NYPD balandžio 22 dieną nutraukė sutartį su gamintoju „Boston Dynamics“ dėl per atstumą valdomo keturkojo roboto, kurį policija praminė „robošunimi“ (Digidog), naujienų agentūrai AFP pranešė vienas departamento atstovas.

Policija šį futuristinį keturkojį išsinuomojo pernai, o viršininkai tuomet pareiškė, kad dirbtinio intelekto valdoma mašina padės „gelbėti gyvybes, saugoti žmones ir pareigūnus“.

Tokie robotai, kurių standartinį modelį „Boston Dynamics“ vadina „Spot“, yra pajėgūs naršyti sunkiai praeinamas vietas ir išvengti kliūčių, taip pat rinkti informaciją fotografuodami ir filmuodami aplinką.

Vasarį NYPD sukėlė pasipiktinimą, kai išbandė „robošunį“ per vieną asmens sulaikymo operaciją socialinio būsto pastate Manhetene. Anksčiau šį mėnesį policija pasitelkė šią naujovę per įkaitų paėmimo incidentą Niujorko Bronkso rajone.

Kritikų nuomone, robotų naudojimas liudija apie vis didėjanti JAV policijos militarizavimą.

Kongreso narė Alexandria Ocasio-Cortez „Digidog“ pavadino „robotizuotu teritorijos stebėjimo dronu“, o Amerikos pilietinių teisių sąjunga (ACLU) išreiškė susirūpinimą, kad dirbtinis intelektas, jei nebus varžomas, kada nors galėtų savarankiškai priiminėti su teisėsaugos darbu susijusius sprendimus.

Niujorko policija

NYPD kovos su terorizmu skyriaus vadovas Johnas Milleris dienraščiui „The New York Times“ sakė, kad robotas bus grąžintas „Boston Dynamics“, nes jis tapo „taikiniu“ policijos kritikams.

Iš pradžių buvo planuojama, kad pasirašyta 94 tūkst. dolerių (78 tūkst. eurų) vertės nuomos sutartis galios iki šių metų rugpjūčio.

„Juodojo veidrodžio“ kūrėjas Charlie Brookerisanksčiau teigė, kad „Boston Dynamics“ robotai įkvėpė 2017 metais išleistą jo serialo epizodą „Metalhead“. Jame vaizduojama, kaip žlugus visuomenei pagrindiniai veikėjai mėgina pabėgti nuo agresyvių keturkojų robotų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)