Juo M. Survila atkreipė visuomenės dėmesį į būtinybę išsaugoti neeksploatuojamus miškus.

Laureato teigimu, lietuviai turi dar tikrai unikalių ir vertingų miško lopinėlių, kuriuos norėtųsi išsaugoti.
Mindaugas Survila

„Studijų metais galvodavau – kaip būtų gerai, kad miškų situacija Lietuvoje pagerėtų. Pastaruosius penkerius metus galvoju – kad tik nepablogėtų. Miško pramonė generuoja didžiules pajamas ir geba samdyti labai įtakingus lobistus, kurie daro įtaką žmonėms, priimantiems reikiamus sprendimus. (...) O mes, miškų vertę skaičiuojantieji ne pinigine išraiška, tokių resursų neturime. Tačiau, kas mus visus vienija, – įsitikinimas širdyje, kad esame teisūs, ir didžiulis noras prisidėti prie senųjų miškų išsaugojimo. O tokių miškų išlikimu besirūpinančių žmonių yra daug“, – teigė M. Survila.
Atsiųstame pranešime spaudai cituojamas M. Survila sakė, kad gautą premijos sumą ketina paskirti senuosius Lietuvos miškus puoselėjančio „Sengirės fondo“ veiklos plėtojimui.
Žygis pas kaimyną. Filmo  „Sengirė“ filmavimo akimirkos

„Tai bene svarbiausias įvertinimas mano gyvenime, – įvertino M. Survila. – Jo ekscelencija prezidentas V. Adamkus yra ne tik aukščiausio lygio politikas, bet ir daug nuveikęs gamtosaugininkas. Būti įvertintam jo – didžiulė paskata toliau siekti užsibrėžtų tikslų, todėl pusę premijos sumos „skirsiu tolesnei švietėjiškai veiklai (interaktyviai platformai), o už likusius pinigus „Sengirės fondas“ išpirks dar vieną mažą miško lopinėlį, kuriuo galės džiaugtis ne viena žmonių karta. Šis įvertinimas skirtas ne tik man, bet ir visai „Sengirės“ filmo ir „Sengirės fondo“ komandai, kurioje savanoriškai dirba virš 40-ies aktyvių žmonių. Labai džiaugiuosi, kad likimas mus suvedė ir galiu su jais būti bei mokytis iš nuostabios komandos.“

Premiją įsteigė Prezidentinė V. Adamkaus biblioteka ir Danos Gedvilienės fondas, jos dydis – 5 tūkst. eurų.

Premija bus įteikta birželio 5 dieną, Tarptautinę aplinkos apsaugos dieną, Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode.

Prezidentinė biblioteka pranešė, kad ši premija bus teikiama kasmet už visuomenės dėmesio ir pagarbos vertus pasiekimus bei pastangas apsaugoti, atstatyti gamtinę aplinką Lietuvoje ir kaimynystėje, užtikrinti išteklių tvarumą.

„Sengirės fondas“ įsteigtas po filmo „Sengirė“ premjeros Lietuvoje, kuri įvyko 2018 m. kovą, tarptautinio „Kino pavasario“ festivalio metu. Daugybę nacionalinių bei tarptautinių apdovanojimų pelnęs dokumentinis filmas Lietuvoje pritraukė rekordinį 67 tūkstančių žiūrovų skaičių, buvo apdovanotas dvejomis „Sidabrinėmis gervėmis“, rodomas 30 valstybių ir virš 50 tarptautinių festivalių. Pusė seansuose surinktų lėšų skirta „Sengirės fondui“ – išsaugoti dokumentikoje pristatytas senąsias Lietuvos girias kaip prieglobstį nykstančioms gyvūnų ir augalų rūšims.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)