Beveik 28 tūkst. narių turinčioje viešoje feisbuko grupėje „Vieningi tėvai II“, asmenys karantiną vadina getu ir ieško būdų, kaip tik nuo COVID-19 netestuoti savo vaikų. Šioje kontraversišką turinį talpinančioje grupėje atsirado ir melaginga žinutė apie COVID-19 ir skiepus nuo šios ligos. Vienas vyras pateikia argumentų, kodėl neverta skiepytis.

Klaidinanti informacija

„Sveiki, keletas mano minčių(stengiuos trumpai ir aiškiai):
1. "Skiepytis reikia dėl kitų" - jis netenka prasmės, kai skiepytas taipogi gali nešioti ligą/užkrėsti kitus. Skiepytam irgi siūloma dėvėti kaukes ir pan.

Galimybių pasas - taipogi absoliučiai beprasmis. Jis netgi žalingas, nes tokiu būdų - skaldoma/rūšiuojama visuomenė.

2. "Reikiamas antikūnių kiekis" yra labai jau kvailas dalykas. Maždaug - jei turi antikūnių - esi sveikas???? Tikrai ne. Pateiksiu pavyzdį:
Kai tarkim įsipjauname į piršta("įsivarome rakštį) - kūnas reaguoja ir didina liaukocitų skaičių ir siunčia juos kovoti su užkratu. Manote, kad žmogus sveikas tada, kai jis turi padidėjusį leukocitų skaičių??

Kur lenkiu? Aš niekada nesu skiepytas nuo gripo ir niekada nesu sirgęs juo(nors dirbu mokykloje, tarp virusų). Ištyrus mane rasime pakankamai gripo antikūnių? Ne. Tiesiog mane saugo senas geras imunitetas, apie kurį dabar pamirštama. Tai jeigu žiūrint per antikūnių kiekio prizmę - SKIEPYTIS REIKĖS VISĄ GYVENIMĄ, kad juos papildyti(įsivaryti rakštį). Dabar gaunas, kad sveikas žmogus = pavojingas žmogus“, – rašo vyras. Tokie teiginiai yra klaidinantys.

Melas


Pradėkime nuo teiginio, kad neverta skiepytis, nes vis tiek gali susirgti ar užkrėsti kitus, taip pat teks nešioti kaukę. Taip, tiesa, kad gali vis tiek COVID-19 susirgti ar užkrėsti kitą, tačiau net ir tokiu atveju skiepytis yra verta.

Štai ką apie tai teigia Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras:

„Ar persirgus COVID-19 liga ar atlikus pilną vakcinacijos kursą pagal gamintojo rekomenduojamą skiepijimo schemą, asmenys vis tiek privalo laikytis nespecifinių profilaktikos priemonių?

Taip, visi asmenys turi laikytis nespecifinių profilaktikos priemonių: dažnai plauti rankas; vėdinti patalpas; laikytis fizinio atstumo; dėvėti kaukę ar respiratorių; jei asmeniui paskirta izoliacija, tai jis turi griežtai jos laikytis. Tokių nespecifinių profilaktikos priemonių paisymas yra būtinas, nes pasiskiepijus nuo COVID-19 ligos, tikimybė susirgti išlieka, bet atliktas pilnas vakcinacijos kursas – apsaugo nuo sunkių ligos formų, hospitalizacijos ir mirties“. Šią infirmaciją ULAC išplatino pranešime spaudai apie dažniausiai užduodamus klausimus apie skiepus nuo COVID-19.

Perskaičius ULAC paaiškinimą, darosi aišku, kad nors gali užsikrėsti ar užkrėsti kitus, vakcina nuo COVID-19 asmenį gali apsaugoti nuo sunkios ligos ar net mirties.

„Skiepai yra vienas didžiausių žmonijos išradimų ir iki šiol kovai su užkrečiamosiomis ligomis efektyvesnių ir saugesnių prevencijos priemonių nei vakcinos nėra – nes tik pasiskiepijus galima sumažinti hospitalizacijų, komplikacijų ar net mirties riziką“, – toliau dėsto ULAC specialistai.

