Finansuotoju tapo ne tik valstybė

Skatinant pandemijos paveikto smulkaus ir vidutinio verslo atsigavimą, pagrindiniu finansavimo šaltiniu nukentėjusiam verslui tapo valstybės skiriamos didžiulės lėšos. Tačiau atsiranda ir kitokių pavyzdžių – pačių finansuotojų ir privačių investuotojų sutelktų iniciatyvų, leidžiančių verslui ne tik išgyventi šį laikotarpį, bet sparčiai augti ir netgi tapti stipresniais nei prieš krizę.

Sutelktinio finansavimo platforma „Finbee Verslui“ metų pradžioje paskelbė skirianti 300 tūkst. eurų beprocentėms mažos apimties verslo paskoloms. Dėl aktyvaus investuotojų įsitraukimo finansavimo biudžetą pavyko padidinti iki beveik 330 tūkst. eurų. Finansavimu pasinaudojo 57 mūsų šalyje veikiančios įmonės. Aktyviausiai kreipėsi tos įmonės, kurios labiausiai nukentėjo nuo pandemijos padarinių. Tai – kelionių agentūros, restoranai, privačios mokyklos, batų, aprangos parduotuvės.

„Mums ši iniciatyva finansiškai tikrai didelė, bet kartu norime parodyti pavyzdį, kad kiekvienas gali prisidėti prie krizės padarinių mažinimo. Be to, prie mūsų iniciatyvos prisidėję privatūs investuotojai padidino finansavimo portfelį ir dar kartą įrodė, kaip krizės metu galime susitelkti. Jei yra verslų, kurie turi viziją ir noro kabintis į galimybes, visuomet, esame pasirengę padėti. Juk ne veltui sakoma, kad krizė gali tapti ir puikia galimybe sustiprėti“, – sako A. Griškevičius.

Iki 7 tūkst. eurų sieksiančių paskolų palūkanas ir administravimo mokestį sutelktinio finansavimo platforma kompensavo savo lėšomis.

Sukūrė naujus produktus ir pasiruošė vasarai

UAB „Nidos skonis“, valdančios Nidoje įsikūrusią kavinę „Kavinė Burė“, direktorė Jurgita Stundžienė kavinės apyvartos pokyčių įvardyti neskuba, nes pernai paskelbtas pirmasis karantinas buvo ne sezono metu. O šis artėjantis pavasario-vasaros sezonas kol kas verslininkę nuteikia viltingai.

„Šiuo metu esantis pandemijos laikotarpis tikrai pasibaigs iki mūsų sezono pradžios ir, tikiu, visi sėkmingai darbuosimės“, – viliasi pašnekovė.

Ji sako, kad šis „ne sezono“ laikas leido detaliau ir našiau organizuoti darbuotojų veiklą. Jie su kolektyvu ėmėsi papildomos veiklos – pradėjo gaminti šaldytą produkciją, kuri dalinai apdorota, pakanka tik pašildyti ar išvirti. Šie gaminiai jau pardavinėjami kitoje verslininkės kavinėje Vilniuje, o kavinėje Nidoje įtraukti į meniu.

Audrius Griškevičius

J. Stundžienė papildo, kad šį laikotarpį, kol nėra lankytojų, taip pat skyrė dar geriau pasiruošti artėjančiam sezonui. Tiesa, be papildomo finansavimo to įgyvendinti nebūtų pavykę.

„Pasinaudojome visiškai nemokama beprocente „Finbee Verslui“ paskola. Džiaugiamės, kad buvo tokia neeilinė galimybė pasiskolinti be papildomų mokesčių ir palūkanų. Tai labai pagelbėjo. Pinigus jau investavome į kavinės lauko terasos įrengimą kaip tik artėjančiam sezonui. Sumontavome lauko terasos stiklo sieneles, kurios leis klientams komfortiškai pietauti ir vakaroti šeimos ar draugų kompanijoje. Beje, ir mažiesiems klientams tikrai bus šilčiau valgyti bei žaisti. Taip pat dalį pinigų investavome į ventiliaciją, kuri užtikrina geresnę oro cirkuliaciją virtuvėje. Tai prisideda prie darbuotojų geros savijautos ir, tikiu, didesnio darbo našumo.

