Ministras teigė, kad pirmasis naujosios atmainos atvejis fiksuotas balandžio pabaigoje.

„Balandžio pradžioje buvo nustatyta, kad 13 Anykščių rajono gyventojų nustatyta nauja atmaina. Buvo imtasi priemonių, Anykščių rajono savivaldybė padidino testavimo apimtis. (…) Buvo sustiprintas policijos pareigūnų budrumas, saviizoliacijoje esančių asmenų kontrolė. (…) NVSC toliau seka situacija ir dirba su tuo“, – kalbėjo ministras.

Jis teigė, kad Anykščiuose pirmą kartą užfiksuota atmaina rasta ir kituose miestuose. Visi jie susiję tarpusavyje, kalbėjo ministras.

„Dabar turime žinių, kad ši atmaina jau yra pastebėta Vilniuje, Kaune, Jonavoje, Šakiuose, Anykščiuose, Kėdainiuose, Kazlų Rūdoje, Širvintose ir Šilutėje. Kur tiksliai įvežta, kokių renginių ar susitikimų metu platina, mes šito nežinome. Žinome tik faktą, kad tai yra vieno įvežimo į Lietuvą atvejai, jie yra epidemiologiškai susiję“, – sakė sveikatos apsaugos ministras.

Lietuvoje iki šiol aptiktos dvi pavojų keliančiomis laikomos atmainos: 1646 britiškosios bei dešimt iš Pietų Afrikos kilusios atmainos atvejų.

Anykščių rajone, trečiadienio duomenimis, iš viso užfiksuoti 43 Lietuvoje dar neidentifikuotos atmainos koronaviruso atvejai, teigia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Utenos departamentas. NVSC teigimu, naujosios atmainos koronavirusu užsikrėtė ir 8 nuo COVID–19 jau pilnai paskiepyti asmenys.

Ministras teigė, kad yra svarstoma idėja skiepyti asmenį, atvežusį savo vyresnio amžiaus artimąjį vakcinuotis.

„Šios priemonės nėra laikinos“

Nuo ketvirtadienio karantinas laisvėja imunitetą turintiems asmenims, jie galės bendrauti didesnėmis grupėmis.

Visgi, A. Dulkys pabrėžė, kad dabar galiojančios saugumo priemonės nėra laikinos, jos taps gyvenimo realybe.

„Visa esmė tokia – ar esate vakcinuotas viena doze, ar pilna schema, ar esate persirgęs – visais atvejais atstumų laikymasis, kaukių dėvėjimas ir tam tikrų priemonių buvimas tampa mūsų gyvenimo dalimi. Tai, kad esate vakcinuotas nereiškia, kad galite eiti per raudoną šviesą, jus vis tiek automobilis partrenks. Krizė ir virusas atnešė naują mūsų gyvenimo kultūrą, tai taps mūsų gyvenimo dalimi. Turime suprasti, kad visos šitos priemonės nėra laikinos, jos mus lydės tikrai ilgą laiko tarpą“, – ragino A. Dulkys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (294)