Melagiena pasidalinęs vyras taip pat klaidina žmones sakydamas, kad argumentas „reikia skiepytis dėl kitų“ yra praradęs savo vertę. Tokią mintį paneigia ULAC specialistų žodžiai, išsakyti minėtajame pranešime žiniasklaidai: „Kalbant apie vakciną nuo COVID-19 ligos, šiuo metu tai vienintelė specifinė profilaktikos priemonė galinti padėti suvaldyti pandemiją. Paskiepijus didelę dalį visuomenės ir pasiekus kolektyvinio imuniteto lygį, SARS-CoV-2 viruso plitimas gali būti suvaldytas iki pavienių ligos atvejų. Tikėtina, kad COVID-19 liga ir toliau cirkuliuos visuomenėje, tačiau esant pakankamoms skiepijimo aprėptims, ateityje bus galima išvengti pandeminio COVID-19 ligos plitimo“.

Taip pat feisbuko įrašą paskelbęs žmogus platina klaidinančią informaciją apie žmogaus imunitetą.

Stiprų bendrąjį imunitetą turintis žmogus turėtų džiaugtis, tačiau ir jis gali būti pažeidžiamas susidūrus su COVID-19 sukeliančiu virusu, o užsikrėtęs – užkrėsti ir kitus, jeigu nėra laikomasi prevencinių priemonių viruso plitimui pristabdyti. Tam, kad viruso plitimas būtų sustabdytas, svarbų vaidmenį atlieka specifinis imunitetas, įgyjamas arba persirgus liga, arba sukuriant jį dirbtiniu būdu – skiepais. Kaip portalui „Delfi“ kalbėjo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Arvydas Ambrozaitis, komentuodamas Seimo nario Dainius Kepenio pasisakymus, „Kad būtų galima suvaldyti šitą pandemiją ir kad ji baigtųsi, reikia, kad šešiasdešimt (o dar geriau septyniasdešimt) procentų žmonių populiacijos įgytų kolektyvinį imunitetą. Kolektyvinį imunitetą galima įgyti dviem būdais – arba persirgus, arba pasiskiepijus. (…) Tie antikūnai nesusidaro maudantis eketėje, Baltijos jūroje, sportuojant“.

„Įgytas imunitetas – tai tam tikra imunologinė atmintis lemianti tai, kad pakartotinai pakliuvęs organizmas yra greitai atpažįstamas ir sunaikinamas. Ši imunologinė atmintis yra labai specifiška tam tikram patogenui ir susideda iš humoralinio atsako (antikūnų sukelta apsauga) ir ląstelinio atsako (imuninių T ir B ląstelių ir jų išskiriamų citokinų sukelta apsauga). Kai kurių infekcijų atvejais naujai įgytas imunitetas gali išlikti visam gyvenimui (pavyzdžiui, persirgus tymais), kitų infekcijų – išlieka gerokai trumpiau. Imunitetas po 2002-2003 metų SARS epidemijos išliko iki 1–2 metų“, – kitame pranešime spaudai paaiškina Įrodymais pagrįstos medicinos grupės narė Austėja Dapkevičiūtė, Santaros klinikų vyresnioji hematologijos rezidentė.

Tad „senas geras imunitetas“ gali ir negebėti pats jūsų apsaugoti nuo COVID-19 ar kitos užkrečiamos ligos. Kiap jau minėta, efektyviausias būdas pasisaugoti – vakcinacija. Remiantis šia visa pateikta informacija, galima teigti, kad vyro pasidalintas įrašas – klaidinantis.

Šaltiniai:

  • https://www.delfi.lt/sveikata/zinoti-sveika/mokslininke-atsake-kam-kaip-ir-kuriam-laikui-susiformuoja-covid-19-imunitetas.d?id=85956757
  • https://www.delfi.lt/news/melo-detektorius/melas/netikekite-tuo-sveikuolis-siulo-nuo-covid-19-gintis-sveika-mityba-ir-grudinimusi-vakcinas-vadina-imuniteto-naikintojomis.d?id=86492793
  • https://www.delfi.lt/sveikata/sveikas-kunas/profesorius-kalibatas-ar-geras-imunitetas-pades-kovoti-su-koronavirusu.d?id=83697821
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)