Jei tik atsiras daugiau laisvų lėšų, mielai didintume darbuotojų kvalifikaciją, bet kol kas bandome išgyventi su tuo, ką turime. Skolintis papildomai neskubame. Beje, prieš tai pasinaudojome galimybe pasiskolinti pagal priemonę „Paskolos labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams“, - pasakoja verslininkė.

Iš vietos rinkos – į tarptautinius pardavimus

UAB „Carnita“, valdančios Vilniuje įsikūrusios rūbų parduotuvės „MONRE boutique“, vadovė Aurelija Lingevičienė pasakoja, kad šis laikotarpis jos verslui iš tiesų neeilinis. Tik, priešingai nei galima būtų šiame kontekste galvoti apie praradimus, moteris atsargiai džiaugiasi sparčiu augimu.

„Vos paskelbus karantiną, iš karto pasakiau sau, kad reikia kažką keisti, stovėti vietoje negalime. Iki šiol pardavinėję rūbus tik fizinėje parduotuvėje Vilniuje bei internetu, nusprendėme žengti į didmeną. Pradėjome intensyviai ieškoti ir megzti kontaktus su interneto rūbų parduotuvėmis ir tiekti jiems savo iš Prancūzijos, Lenkijos, Italijos vežamus rūbus. Tam, kad galėtume tą sklandžiai įgyvendinti, pradžioje pasinaudojome paskola labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams, o šiemet žengėme dar drąsesnius žingsnius.

Labiau ir užtikrinčiau investavome į didmenos pardavimus. Nuo šiol prekiaujame parduotuvėse ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Estijoje. Be to, išaugus klientų ratui, ką tik persikraustėme į kur kas didesnes patalpas. Tam irgi prireikė papildomų pajamų. Šįkart pasinaudojome nemokama beprocente „Finbee Verslui“ paskola nukentėjusiems nuo COVID-19 verslams. Pasiskolintus pinigus skyrėme papildomoms investicijoms partnerių paieškai. Tuo tikslu reikėjo ir papildomų rankų pasamdyti. Taip pat skyrėme lėšų didmenos prekių tiekimui, įsirengimui naujose patalpose. Na, ir prie viso to – startuoja dar vienas projektas – nauja interneto parduotuvė, kurioje bus prekiaujama interjero prekėmis, įranga parduotuvėms. Tad gautas finansavimas skirtas ir šios interneto parduotuvės svetainės sukūrimui“, – pasakoja A. Lingevičienė ir sako, kad be papildomo finansavimo nebūtų pavykę įgyvendinti minimų projektų, kurie leido net iki 40 proc. išauginti pardavimus.

Galimybių pasiskolinti pigiau dar yra

Pasak „Finbee Verslui“ vadovo A. Griškevičiaus, nemokamomis beprocentėmis paskolomis siekta prisidėti prie valstybės skatinimo priemonių verslui šiuo vis dar neapibrėžtu laikotarpiu. Kol kas naujos finansavimo iniciatyvos, sutelkiančios ir privačius investuotojus, svarstomos, bet A. Griškevičius primena, kad įmonės vis dar gali pasinaudoti tebesitęsiančiomis valstybės finansavimo priemonėmis. Vienos jų – paskolos pagal „Avietė“ ir „Alternatyva“ programas, kurios leidžia verslininkams finansuoti veiklą pigesniais pinigais.

„Istoriškai tai tikrai vieni pigiausių pinigų, šiuo metu prieinamų verslui. Tad pasinaudoti galimybėmis augimui, plėtrai ar kasdienei veiklai užtikrinti, dabar tikrai tinkamas metas. Turime ne vieną įkvepiantį pavyzdį, kai įmonės šiuo laikotarpiu tapo netgi stipresnės, negu buvo prieš krizę“, – komentuoja A. Griškevičius.

Užsakymo nr.: PT_86998853