialistai parengė trumpą patarimų gidą apie tai, ką verta žinoti renkantis geriausius flagmanus šiais metais.

Į ką atkreipti dėmesį norint išsirinkti geriausią telefoną?

Ekranas

Ne paslaptis, kad flagmanai dažniausiai yra ir gražiausi išmanieji telefonai. Apskritai telefono dizainas šiandien daugeliui yra svarbus, juk šis įrenginys yra ko gero svarbiausias kiekvieno žmogaus aksesuaras. Jau kelis metus pastebima ekraną juosiančių rėmelio plonėjimo ar net nykimo tendencija. Taip vadinamieji berėmiai flagmanai vis dar ant bangos ir priklauso geidžiamiausių įrenginių lygai. Varlė.lt specialistai pastebi, kad berėmis ekranas turi įtakos ir vaizdo proporcijomis, kurios tokiame įrenginyje dažniausiai būna 18:9 ar 19:9. Pastebima, kad gamintojai dar neatsisako priekinių kamerų komponavimo taip vadinamuosiose „notch“ išpjovose. Kalbant apie flagmanų dizaino tendencijas, verta paminėti sulankstomus, „fold“ tipo įrenginius, kurie nepalieka abejingų ypač novatorių. Verta pastebėti, kad sulankstomą įrenginį sudėtinga pavadinti tik telefonu, nes tai labiau telefono ir planšetinio kompiuterio derinys, akivaizdžiai naikinantis aiškias ribas tarp šių dviejų prietaisų tipų. Nors sulankstomų ekranų išmanieji dar nėra tokie populiarūs ir toli gražu ne kiekvienas telefonų gamintojas gali pasigirti tokiu įrenginiu savo asortimente, tai ateities tendencija. Šiuo metu populiariausi yra „Samsung“ gamintojo „Fold“ serijos įrenginiai, tačiau tokio tipo prietaisus taip pat turi „Huawei“, „Motorola“ ir savo pirmajį sulankstomą telefoną jau anonsavo ir „Xiaomi“.

Žinoma, geriausiems flagmanams būdingos aukštos ekrano raiškos. Geriausi telefonai dabar pasižymi mažiausiai FullHD+ raiška ir vis dažniau galima sutikti modelius, kurie gali pasigirti QuadHD+ ekrano raiška. Taip pat verta paminėti, kad ko gero visi flagmanai turi HDR technologijos palaikymą. Kalbant apie ekrano atsinaujinimo dažnį, atkreiptinas dėmesys, jog čia atsiranda 90Hz ir net 120Hz reikšmės. Dar vienas dalykas, kurį galima paminėti kalbant apie flagmanų ekrano ypatybes yra tas, kad dabar vis dažniau į ekranus integruojami pirštų atspaudų skaitytuvai.

Korpusas

Dabar ko gero dažniausiai flagmanų korpusai yra gaminami iš stiklo (priekis ir galinė dalis) ir metalo (dažniausiai šoniniai rėmeliai). Plastikas, ypatingai aukščiausio lygio telefonuose, jau liko užmarštyje. Renkantis naują telefoną, rekomenduojama atkreipti dėmesį į tai ar jo korpusas yra atsparus vandeniui. Vis dėlto dar ne visi gamintojai aprūpina savo įrenginius šia savybe. Telefono atsparumas vandeniui lemia, kad naudojimasis telefonu lyjant lietui ar netyčinis jo atsidūrimas vandenyje trumpam laikui nelems jokio rimto gedimo. Siūloma rinktis modelius, kurie yra aprūpinti IP68 (atsparumas 1,5 m gylyje 30 min) apsaugos nuo vandens ir dulkių klase. Kalbant apie šiuolaikinių flagmanų jungtis, verta paminėti, kad be lizdų SIM bei microSD kortelei praktiškai visi išmanieji dabar turi C tipo USB jungtį įkrovimui arba „Apple“ įrenginių atveju – „Lightning“ jungtį. Vis rečiau telefonuose ir beje, ne tik aukščiausios klasės, galima rasti standartinę 3,5mm ausinių jungtį, o tai susiję su ypatingai sparčiai augančia belaidžių ausinių kategorija. Varlė.lt specialistai atkreipia dėmesį, kad vis rečiau naujausių telefonų komplektacijose galima rasti įkroviklius ir ausines. Šią tendenciją pradėjo „Apple“, kurių pavyzdžiu pasekė „Samsung“ ir kiti gamintojai. Tokį savo sprendimą gamintojai argumentuoja prisidėjimu prie aplinkos taršos mažinimo.


