Nevyriausybinė jaunimo organizacija „Jauna banga“ pristato socialinę kampaniją „Ištiesk ranką – ne antrankius“, kuria siekia atkreipti visuomenės dėmesį į narkotikų kriminalizacijos žalą ir pokyčių būtinybę. Balandžio 20 d. įvairiose Vilniaus miesto vietose buvo iškabinti plakatai, juose įamžintos istorijos žmonių, kurių gyvenimus baudžiamoji narkotikų politika yra palietusi ypač skaudžiai.

„Ištiesk ranką – ne antrankius“ plakatas

„Konsultuodami festivaliuose, „Naktiniame Vilniaus Avilyje“ ir internetu, istorijų, iliustruojančių kriminalizacijos žalą, girdime daugybę. Kenčia ne tik teisiamas žmogus, bet ir jo aplinka: šeima, bendruomenė, o galiausiai ir visuomenė,“ – sako organizacijos savanorė ir projekto koordinatorė Eliza Kurcevič.

„Ištiesk ranką – ne antrankius“ plakatas

Socialinę kampaniją jaunuoliai ryžosi organizuoti pastebėję, jog dauguma diskusijų apie narkotikus vis dar yra susijusios su narkotikų žala, tačiau mažai kas kalba apie baudžiamosios narkotikų politikos žalą.

„Šiuo metu narkotikų politika yra gniuždanti. Dažniausiai baudžiamąjį persekiojimą už nusikaltimus dėl narkotikų platinimo patiria asmenys, neturintys tikslo platinti, o bausmės yra neproporcingos nusikaltimui. Nusikaltimus dažniausiai įvykdo jauni, 18–29 metų žmonės. Baudžiamoji teisė turi būti taikoma tik tuomet, kai kitų variantų nėra. Tikrai ne kaip įprasta praktika,“ – įsitikinusi E. Kurcevič.

„Ištiesk ranką – ne antrankius“ plakatas

Organizacija pastebi, kad vis dar paplitęs mąstymas, jog dekrimalizacija tolygi legalizacijai. „Nepainiokime. Dekriminalizacija nėra tas pats, kas legalizacija ar reguliavimas – dekriminalizuotoje sistemoje narkotikai išlieka neteisėti/nelegalūs. Dekriminalizuodami narkotikus, mes tiesiog pakeičiame „būdą“, kaip elgtis su narkotikus vartojančiais žmonėmis – pradedame traktuoti juos kaip žmones, kuriems reikalinga pagalba, o ne kaip nusikaltėlius, kurie nusipelno bausmės. Šia kryptimi juda vis daugiau Europos šalių, idėją palaiko ir Pasaulio sveikatos organizacija bei Jungtinės Tautos,“ – pabrėžia E. Kurcevič.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)