Žydas pagal pasą ar pagal kalbą, papročius ir tikėjimą?

Tie žmonės, kurie gyveno SSRS ir buvo, deja, užglušinti (ar bent jau kaip reikiant apglušinti sovietinės propagandos apie puikų vergų entuziastų gyvenimą už spygliuotos tvoros), aišku, nesiveržė į civilizuotą pasaulį. 

Tiesa, svajoti yra viena, o realiai tai įgyvendinti – visai kas kita. Kol buvo gyvas Stalinas, apie tai reikėjo tylėti net artimųjų rate: KGB agentų tinklas buvo jau kaip reikiant išvešėjęs. O už tokias „eretiškas“ mintis grėsė mažiausiai 10 metų lagerių, iš kurių ne kiekvienas sovietinis žmogus jau ir besugrįždavo. Ir tik mirus Stalinui, žydai buvo ta sovietinės visuomenės dalelė (jų kiekis nesiekė net 1 proc. visų Sovietijos gyventojų), kuri ir ėmė modeliuoti bėgimo ir pasitraukimo iš sovietinio „rojaus“ galimybes. Ir ne tiek iš šalies, kuri buvo atitverta nuo viso civilizuoto pasaulio „geležine uždanga“  (sienos su Kinija neminėkime – ten buvo toks pat siaubas kaip, beje, ir Šiaurės Korėjoje), bet iš tos dvasinės dykumos, kurioje žydai gyveno. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)