Našumas

Išmaniųjų telefonų reitingai dažnai sudaromi remiantis jų našumu ir tai visiškai suprantama, nes ieškant geriausio flagmano, tikimasi tikrai sklandžiai ir sparčiai veikiančios sistemos. Vertėtų pažymėti, kad 2020-aisiais geriausią našumą siūlė telefonai, kurie turėjo „Snapdragon 865“, „Kirin 990 5G“, „Kirin 990“, „Samsung Exynos 990“ bei „A14 Bionic“ lustus. Be našaus procesoriaus sklandžiam veikimui svarbi ir operatyviosios atminties ir saugyklos talpa bei vaizdo plokštė. Žinoma, kuo daugiau tos atminties, tuo geriau. Kalbant apie našumą, verta paminėti apie tai, kad vis daugiau atsiranda būtent žaidimams skirtų, taip vadinamųjų „gaming“ telefonų. Išmanaus telefono kaip įrenginio universalumas lemia, kad su jais darome daug įvairių dalykų ir žaidimai čia tikrai ne paskutinėje vietoje. Iš tikrųjų telefonų mobilumas lemia, kad žaisti žaidimus yra kur kas patogiau neprisirišant prie konkrečios vietos. Žaidimams skirti telefonai paprastai pasižymi galingiausiais rinkoje procesoriais, turi mažiausiai 8 GB RAM, ryškiu ekranu su sparčiu atsinaujinimo greičiu, talpia baterija, stereo garsiakalbiais. Geriausius „gaming“ telefonus šiai dienai siūlo „Lenovo“, „Asus“ ir „ZTE“.

Kameros

Kameros yra vienas svarbiausių šiuolaikinių flagmanų elementų. Vis pažangesni moduliai lemia, kad išmanieji telefonai jau seniai daugeliui atstoja fotoaparatą. Gamintojai aprūpina telefonus jau ne tik dvigubomis ar trigubomis kameromis, bet vis populiaresnės tampa ir keturgubos kameros. Varlė.lt specialistai atkreipia dėmesį, kad ieškant telefono su kokybiška kamera, svarbus ne tik megapikselių ir kameros modulių skaičius. Svarbu, kad bent vienas objektyvas pasižymėtų itin plačiu matymo kampu, t.y. būtų plačiakampis, nes toks labai praverčia fotografuojant didesnį skaičių žmonių ar peizažus. Taip pat nereikėtų didesnio megapikselių skaičiaus sieti su aukštesne nuotraukų kokybe. Čia kur kas svarbiau atkreipti dėmesį į diafragmos reikšmes, optinį vaizdo stabilizavimą ir fokusavimą. Šiuolaikinis flagmanas turėtų būti pajėgus filmuoti 4K raiškos vaizdo įrašus su 60 kadrų per sekundę sparta.

Baterijos talpa ir belaidis jungiamumas

Vis labiau plonėjantys telefonų korpusai lemia, kad baterijų talpos neauga taip greitai, kaip to norėtųsi daugeliui naudotojų. Tačiau šiuo atveju svarbu pažymėti tai, kad ne visada baterijos talpa yra tas parametras, kuris lemia ilgesnį autonominį veikimą, nes tam įtakos turi ir kiti veiksniai: ekrano ryškumas, procesorius, sistemos optimizacija. Visi geriausi flagmanai gali šiandien pasigirti greitojo įkrovimo technologija, o daugelis taip pat turi ir belaidžio įkrovimo funkciją. Beje, nemažai flagmanų šiandien turi ir belaidžio atvirkštinio įkrovimo funkciją, kuri leidžia įkrauti ne tik telefoną, bet ir kitus įrenginius, pavyzdžiui, išmaniąją apyrankę.

Šiuolaikiniai belaidžio ryšio standartai

Kiekvienas išmanusis šiandien turi Bluetooth bei Wi-Fi jungiamumo modulius. Tiesa, toks pasakymas nėra labai kažko vertas, nes abu šie moduliai jau yra sulaukę kelių versijų. Varlė.lt specialistai pažymi, kad ieškant aukštos klasės telefono su naujausiomis jungiamumo galimybėmis, reikėtų atkreipti dėmesį, kad parametruose būtų Bluetooth 5.0 bei Wi-Fi 5 (802.11ac) arba dar geriau – Wi-Fi 6 (802.11ax). Naujesnė Wi-Fi versija užtikrina geresnius greičius, didesnį stabilumą ir efektyvesnes energijos sąnaudas, o tai reiškia mažesnį baterijos eikvojimą. Taip pat flagmanas šiandien būtinai turėtų būti aprūpintas NFC moduliu, kurio dėka galima mėgautis bekontakčių mokėjimų privalumais bei lengvai suporuoti priedus, pvz. ausines.

Užsakymo nr.: PT_87095501